Calendar ortodox 2023, 8 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Gheorghe Hozevitul, Sfânta Cuvioasă Domnica

Sfântul Gheorghe Hozevitul, Sfânta Cuvioasă Domnica sunt prăznuiți la data de 8 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Gheorghe Hozevitul, Sfânta Cuvioasă Domnica sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 8 ianuarie.

Mănăstirea Sf Gheorghe Hozevitul, din Palestina unde se află moaștele Sfântului Ioan Iacob
Mănăstirea Sf Gheorghe Hozevitul, din Palestina unde se află moaștele Sfântului Ioan Iacob

Calendar ortodox 2023, 8 ianuarie. Sfântul Gheorghe Hozevitul

Sfântul Gheorghe Hozevitul era om cu stare în secolul al VII-lea și locuia în insula Cipru. După moartea părinților săi, cuprins de râvnă dumnezeiască a vândut tot ce avea și a dăruit săracilor apoi a intrat la mănăstirea Hozeva, la 20 de kilometri de Ierusalim, pe drumul ce duce la Ierihon, în țara Sfântă sub îndrumarea fratelui lui mai mare, Heraclid.

A fost smerit cu inima, răbdător și blând chiar și cu cei ce îl nedreptățeau. Odată un călugăr bătrân l-a pălmuit fără motiv în fața tuturor și imediat mâna bătrânului  a înțepenit și s-a uscat. S-a vindecat la rugăciunile Sfântului Gheorghe și văzând minunea a fugit în pustie ca nu cumva să fie cinstit de cei ce văzuseră.

S-a curățit de pofte și a devenit vas ales pentru Sfântul Duh și a prevestit invazia perșilor în țara Sfântă, din anul 614, a îmblânzit fiare sălbatice și a făcut să rodească pomi fără rod numai cu rugăciune. Moaștele sale sunt așezate în Mănăstirea care-i poartă numele și acolo se întâmplă minuni multe și mari.

Troparul Sfântului Cuvios Gheorghe Hozevitul

Glasul al 8-lea Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Gheorghe, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Gheorghe Hozevitul

Glasul al 4-lea Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată. Lumină prealuminoasă te-ai arătat, Sfinte Părinte Gheorghe, strălucind cu Razele cele Dumnezeiești, pe cei ce cu credință te cheamă pe tine. Roagă-te pentru noi lui Hristos Mântuitorul, Care S-a arătat în Iordan și a luminat pe cei zidiți din pământ.

Calendar ortodox 2023, 8 ianuarie. Sfânta Cuvioasă Domnica

Domnica era fecioară în vremea împăratului Teodosie. Ea aparținea diasporei evreiești de limbă greacă și a avut parte de o descoperire dumnezeiască în timpul călătoriei, alături de alte patru fecioare, de la Cartagina la Constantinopol. Patriarhul Nectarie al primit-o i-a dat învățătura creștinească și a botezat-o în numele Sfintei Treimi.

Domnica s-a călugărit și după ce s-a ostenit cu multe osteneli duhovnicești a primit darul de a face minuni și multe taine dumnezeiești i s-au descoperit. S-a odihnit întru Domnul în vremea împăratului Leon.

Troparul Sfintei Cuvioase Domnica

Glasul al 8-lea

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; și lucrând, ai învățat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Domnica, duhul tău.

La 8 ianuarie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Emilian Marturisitorul;
  • Sfinții Mucenici Iulian și Vasilisa;
  • Sfinții mucenici care au crezut prin Sfantul Iulian;
  • Sfântul Sfințitul Mucenic Carterie;
  • Sfântul Chir, arhiepiscopul Constantinopolului;
  • Sfântul Attic, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfântul Prooroc Sameu Elamiteanul;
  • Sfântul Agaton;
  • Sfinții Mucenici Teofil diaconul și Eladie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net