Calendar ortodox 2024, 4 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul

Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul este prăznuit la data de 4 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 4 februarie.

Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2024, 4 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul 

Cuviosul Isidor s-a născut în Egipt, din părinți drept-credincioși de neam bun și a fost din același neam cu Teofil arhiepiscopul Alexandriei și cu Sfântul Chiril care a fost episcop după Teofil.  

Isidor a mers la școală pentru a învăța să filosofeze și dumnezeiasca înțelepciune. Când a înțeles zădărnicia măriri omenești a lăsat slava lumii acestea și s-a retras la muntele Pelusion și s-a nevoit acolo în timpul împăratului Teodosie cel Mic. Viața lui este cunoscută din mărturiile unor istorici fără a se cunoaște toate amănuntele. El a fost un apărător și susținător al Sfântului Ioan Gură de Aur în vremea când acesta era prigonit și a mustrat răutatea și nedreptatea celor care-l vorbeau de rău. 

A scris împăratului Teodosie și l-a îndemnat să adune al treilea sinod ecumenic. Din învățăturile sale desprindem ideea că nici măcar un sfânt să nu se mândrească cu minunile și faptele lui bune și cu cât este mai smerit cu atât faptele lui vor fi mai luminoase. și-i mai învață pe cei ce apucă pe calea sfințeniei de femei să se ferească pentru că oricât de înduhovnicit este de ispită nu va scăpa. 

El dă drept pildă picătura de apă care dacă va cădea în același loc pe o piatră în cele din urmă o va sparge, chiar dacă aparent piatra este mai tare ca apa. Cuviosul ne sfătuiește pe noi toți pentru ca viața întreagă să ne-o păzim de păcat dar și sufletul să fie ferit de gânduri stricăcioase.

Troparul Sfântului Cuvios Isidor Pelusiotul

Glasul al 8-lea

Întru tine, părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; și lucrând, ai învățat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Isidor, duhul tău.

Condacul Sfântului Cuvios Isidor Pelusiotul

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Alt Luceafăr aflându-te pe tine Biserica, întru sine și luminându-se cu strălucirile cuvintelor tale, strigă ție: bucură-te preafericite, de Dumnezeu Înțelepțite Părinte Isidor.

La 4 februarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Nicolae Mărturisitorul Studitul;
  • Sfântul Sfințit Mucenic Avramie, episcopul Arvilului (Persia);
  • Sfântul Mucenic Teoctist;
  • Sfântul Cuvios Ioan din Irinopole;
  • Sfântul Cuvios Iasim, făcătorul de minuni;
  • Sfântul Mucenic Iosif de la Halep.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net