Calendar ortodox 2023, 30 mai. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul este prăznuit la data de 30 mai în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Nichita este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 30 mai.

Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 30 mai. Sfinții zilei. Sfânta Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

După domnia lui Constantin cel mare și după descoperirea sfinte și de viață făcătoarei cruci pe care Mântuitorul a fost spânzurat, în tronul Imperiului a ajuns Valens, care fusese mușcat de șarpele ereziei ariene și acesta a început nu numai să sprijine biserica eretică ci și să ajute la răspândirea erezie și întărirea ei.

Pentru aceasta a început să persecute pe drept credincioși, închidea biserici sa le dădea cu forța arienilor. În pustiul răsăritului trăia precum odinioară sfântul Ilie monahul Isaachie, petrecându-i viața la fel ca îngerii.

Când a prins de veste despre ceea ce se întâmplă în sânul bisericii și de prigoana dezlănțuită de arienii sprijiniți de împărat vine la Constantinopol pentru ca să-i sprijine pe creștini și să ceară bisericile înapoi. Este capturat, supus la chinuri și-i profețește împăratului moartea. Acesta moare în lupta cu barbarii și cuviosul Isaachie este rugat de împăratul Teodosie să rămână la Constantinopol. Unul din nobilii imperiului pe nume Saturnin a zidit un o chilie pentru cuviosul Isaachie dar același gând a avut și nobilul Victor.

Mulți au început să se călugărească în jurul cuviosului Isaachie și s-a întemeiat mănăstire mare. El a lăsat stareț după el pe Dalmat de la care își trage numele sfântului locaș în ziua de astăzi.

Troparul Sfântului Cuvios Isaachie Mărturisitorul

 Glasul al 4-lea

Întru tine părinte cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; și lucrând ai învățat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Isaachie, duhul tău.

Condacul Sfântului Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Ca un credincios plăcut al lui Dumnezeu, aprinzându-te cu râvnă, pentru Biserica lui Hristos, zăbalele lui Valent ai ținut și pentru închiderea Bisericii, moartea lui cea pierzătoare proorocește mai înainte ai spus, preacuvioase. Pentru aceasta roagă-te pururea pentru noi, cei ce te cinstim, Preafericite Isaachie.

 La 30 mai în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinta Macrina cea Bătrână și Sfântul Vasilie;
  • Sfântul Mucenic Natalie;
  • Sfântul Cuvios Varlaam;
  • Sfințil Mucenici Romano și Teletie;
  • Sfântul Mucenic Evplu.
image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net