Calendar ortodox 2023, 30 octombrie. Sfinții zilei: Sfinții mucenici Zenovie și Zenovia

Sfinții mucenici Zenovie și Zenovia sunt pomeniți la data de 30 octombrie în Calendarul ortodox. Sfinții mucenici Zenovie și Zenovia sunt între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 30 octombrie.

Martiriul Sfinților Mucenici Zenovie, Episcopul Ciliciei și sora sa Zenovia
Martiriul Sfinților Mucenici Zenovie, Episcopul Ciliciei și sora sa Zenovia

Calendar ortodox 2023, 30 octombrie. Sfinții zilei: Sfinții mucenici Zenovie și Zenovia

În ținutul Ciciliei era un oraș numit Egea. În acel oraș s-au născut Sfinții Mucenici Zenovie și Zenovia, din părinți creștini care i-au crescut cu învățătură bună și frică de Dumnezeu. 

Când s-au prăpădit părinții lor le-au lăsat lor avere multă, iar ei, știind că toate sunt deștertăciune au hotărât să-i urmeze lui Hristos. Zenovia a renunța la avere și a jurat să-și păstreze fecioria pentru mirele ceresc iar Zenovie a împărțit tot ce avea săracilor aflați în nevoie și s-a alăturat lor.  Zenovie îl avea sprijin pe Dumnezeu în lupta cu diavolul care o supăra cu nevoi iar Zenovie a primit darul facerii de minuni și al tămăduirii rănilor și ale neputințelor oamenilor. Bolnavul era vindecat numai prin atingerea lui Zenovie. Așadar dăruise săracilor averea sa acum le dăruia bolnavilor sănătate. A gonit multe duhuri necurate, am mângâiat pe mulți cuprinși de mâhnire și pe mulți aflați în primejdie a ajutat. Iar minunile pe care le făcea pe mulți aduceau la Hristos și mulți păgâni ajungeau să creadă și se botezau pe ei și pe copii lor. 

Când a început prigoana lui Dioclețian voievodul Lisie a mers Cicilia pentru a îi găsi și schingiuii pe toți cei ce-l mărturiseau pe Hristos. Mai întâi i-a prins pe tinerii Claudie, Asterie și Neon pe care i-a chinuit în multe feluri și i-a crucificat la poarta cetății. Apoi l-a prins pe Zenovie, care acum era episcop, l-a spânzurat de un stâlp a poruncit să fie biciuit. Zenovia a simțit că fratele ei pătimește pentru Hristos așa că a alergat imediat la locul de torură unde a mărturisit și ea că este creștină și că vrea să fie torturată alături de fratele ei.  Călăul a încercat să o facă să renunțe dar ea nu a vrut. 

Călăul a poruncit să fie dezbrăcată și biciuită la fel ca fratele său. Apoi a făcut un pat de fier sub care au pus foc mare dar sfinții aduceau slavă lui Dumnezeu. Așa că au pus la fiert un cazan și deși acesta clocotea sfinții stăteau liniștiți și cântau psalmi.  Obosiți de tortură călăii i-au dus în afara cetății, unde ei au mers cu bucurie, și le-au tăiat capetele.

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Zenovie, Episcopul Ciliciei și al Sfintei Mucenițe Zenovia, sora sa

Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Zenovie, Episcopul Ciliciei și al Sfintei Mucenițe Zenovia, sora sa

Glasul al 8-lea 

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Pe mărturisitorii adevărului și propovăduitorii dreptei credințe, pe cei doi după vrednicie să-i cinstim cu cântări de Dumnezeu insuflate, pe Sfântul Mucenic Zenovie și pe Înțeleapta Muceniță Zenovia; pe cei împreună viețuind și împreună pătimind și care prin mucenicie, au primit cunună nestricăcioasă.

La 30 octombrie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Muceniță Melitina;
  • Sfântul Marcian, episcopul Siracuzei, ucenicul Sfântului Apostol Petru;
  • Sfinții Mucenici Alexandru, Cronion, Iulian, Macarie și alți treisprezece;
  • Sfânta Mucenițe Eutropia;
  • Sfântul Apostol Cleopa;
  • Sfântul Cuvios Iosif, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfinții Mucenici Asterie, Claudie, Neon și sora lor, Neonila;
  • Sfinții Apostoli din cei 70: Tertie, Marcu, Iust și Artema; a nouă sfinți mucenici;
  • Sfântul Mucenic Manuel;
  • Sfântul Mucenic Dometie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
steag spania jpg
CEA MAI LUNGA SCURTATURA DIN LUME jpg
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net