Campanie împotriva jocului „Balena Albastră”

Ultima actualizare:

    Primarul Capitalei vrea să le vorbească elevilor despre pericolele acestui joc ce-și are originile în mediul online din Rusia
Primarul Capitalei vrea să le vorbească elevilor despre pericolele acestui joc ce-și are originile în mediul online din Rusia

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan şi primarul Capitalei, Gabriela Firea, lansează, azi, la prânz, campania de conştientizare "Stop joc! E viaţa ta!”, în cadrul căreia se întâlnesc cu elevi din Bucureşti pentru a le vorbi despre pericolul la care se expun dacă joacă "Balena Albastră”, anunţă reprezentanţii municipalităţii.

Potrivit news.ro, la întâlnirea cu elevii bucureşteni vor participa şi artişti şi sportivi, mai spun reprezentanţii municipalităţii, precizând că lansarea campaniei "Stop joc! E viaţa ta!” va avea loc, marţi, la ora 12.00, la Şcoala 164, din Sectorul 6 al Capitalei.

Politicienii, alarmați de amploarea jocului în rândul adolescenților

Duminică, ministrul de Interne, Carmen Dan, a explicat că a discutat cu Gabriela Firea şi au stabilit întâlniri comune cu elevii bucureşteni, pentru a vorbi despre jocul "Balena Albastră"."Marţi chiar vom avea împreună o întâlnire în şcolile din Bucureşti, vom încerca să explicăm elevilor cât de periculos este acest joc", a declarat ministrul de Interne. Carmen Dan spunea şi în 28 martie, la Parlament, că este îngrijorată de fenomenul ”Balena albastră” şi menţiona că, deşi nu s-a stabilit o legătură între acest joc şi moartea unor adolescenţi, recomandă părinţilor şi dascălilor să supravegheze atent comportamentul elevilor.

Profesor de psihologie: Campania ar putea avea un efect invers celui dorit

Profesorul de psihologie clinică şi psihoterapie Daniel David de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca este de părere că jocul „Balena Albastră” a fost transformat „dintr-un fenomen care nu era atât de important într-un fenomen care devine foarte mare” şi că abia acum acesta „poate să devină un pericol pentru copii şi adolescenţi”, spunând că „este un exemplu de fake news cu efecte”. Profesorul spune că „este vorba şi despre lipsă de educaţie, oamenii nu înţeleg esenţa informaţiei care le este transmisă”, adăugând că nu ştie cum primarul Capitalei şi ministrul de Interne „vor şti să abordeze această temă” şi că în şcoli ar trebui să fie „o intervenţie specializată”.Daniel David spune că iniţiativa ministrului de Interne şi a primarului Capitalei de a merge în câteva şcoli din Bucureşti pentru a discuta cu elevii despre ”Balena Albastră” ar putea avea efecte nedorite. „Nu ştiu cum ministrul şi primarul vor şti să abordeze o astfel de temă. E ca şi cum ar merge să vorbească oamenilor despre stilul de viaţă pe care trebuie să îl avem pentru a ne controla tulburările cardio-vasculare. Nu vreau să fiu înţeles greşit, sesizarea este binevenită, dar după sesizare ar fi trebuit să lucreze cu specialişti pentru ca în şcoli să avem o intervenţie specializată”, susţine Daniel David.

Nu există o legătură directă între sinucideri și acest joc

David spune că problema jocului este abordată greşit şi atrage atenţia asupra faptului că nu există o legătură directă între cazurile de suicid şi jocul ”Balena Albastră”. „Este bine să se implice, dar nu într-o manieră foarte vizibilă. Ar trebui să se implice susţinând specialiştii în domeniu, care după aceea să meargă în şcoli şi să monitorizeze situaţiile. Adevărul este că nu există nicio legătură demonstrată între aceste comunităţi şi suicid. Dacă te uiţi la oamenii care au murit în ultimul an, o să vezi că foarte mulţi, măcar cu un an înainte, au fost prin spitale. Nu putem totuşi să spunem că spitalul i-a omorât, ci au ajuns acolo pentru că aveau o boală. La fel şi în cazul acestor adolescenţi. Ei ajung în astfel de comunităţi care promovează astfel de jocuri pentru că au tulburări de tip depresiv, se gândesc la suicid şi caută astfel de comunităţi. Astfel de comunităţi pot să amplifice problema, nu să o cauzeze”, spune David.

