Canalizarea Capitalei nu va mai polua Dâmbovița de la sfârșitul lui 2023

Ultima actualizare:

Vremea în care Dâmbovița era groapa de gunoi a Capitalei pare să se apropie de sfârșit. De la sfârșitul acestui an, apele uzate, adică cele strânse în canalizarea din cel mai mare oraș al României vor fi curățate sută la sută și nu vor mai polua. Lucrările pentru extinderea stației de epurare de la Glina și construirea instalației care va arde deșeurile rezultate trebuiau să fie gata în 2019.

Stația de Epurare a apei de la Glina
Stația de Epurare a apei de la Glina a „înghițit” deja 150 de milioane de euro. Foto: pmb.ro

Bucureștiul a fost, până în octombrie 2011, singura capitală europeană fără o stație de epurare a apelor uzate. Acestea erau deversate din canalizarea orașului direct în Dâmbovița, care, la rândul ei, se varsă în râul Argeș. A fost realizată ulterior prima etapă a stației de epurare Glina, investiție însă depășită de dezvoltarea orașului.

Bazinele de la Stația de Epurare de la Glina
La Stația de Tratare a apelor uzate de la Glina au fost construite trei bazine uriașe. Foto: pmb.ro

Ce se întâmplă acum Stația de Epurare de la Glina

Complexul de la Glina este acum în etapa a doua de dezvoltare și după finalizarea programată la sfârșitul lui 2025 va cuprinde o stație de epurare propriu-zisă, care cuprinde bazine de retenție a apei și incineratorul nămolului care rezultă din aceste bazine. Conform datelor specialiștilor, canalizarea Capitalei varsă în Dâmbovița 7,5 mc/s.

În acest moment orașul nu poate ecologiza, adică să curețe de impurități decât 5 mc/s din cantitatea care vine prin canalizare. După finalizarea investiției, complexul de la Glina va trata 10 mc/s, adică peste necesar. Stația de tratare de la Glina are capacitatea de a trata integral apele uzate ale Bucureștiului până la un consum estimat la nivelul anilor 2040-2050.

Nicușor Dan promite o Dâmbovița curată din acest an

„Lucrările la acest obiectiv de investiții sunt executate în proporție de peste 90% și vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an.(…)Lucrările la incinerator au fost deja finalizate, fiind în prezent în etapa de testare. În prezent, apa din canalizare este epurată mecanic 100%, dar biologic doar 75%, ceea ce înseamnă că orașul mai deversează apă murdară în Dâmbovița. După finalizarea lucrărilor, vom deversa în Dâmbovița doar apă curată”, a promis primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.  

Acesta s-a mândrit că a reușit să plătească la zi constructorii, deși aceștia nu mai văzuseră toți banii pentru lucrări din 2019. Finanțarea este asigurată din fonduri nerambursabile prin POIM, valoarea investiției fiind de aproximativ 650 de milioane de lei cu TVA, adică în jurul a 150 de milioane de euro. Este cel mai mare proiect executat după Revoluție în zona București-Ilfov din fonduri europene.  

De ce a fost amânată finalizarea stației de epurare de la Glina 

Licitația pentru extinderea stației de epurare de la Glina a fost lansată în 19.01.2013, dar din cauza contestațiilor s-a atribuit abia după 4 ani asocierii spaniolo-franceze FCC CONSTRUCCION &AQUALIA INTECH&SUEZ INTERNATIONAL. Potrivit contractului inițial, lucrările aveau termen de finalizare 26.11.2019, urmând ca antreprenorul să asigure garanția lucrărilor pentru o perioadă de 365 de zile.  

În cadrul lucrărilor de extindere a stației de epurare Glina s-au executat lucrări de construire a trei bazine pentru tratarea apei poluate. Pentru realizarea epurării s-au achiziționat echipamente de tratare mecanică (grătare grosiere și fine, deznisipatoare, separatoare de grăsimi), pompe de dozare, vane.  

Ce se întâmplă cu nămolul rezultat din epurarea apei din canalizarea Capitalei? „Nămolul rezultat din epurarea apelor uzate orășenești reprezintă combustibil pentru Stația de Incinerare. Nămolul este deshidratat în unitatea de deshidratare de unde este pompat în stația de incinerare a nămolului. Din aceste bazine, nămolul este pompat către cuptoare unde, prin ardere este adus la o temperatură de cel puțin 850 grade C timp de cel puțin 2 secunde. 

Din gazele de ardere rezultate și evacuate din cuptor se recuperează căldură care este folosită pe de o parte, în procesul de uscare și ardere a nămolului, iar pe de altă parte într-un sistem de generare a energiei electrice cu turbine”, a precizat Primăria Municipiului București conform hotnews.ro .

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
robot umanoid star1 jpg
botosani jpg
bilet avion jpeg
batran viata lunga jpg
terorist Turcia jpg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
leonidas jpg
Ducesa de Argyle, Ducesa de Rutland jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net