Când scăpăm de toate restricțiile? Anunțul ministrului Sănătății

Maestrul Tudor Gheorghe s-a plâns duminică, la Antena 3, că e groaznic să vadă săli ocupate doar în proporție de 30% și spectatori cu fețe acoperite de măști de protecție. L-a întrebat pe ministrul Sănătății când vom reveni la normal. Răspunsul acestuia: în curând.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

„Au fost cazuri în care am avut foarte puțini oameni în sală pentru că a fost debusolare totală, nimeni nu știa – cu certificat, fără certificat, cu vaccin, fără vaccin...nu e nimic clar. În plus, nu-ți dai seama ce senzație stupidă era pentru mine să văd o sală de oameni mascați, să nu le văd zâmbetul, să nu știu ce se ascunde în spatele măștii... Groaznic!”, s-a plâns Tudor Gheorghe în emisiune. Moderatoarea l-a informat că, puțin mai târziu, va veni în platou ministrul Sănătății și l-a provocat pe marele artist să-i adreseze o întrebare. „Domnule profesor Rafila, când îmi dați voie să bucur țara asta, să-i fac pe oameni să uite că au trecut prin pandemie?”, a vrut să știe Tudor Gheorghe.

Din aprilie am putea reveni la normal

Dr. Alexandru Rafila a estimat că, din aprilie, am putea reveni la normal. „Acum, sălile sunt ocupate în proporție de 30% când incidența e mai mare de 3 la mie și în proporție de 50% când e mai mică. Opinia mea e vom ajunge la grad de ocupare de 50% din luna martie și, din aprilie, probabil că vom ajunge la o situație de normalitate, în care situația să fie similară cu cea din perioada de normalitate. Trebuie să păstrez o rezervă, eu pot să fac estimări, spre deosebire de alte persoane nu am certitudini, prefer să fiu mai rezervat, dar opinia mea este că în această primăvară vom ajunge la normalitate în ceea ce priveşte activitatea socială, economică şi culturală”, a răspuns ministrul Sănătății.

Am putea renunța și la certificatul verde

Normalitatea de care vorbește ar putea însemna și renunțarea la certificatul verde de vaccinare, testare sau trecere prin boală. „Acest lucru va însemna şi fără certificat în spaţiile publice. În această săptămână va avea loc, la Lyon, întâlnirea ministrilor Sănătăţii şi a miniştrilor de Externe din UE în cadrul preşedinţiei franceze şi probabil se va discuta această problemă. Va participa şi directorul regional al OMS şi sper ca ulterior să avem un punct de vedere comun. Este posibil să se renunţe. Nu va mai fi nevoie atunci când va scădea foarte mult transmiterea acestei boli. Din păcate, măsura nu poate fi unitară fiindcă şi nivelul de vaccinare este diferit între ţări, în momentul de faţă, şi atunci când va exista dovada că această boală este o infecţie banală care nu pune probleme sistemelor de sănătate şi numărul de cazuri se reduce foarte mult, cu siguranţă se va lua această măsură, cu o perioadă de tranziţie nu foarte lungă”.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net