Mass media a transformat acest joc într-un fenomen

Daniel David susţine că tinerii trebuie să discute despre acest joc cu specialişti cu expertiză în domeniu, iar campania de infomare să fie una cu caracter general, în toate instituţiile şcolare. „Dintr-un joc, dintr-o comunitate obscură aşa cum există zeci pe internet, prin faptul că s-a rostogolit prin mass-media, am transformat un fenomen care nu era atât de important într-un fenomen care devine foarte mare. Abia acum acest joc şi această comunitate poate să devină un pericol pentru copii şi adolescenţi. Acum îi facem să devină curioşi şi să caute informaţii. Când nu cunoşti o marcă, dar vezi că toată lumea vorbeşte despre ea, devii curios. Părinţii şi profesorii ar trebui să fie foarte atenţi la manifestări de tip depresiv, care se văd în modul în care gândesc, în modul în care vorbesc şi în modul în care se comportă. Specialiştii ar trebui să facă activităţi de monitorizare, dar să fie vorba despre specialişti. Ce întâlnire poate fi între primar şi elevi? Cu câţi se poate întâlni? Dacă începi să vorbeşti despre fenomen atât de public, atragi atenţia asupra lui, în timp ce acţiunea specialistului poate fi mai pragmatică şi cu o vizibilitate mai scăzută. Ce vrem, să vorbim despre asta sau să avem un efect pragmatic prin care copiii să fie protejaţi?”, spune Daniel David.

„Balena Albastră”, un joc online lansat în Rusia

Vineri, primarul comunei gălăţene Braniştea, Marian Adamache, spunea că a aflat că şapte copii cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani care învaţă la şcoala din localitate şi-au provocat tăieturi pe mâini. El a spus că este vorba inclusiv despre o fată care a recunoscut că a jucat jocul "Balena albastră". Poliţiştii au deschis o anchetă pentru loviri sau alte violenţe. Lunea trecută, un băiat în vârstă de 11 ani din judeţul Dâmboviţa s-a spânzurat, primele verificări ale poliţiştilor în acest caz indicând faptul că acesta era interesat de jocul ”Balena Albastră”. Tot în Dâmboviţa, poliţiştii au identificat alţi şase copii, cu vârste între 9 şi 17 ani, interesaţi să participe la acest joc, poliţiştii demarând activităţi de informare preventivă cu elevii, cadrele didactice şi părinţii. De asemenea, cinci elevi de la o Şcoală generală din municipiul Iaşi au ajuns la spital, în 17 martie, după ce au leşinat în timp ce jucau, într-o pauză, un joc ce presupunea să îşi ţină respiraţia. Surse din rândul medicilor spuneau că elevii ar fi pus în practică o variantă a jocului ”Balena Albastră”, în timp ce surse din Poliţie, care a deschis o anchetă în acest caz, au afirmat că ar fi vorba doar despre o idee lansată de unul dintre copii. Şi poliţiştii braşoveni fac o anchetă în cazul unui tânăr de 19 ani din Codlea care s-a sinucis în urmă cu trei săptămâni, pentru a stabili dacă gestul acestuia are vreo legătură cu jocul ”Balena albastră”. O anchetă este în derulare şi în cazul unei fete de 19 ani, internată la Centrul de plasament din Codlea, care a alertat autorităţile că a primit un cod de acces pe telefonul mobil pentru a intra în acest joc."Balena Albastră” este un joc online lansat în Rusia şi din cauza căruia peste 130 de adolescenţi s-ar fi sinucis. Jocul le-ar impune celor care îl practică să îndeplinească mai multe provocări, care ar putea ajunge până la a-şi lua viaţa.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net