Campania ”Vinerea Verde”, din 12 martie. Ministerul Mediului propune ca la final de săptămână să lăsăm mașinile acasă

Ultima actualizare:

    Campania ”Vinerea Verde” ne îndeamnă să plecăm vinerea la serviciu cu bicicletaFoto: freerider.ro
Campania ”Vinerea Verde” ne îndeamnă să plecăm vinerea la serviciu cu bicicletaFoto: freerider.ro

Ministerul Mediului și-a propus să facă primul pas spre reducerea poluării. De vineri, 12 martie, va demara Campania ”Vinerea Verde”, ziua în care românii sunt încurajați să-și lase mașinile acasă și să folosească mijloace alternative de transport. În plus, se va discuta cu primăriile ca autobuzele și tramvaiele să fie gratuite în ultima zi lucrătoare din săptămână.

Bucureștiul este cea mai poluată capitală din Europa și mai sunt și alte orașe din România care stau extrem de prost la capitolul aer curat. Iașiul, Clujul, Baia Mare, Botoșani și chiar Bașovul au mari probleme cu poluarea.

Astfel că ministrul Mediului, Tanczos Barna, a venit cu ideea ca măcar la final de săptămână să devenim pietoni. De mâine, 12 martie, începe Campania ”Vinerea Verde-Stop. Azi mașina stă pe loc!”, când mulți dintre noi ar trebui să lase mașina în parcare și să plece la serviciu cu bicicleta, trotineta electrică, pe jos ori cu mijloacele de transport în comun.


    Campania ”Vinerea Verde” demarează din 12 martie
Campania ”Vinerea Verde” demarează din 12 martie

Ba chiar, Barna a anunțat că are în plan să le propună primarilor să lase transportul în comun la liber. Adică, vinerea să fie gratuit. Primii de la care se așteaptă să se alăture campaniei sunt angajații de la stat. Iar anul acesta, autoritățile speră ca unul din patru angajați ai instituțiilor publice din mediul urban să se deplaseze cu mijloace alternative de transport în Vinerea Verde.

Bugetarii, chemați să se alăture Campaniei ”Vinerea Verde”

În 2022, procentul ar trebui să crească la 25%, iar în 2023 jumătate din bugetari vor veni la muncă cu mijloace alternative de transport.

Totodată, ministrul vrea să amenajeze în fața instituțiilor de stat parcări pentru biciclete și infrastructură de alimentare a mașinilor electrice (măsură obligatorie).

Ministerul Mediului. ”Traficul este responsabil pentru poluarea aerului”

”Astăzi, doar în București, traficul este responsabil în proporție de 63,3% de poluarea aerului. Procentul acesta nu este mult mai mic nici în celelalte orașe mari din țară. Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă și aglomerată, acesta este motivul pentru care Ministerul Mediului instaurează în România Vinerea Verde! Această inițiativă este voluntară și îi invităm pe toți românii, ca în fiecare zi de vineri să renunțe la mașină și să aleagă să se deplaseze cu mijloace mai puțin poluante sau chiar cu emisii zero”, transmis autoritățile.

Ce zic oamenii despre Campania ”Vinerea Verde”

Dar reacțiile oamenilor nu au întârziat să apară: ”Ministrul Tanczos Barna a găsit o soluție formidabilă împotriva poluării, să mergem o zi pe săptămână pe jos. Știți când? Vinerea! Genial, vinerea când ai cel mai mult nevoie de mașină, vinerea tot poporul merge pe la cumpărături, să ia copilul, să ducă copilul, să aducă soacra, să meargă acasă în provincie, la cules de nu știu ce, la munte, la mare...”, a scris o șoferiță pe Facebook. 

Citește și: 

Poluare record în București. 7 metode să te ferești de otrava din aer

Taxa de poluare 2021. Ministerul Mediului ia în calcul mai multe variante de plată

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net