Când se va topi toată gheaţa asta, vor veni inundaţiile!
Natura ne aduce probleme serioase în acest an. După ger cumplit, viscole şi nămeţi, suntem avertizaţi că vin inundaţiile. Agenţia de specialitate a ONU apreciază că temperaturile vor creşte în următoarele zece zile, rupând gheaţa de-a lungul Dunării.
Aproape toată Europa Centrală şi de Est a fost paralizată de ninsori abundente, inclusiv România, iar odată cu topirea munţilor de zăpadă vor fi alte victime din cauza inundaţiilor, a avertizat ieri Agenţia ONU pentru reducerea riscului de dezastre.
Potrivit specialiştilor, temperaturile în Bulgaria şi România ar urma să crească cu 8-10 grade Celsius în următoarele zece zile, rupând gheaţa de-a lungul Dunării.
TULCEA.Din cauza sloiurilor din Deltă, vasele nu mai pot înainta
Într-adevăr, meteorologii români prognozează temperaturi de până la 10-12 grade, azi, mâine şi sâmbătă, exact în zonele cel mai greu afectate de ninsori: sudul şi sud-estul ţării.
Hidrologii anunţă creşteri de debite pe râurile din bazinele Crişuri, Bega, Bârzava, Olt, Vedea, Mureş, Jiu, Argeş şi Prut. De asemenea, ei au anunţat cote de atenţie pe râurile din Prahova şi Tulcea.
Galaţi. Stratul de gheaţă de pe Dunăre atinge de la 20 cm, la 4-5 m grosime
Dacă până acum câteva zile, Dunărea putea fi trecută „cu piciorul", ieri stratul de gheaţă s-a micşorat vizibil.
„Pe Dunăre, gheaţa are o grosime cuprinsă între 20 cm şi 4-5 metri. Este probabil cel mai mare îngheţ produs pe fluviu în ultimii 30 de ani. În aceste condiţii este foarte posibil să apară inundaţii, dar numai dacă se vor înregistra câteva zile la rând temperaturi de peste 15 grade Celsius care să topească brusc depunerile de gheaţă sau zăpadă aflate în zonele înalte, dar nu şi gheaţa de pe Dunăre. În acest fel, apele care ar veni de sus pe afluenţi nu ar avea unde să se ducă şi ar inunda", ne-a explicat Florin Uzumtoma, directorul general al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos.
Alertă şi în Bulgaria
Opt persoane au murit înecate în inundaţiile produse în sudul Bulgariei, în apropierea frontierei cu Turcia, informează AFP. Patru bătrâni au murit înecaţi în satul Biser, unde nivelul apei atinge 2,5 m, după ruperea unui baraj.
Încălzirea vremii şi topirea bruscă a zăpezilor a făcut ca râurile să iasă din matcă. Starea de alertă a fost decretată în regiunile Haskovo, Svilengrad, Kardjali şi Galabovo (sud), cele mai afectate de inundaţii. Circa 200 de case au fost inundate în satul Obrucişte, în apropiere de Galabovo.