Calendar ortodox 2023, 9 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Nichifor

Sfântul Mucenic Nichifor este prăznuit la data de 9 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Nichifor este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 9 februarie.

Sfântul Mucenic Nichifor (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Nichifor (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 9 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Nichifor

Sfântul Mucenic Nichifor locuia în cetatea Antiohia, capitala Siriei în acea vreme. Cel mai bun prieten al Lui Nichifor era un preot, Saprichie, iar prietenia care-i lega pe cei doi îi făcea pe toți cei care-i cunoșteau să creadă că sunt frați. Dar diavolul nu a putut suporta dragostea frățească pe pe care cei doi și-o purtau unul pentru celălalt așa  că a făcut totul să-și bage coada între ei așa că între cei doi, fără motiv s-a iscat vrajba. Astfel, pe cât se iubeau cei doi înainte așa au ajuns să se urască prin lucrarea diavolească. După ceva vreme Nichifor a realizat că nu-i lucru curat cu acea ură care-l stăpânea și a trimis vorbă de împăcare la preotul Saprichie, fostul său prieten. Doar că preotul avea inima împietrită și nici nu a fost de acord să audă. Auzind una ca asta Nichifor a rugat pe alți prieteni să meargă la Saprichie și să-i amintească că și Dumnezeu este iertător, dar nici pe aceștia nu a voit să îi primească. Atunci Nichifor mers personal la fostul său prieten și i-a căzut la picioare cerând iertare. "Iartă-mă, părinte, iartă-mă pentru Domnul". Dar Saprichie nu i-a aruncat nici măcar o privire, ca și cum nici nu ar fi existat, el nu simțea nici milă darămite dragostea lui Dumnezeu, chiar dacă pe fratele lui ar fi trebuit să-l ierte în primul rând ca un creștin și ca un preot. Nichifor a plecat și de data aceasta rușinat, fără să primească iertarea dorită. 

Pentru că imperiul a ajuns pe mâna împăraților Valerian și Galerie iar aceștia au început o prigoană împotriva celor ce se închinau la Hristos, soldații au pus mâna pe preotul Saprichie. L-au supus la torturi și nu au reușit să-l convingă să treacă să se închine la idoli așa că au decis să-l să-l condamne la moarte. Când Nichifor a auzit acesta a hotărât să meargă să obțină iertarea chiar înainte de moartea martirică a lui Saprichie, iar prietenii încercau să-l oprească zicând: “La ce-ți trebuie să te ierte un om care nu mai are mult de trăit?”. Ajuns în fața condamnatului cu ochii în lacrimi i-a cerut iertare, dar Saprichie încă odată a rămas neînduplecat cu inima împietrită. 

Atât de mult s-a îndepărtat Saprichie de Hristos încât atunci când soldații i-au cerut să îngenuncheze pentru a fi decapitat el le-a spus că de acum încolo va aduce jertfe ca orice păgân și că poruncile împăratului le va asculta. 

Când Nichifor a văzut și a auzit una ca aceasta a spus călăilor că el este creștin și că în veci nu se va închina și nu va aduce jertfă idolilor diavolești. Călăilor nu le venea să creadă că cineva să oferea spre moarte de bunăvoie așa că au dat fuga la guvernator să-i spună ce se întâmplă iar acesta a decis: Saprichie să fie eliberat iar Nichifor să fie tăiat cu sabia. Așa Sfântul Nichifor și-a primit coroana muceniciei în locul lui Saprichie și s-a dus bucurându-se la Domnul, în dreapta lui, în ceata mucenicilor care slăvesc pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, pe cel Unul în Treime Dumnezeu.

Troparul Sfântului Mucenic Nichifor

Glasul al 4-lea

Mucenicul tău, Doamne, Nichifor, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Nichifor

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Într-aripându-te, fericite, cu dragostea Domnului și Crucea Lui pe umeri purtând, mărite, ai rușinat meșteșugirile diavolului și te-ai luptat până la moarte pentru adevăr. Pentru aceasta te-ai arătat purtător de biruință și tăinuitor al harului lui Dumnezeu.

La 9 februarie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Marcel, episcopul Siciliei, Pangratie, episcopul Tavromeniei și Filagriu, episcopul Ciprului;
  • Părintele Roman Cilicianul;
  • Sfântul Mucenic Petru Damaschin.
image
image
image
image
image
image
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net