Calendar ortodox 2023, 8 mai. Sfinții zilei. Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan este prăznuit la data de 8 mai în calendarul ortodox. Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 8 mai.

Frescă din Capela Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”, din Iași
Frescă din Capela Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”, din Iași

Calendar ortodox 2023, 8 mai. Sfinții zilei. Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan

Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan a fost cel mai iubit ucenic al lui Hristos. Lui Iisus i-a dat-o în grijă pe maica sa și el a propovăduit cel mai mult principala poruncă a Mântuitorului. Se spune că înainte de moarte, la o vârstă de peste 100 de ani nu mai putea rosti decât “Iubiți-vă unul pe altul, iubiți-vă neîncetat”.

La 8 mai se cinstește și se pomenește praful vindecător ce iese în fiecare an din mormântul lui și pe care creștinii care trăiesc în preajmă îl numesc mană, la fel ca pe hrana îngerească pe care au primit-o evreii în timpul rătăcirii din pustie. Când a fost să moară Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan a cerut ucenicilor săi să-i sape un mormânt în formă de cruce în care să-l îngroape de viu.

Când au auzit frații din cetate una ca asta au mers degrabă să-l dezgroape dar nu au mai găsit trupul apostolului. De atunci creștinii au mers mereu la mormânt pentru a se ruga și a cere mijlocirea sfântului înaintea lui Dumnezeu. Așa au observat ei că în fiecare an, în această zi, iese din mormânt un praf tămăduitor care vindeca neputințele și patimile poporului.

Pentru aceasta s-a ales această zi ca să-l lăudăm în cântece și să-l fericim pe acest sfânt al lui Dumnezeu care a fost mai iubit decât alții și cu rugăciunile lui către Dumnezeu să găsim noi vindecare la bolile sufletești și trupești și să-l avem exemplu în încercarea de a ne învrednici să fim plăcuți și iubiți de Iisus Hristos Dumnezeul nostru.

Troparul Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan

 Glasul al 2-lea

Apostole al lui Hristos de Dumnezeu iubite, grăbește de izbăvește pe poporul cel fără de răspuns. Că te primește când cazi către El, Cel ce te-a primit când te-ai rezemat pe pieptu-I; pe Care roagă-L, de Dumnezeu cuvântătorule, și norul păgânilor cel pus asupra noastră să-l risipească, cerându-ne nouă pace și mare milă.

Condacul Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan

 Glasul al 2-lea

Măririle tale, iubitorule de feciorie, cine le va spune? Că verși minuni și izvorăști tămăduiri, și te rogi pentru sufletele noastre, ca un cuvântător de Dumnezeu și prieten al lui Hristos.

La 8 mai în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Arsenie cel Mare;
  • Cuviosul Mil.
image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net