Calendar ortodox 2023, 6 ianuarie. Boboteaza – Botezul Domnului

Boboteaza sau Botezul Domnului este prăznuit la data de 6 ianuarie în Calendarul ortodox. Boboteaza sau Botezul Domnului este sărbătoarea zilei cinstită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 6 ianuarie

 Botezul Domnului. Icoană Sorin Vintzeanu
Botezul Domnului. Icoană Sorin Vintzeanu

Calendar ortodox 2023, 6 ianuarie. Boboteaza – Botezul Domnului

Pentru că în obiceiul evreiesc nu puteai fi învățător sau preot dacă nu aveai 30 de ani, Iisus Hristos a trăit, ca un om obișnuit, în Nazaret, învățând tâmplăria de la dreptul Iosif. După moartea lui Iosif el câștiga prin osteneală hrana lui și Preacurata Sa Maică.

Când s-a împlinit timpul pentru ca El să își înceapă lucrarea, Ioan a început a boteza cu apă, la râul Iordanului, pentru iertarea păcatelor pentru că el era acela pe care îl anunțase Isaia ca fiind “Glasul celui ce strigă în pustie, gătiți calea Domnului, drepte faceți cărările Lui”. La Ioan veneau credincioșii și erau botezați în apa Iordanului și Iisus a venit și el să se boteze dar nu ca să se spele de păcate, pentru că nu avea, ci ca să sfințească apele cu Botezul Lui. Ioan îl recunoscuse pe Iisus când era în pântecele mamei sale și l-a recunoscut și acum când s-a sfiit să-l boteze pe Domnul, dar Iisus i-a zis: “Lasă acum, că așa se cade a împlini toată dreptatea”. S-a botezat la 30 de ani pentru că asta este vârsta bărbatului desăvârșit, a  iubirii de aur, a măririi deșarte, a iuțimii mâniei și a tuturor păcatelor.

De aceea s-a și botezat Domnul la această vârstă, să ne dea putere să biruim poftele și să ne ferim de păcatele aducătoare de moarte. La Botez cerurile s-au deschis și Duhul Sfânt s-a arătat în formă de porumbel, dar nu pentru că ar fi porumbel ci pentru că lui Noe porumbița a vestit încetarea înecării păcatului. Porumbelul este o pasăre curată, blândă, fără răutate și nu stă în locuri murdare și la fel este și Duhul Sfânt, izvorul curăției, iubirea față de oameni, învățătorul blândeții și rânduitorul binelui.

Tropar la Praznicul Botezului Domnului

Glasul al 5-lea Păcătoșilor și vameșilor, pentru mulțimea milei Tale Te-ai arătat, Mântuitorul nostru. Că unde avea să strălucească Lumina Ta, dacă nu celor ce ședeau întru întuneric? Iubitorule de oameni, Slavă ție.

Condac la Praznicul Botezului Domnului

Glasul al 4-lea Arătatu-Te-ai astăzi lumii și Lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina Cea Neapropiată.

La 6 ianuarie în calendarul ortodox 2023 mai este pomenit

  • Sfântul Mucenic Romano Lachedemonul

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net