Calendar ortodox 2023, 31 mai. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Ermie

Sfântul Mucenic Ermie este prăznuit la data de 31 mai în calendarul ortodox. Sfântul Ermie este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 31 mai.

Sfântul Mucenic Ermie (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Ermie (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 31 mai. Sfinții zilei Sfântul Mucenic Ermie

Sfântul Mucenic Ermie a fost soldat în armata imperială în timpul lui Antonin (138-161). Când a început prigoana împotriva creștinilor a numit responsabil pentru găsirea și pedepsirea creștinilor pe un oarecare Sebastian.

Ermie, care ajunsese la vârsta înțelepciunii desăvârșite l-a certat pe Sebastian pentru faptele sale iar acesta neputând să-l învingă cu vorba l-a aruncat într-un cuptor încins. După trei zile când a deschis cuptorul Sfântul Ermie stătea nevătămat cântând psalmi și aducând slavă lui Dumnezeu. L-au aruncat apoi în ulei încins dar acesta era pentru sfântul ca roua dimineții, i-au turnat oțet și fiere pe gât dar el vorbea despre dulceața lui Hristos.  Atunci i-au scos ochii și l-au spânzurat cu capul în jos și a rămas așa trei zile iar sângele îi curgea pe nas. Dar când s-au întors să dea jos leșul, sfântul era viu și cânta rugăciuni de mulțumire lui Hristos.

Ostașii care au venit și au văzut asta pe loc au orbit. Pentru că s-au speriat tare și au început să se văicărească sfântul i-a tămăduit iar ei s-au întors la guvernatorul Sebastian și i-au povestit prin ce au trecut. Sebastian atunci s-a înfuriat și a dat ordin ca sfântul să fie jupuit de viu, dar nici asta nu l-a împiedicat să se mai roage, așa că guvernatorul orbit de furie precum un taur a luat cuțitul și el însuși i-a tăiat capul martirului lui Hristos.

Niște creștini tăinuiți au recuperat sfintele lui moaște și le-au dus în Capadocia unde pe mulți a vindecat dintre cei care au venit la el și s-au rugat să le fie mijlocitor înaintea Împăratului Ceresc.

Troparul Sfântului Mucenic Ermie

 Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Ermie, întru nevoința sa, cununa nesctricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Ermie

Plinind rânduiala cea pentru noi, și pe cele de pe pământ unindu-le cu cele cerești, Te-ai înălțat în mărire, Hristoase Dumnezeul nostru, de unde nicidecum nu Te-ai despărțit, ci ai rămas nedepărtat, zicând celor ce Te iubesc pe Tine: Eu sunt cu voi și nimeni împotriva voastră.

Chinuindu-te cu osârdie pentru Hristos, întru bătrânețile cele vitejești, ți-ai câștigat bărbăție mucenice Ermie și călcând cugetul cel rău al celor fără de lege, ai rămas nevătămat de adăpările cele cu otravă, strigând: Dumnezeu este cu mine și nimeni împotriva mea.

 La 31 mai în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Cei cinci Sfinții Mucenici din Ascalon;
  • Sfinții Mucenici Eusebie și Haralambie.
image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net