Calendar ortodox 2024, 3 februarie. Sfinții zilei. Sfântul și Dreptul Simeon primitorul de Dumnezeu și Sfânta Prorociță Ana

Sfântul și Dreptul Simeon primitorul de Dumnezeu și Sfânta Prorociță Ana sunt prăznuiți la data de 3 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul și Dreptul Simeon primitorul de Dumnezeu și Sfânta Prorociță Ana sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 3 februarie.

Sfântul și Dreptul Simeon primitorul de Dumnezeu (foto: doxologia.ro)
Sfântul și Dreptul Simeon primitorul de Dumnezeu (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2024, 3 februarie. Sfinții zilei. Sfântul și Dreptul Simeon primitorul de Dumnezeu 

În timpul domniei lui Ptolemeu al II-lea zis și Philadelphul evreii se răspândiseră în tot bazinul mediteranean și își uitaseră limba de origine majoritatea folosind limba greacă, dialectul comun, care era lingua franca în bazinul mediteranean, adică toți locuitorii cunoșteau această limbă indiferent de limba lor maternă. 

Astfel, faraonul Ptolemeu al II-lea a adunat la Alexandria, 72 de învățați evrei, câte șase din fiecare trib și le-a cerut să traducă vechiul testament din ebraică în greaca comună pentru ca evreii aflați în diaspora să se bucure de un serviciu religios în limba pe care o înțeleg. Învățații au pruces la treabă în grupuri de câte șase fiecare după triburile iudaice din care făceau parte iar la final s-au comparat lucrul celor 12 echipe și s-a dovedit identic și traducerea a fost considerată de inspirație divină. 

Acea versiune a Vechiului Testament a fost acceptată de evrei până la începutul creștinismului când a început să fie folosită de Creștini. 

Se zice că Sfântul Simeon ar fi luat parte la acea traducere și ar fi vrut să folosească cuvântul tânără femeie în loc de fecioară la Isaia 7:14, pentru că nu i se părea posibil ca o fecioară să nască fără să fi cunoscut de bărbat. Îngerul Domnului i s-a arătat și i-a spus "Nu fi necredincios față de cele scrise, și a căror împlinire singur o vei vedea. Pentru că nu vei gusta moartea până ce nu vei vedea pe Cel ce se va naște din Curata Fecioară, Hristos Domnul".

Dreptul Simeon și-a dus viața în continuare fără prihană și ferindu-se să facă rău și a primit semn de la Dumnezeu să vină la Templu chiar când Maria Fecioara îl aducea și ea la Templu pe Iisus Hristos și l-a recunoscut pe Mesia cel promis și pe Preacurata sa Maică, s-a apropiat cu frică și cu bucurie, l-a luat pe sfântul prunc în brațe și și-a rostit rugăciunea iar pe Maria a văzut-o înconjurată de lumină divină strălucitoare ca razele dumnezeiești. 

A profețit Măicuței Sfinte despre patimile pe care le va suferi Hristos despre răstignirea Lui pe cruce, despre sabia mâhnirii și a necazului prin care va trece sufletul Născătoarei de Dumnezeu când își va vedea Fiul spânzurat pe Cruce. 

Rugăciunea Dreptului Simeon

Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor; lumină spre descoperirea neamurilor și slava poporului Tău Israel.

Calendar ortodox 2024, 3 februarie. Sfinții zilei. Sfânta Prorociță Ana

Alături de Sfântul Simeon la Întâmpinarea Domnului a fost și Sfânta Prorociță Ana, fiica lui Fanuil, din neamul lui Așer care a fost măritată șapte ani și după moartea soțului ei a rămas să locuiască la Templu pentru tot restul zilelor. Ea s-a învrednicit să-l vadă pe Fiul lui Dumnezeu când a fost adus la patruzeci de zile de la nașterea sa în trup și a făcut prorocii pe seama lui către toți cei prezenți. 

La 3 februarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Adrian și Evul;
  • Sfântul Nicolae al Japoniei;
  • Prorocul Azaria;
  • Sfântul Mucenic Vlasie Bouarul;
  • Sfântul Claudiu;
  • Mucenicii Pavel și Simon;
  • Sfântul Igantie din Mariopol

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
washington monument 1628558 1280 jpg
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net