Calendar ortodox 2023, 7 mai. Sărbătoarea zilei. Arătarea Semnului Sfintei Cruci

Arătarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalim este prăznuită la data de 7 mai în calendarul ortodox.  Arătarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalim este între sărbătorile comemorate de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 7 mai.

calendar ortodox 2020 7 mai aratarea semnului sfintei cruci la ierusalim png

Calendar ortodox 2023, 7 mai. Sfinții zilei. Arătarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalim

După moartea primului împărat creștin, binecredinciosul și dreptul împărat Constantin cel Mare, tronul a fost de cel mai vârstnic fiu al lui Constantie. Acesta a căzut în plasa ereziei lui Arie și a adepților acestuia care încă mai tulbura biserica lui Hristos.

În dimineața zilei de 7 mai 351 a apărut pe cer un semn în formă de cruce luminoasă care strălucea mai tare ca soarele  și a stat vreme de șapte zile deasupra Ierusalimului. Crucea a stat deasupra Golgotei, Dealul Căpățânii pe care a fost răstignit Hristos și avea o dimensiune de aproximativ 9 kilometri, iar brațele crucii erau egale.

Creștinii au alergat la biserică ca să-l preamărească pe Iisus Hristos dumnezeul nostru, iar păgânii, necredincioșii, vrăjmașii și hulitorii dumnezeirii lui Hristos s-au umplut de rușine văzând cât de mare este slava lui Hristos. 

Prin acest semn, minunat, Sfântul Chiril, patriarhul Ierusalimului i-a scris împăratului îndemnându-l să renunțe la erezie și să se îndrepte spre dreapta credință și i-a arătat că în Ierusalim mulți păgâni și evrei s-au botezat apropiindu-se cu pocăință de Hristos. 

Troparul Sfintei Cruci, în cinstea arătării ei la Ierusalim

 Glasul al 8-lea

Chipul Crucii Tale acum mai mult decât soarele a strălucit, care de la Sfântul Munte până la locul Căpățânii o ai întins, și într-însa a Ta putere, Mântuitorule, ai luminat, printr-însa întărind și pe bine credincioșii împărați, pe care îi și mântuiește totdeauna în pace, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Hristoase Mântuitorule, mântuiește-ne și pe noi.

Condacul Sfintei Cruci, în cinstea arătării ei la Ierusalim

 Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

O, de trei ori fericită și preacinstită Cruce, pe tine lăudându-te și închinându-mă ție, acum mă sfințesc; pe care Hristos înălțându-Se, a mântuit lumea. Deci întâmpină și mă mântuiește cu puterea ta și din toate nevoile mă slobozește, ca să strig ție: Bucură-te lemn fericit.

La 7 mai în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Acachie;
  • Sfântul Mucenic Codrat;
  • Sfinții Mucenici Rufin și Satornin;
  • Cuviosul Ioan Psihaitul;
  • Sfântul Mucenic Maxim;
  • Sfântul Nil Sorski.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net