Canicula ne costă 50 de lei pe zi

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Ieri a fost cea mai fierbinte zi de până acum: 39 de grade au arătat termometrele la umbră. Meteorologii spun, însă, că e doar începutul unei lungi veri toride. Pe lângă disconfortul provocat, căldura extremă ne usucă la buzunare. Click! vă spune cât ne costă o zi de caniculă şi cum să facem economie.

Corpul uman se simte confortabil la cel mult 32-33 de grade Celsius, însă atunci când gradele din termometre o iau razna şi depăşesc 39 de grade la umbră, cum s-a întâmplat ieri, avem probleme serioase.

Ne simţim ameţiţi, transpirăm încontinuu şi suntem foarte irascibili. Pentru a face faţă caniculei, ne hidratăm din plin, consumăm multe fructe, facem duşuri cât mai dese şi ţinem în priză mai toată ziua aerul condiţionat sau ventilatorul. Totul costă, iar bugetul, vrând-nevrând, depăşeşte cheltuielile obişnuite.

3,30 lei, duşuri zilnice

Potrivit lui Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, pentru un metru cub de apă caldă dăm 11 lei.

simeon stalpnicul png

El spune că la un duş se consumă în medie 100 l de apă, adică 0,1 mc. Dacă facem un calcul, vedem că pentru un duş plătim 1,10 lei, iar pentru trei - 3,30 lei.

Sfat: Ca să faci economie e bine să opreşti apa în timp ce foloseşti săpunul sau şamponul şi să o porneşti doar ca să te clăteşti.

6 lei, aerul condiţionat

Fără aer condiţionat eşti un om mort. Mai ales dacă stai la bloc, iar soarele îţi bate toată ziua în fereastră. Trebuie să ştii că aparatul consumă foarte mult.

simeon stalpnicul png

Cum un kwh de curent ne costă 0,56 de lei, dacă lăsăm echipamentul pornit zece ore pe zi, consumul de energie ajunge la 10,6 kwh, potrivit specialiştilor. Asta rezultă că utilizarea aparatului va costa circa 6 lei pe zi.

Sfat: Când porneşti aparatul de aer condiţionat ai grijă să închizi toate ferestrele. Un plus de răcoare vei obţine şi dacă acoperi geamurile cu draperii sau perdele cât mai groase.

0,56 lei, consumul ventilatorului

Calculul se poate reproduce şi pentru ventilatoare. Specialiştii spun că acestea absorb o putere de circa 100W, astfel că pentru o zi de utilizare a aparatului vei plăti în plus la energie 0,56 lei pe zi.

Sfat: Nu lăsa ventilatorul să meargă toată ziua. Porneşte-l înainte de culcare.

12 lei, apa de băut

Nu putem rezista fără să ne hidratăm, iar în perioada asta simţim nevoia să bem cât mai multă apă. O sticlă de 0,5 l costă 3 lei, iar dacă bem 2 litri de lichide, cum recomandă medicii, plătim din start pentru o zi 12 lei.

Sfat: Ca să economiseşti e bine să nu cumperi apa la 0,5 l, ci la bidon mai mare. Spre exemplu, unul de 5 l costă la hipermarket 4-5 lei şi bei din el două zile.

Îngheţata, 10 lei

Îngheţata este un deliciu, iar vara e chiar necesară. Una la cornet sau pe băţ ne costă aproximativ 5 lei. Dacă mâncăm două, deja am scos din buzunar 10 lei.

simeon stalpnicul png

Sfat: Cumpără înghetaţă la cutie mare, costă 12 lei şi vă ajunge mai mult timp!

6 lei, fructele

Mâncărurile gătite sunt refuzate de organism. Acum, fructele şi legumele sunt la putere. Pe timpul caniculei, nutriţioniştii ne învaţă să consumăm cel mai mult citrice. Un kilogram de portocale costă 6 lei.

Sfat: Cel mai bine ar fi să cumpăraţi portocale sau madarine la săculeţ: două kilograme ajung să coste chiar şi 4 lei, dacă le găsiţi la ofertă.

6 lei în plus pe carburantul maşinii

Din cauza caniculei, vom plăti în plus şi pentru maşina personală. Dacă circulăm cu aerul condiţionat pornit sau doar cu geamurile deschise, maşina tot va consuma chiar şi cu un litru mai mult decât de obicei. „Aerul condiţionat «fură» din puterea motorului, în timp ce geamurile deschise afectează aerodinamica maşinii. În ambele variante, consumul de carburant creşte cu circa un litru", spun specialiştii. Asta înseamnă că la o cursă de 100 km pe zi vom plăti în plus 6 lei.

simeon stalpnicul png

Sfat: E bine să opreşti din când în când aerul condiţionat şi să acţionezi butonul de recirculare a aerului în interiorul maşinii. Temperatura va rămâne constantă pentru o perioadă.

200 de lei, accesoriile

E bine să-ţi fereşti corpul de razele puternice ale soarelui. Capul îl acoperi cu o pălărie, iar dacă alegi una din paie plăteşti 16 lei. Pentru o pereche de ochelari Polaroid dai circa 160 de lei, iar pentru un tub de cremă cu protecţie solară 24 de lei. Un ventilator de buzunar este 15 lei.

Sfat: Alege o pălărie din bumbac şi economiseşte 6 lei sau ochelari de soare care nu sunt de firmă şi care costă în jur de 50 de lei.

Dacă adunăm toate costurile, o zi de caniculă ne costă 43,86 de lei. Dacă arşiţa ar ţine o lună, vai de bugetul nostru. Suma este colosală: 1.315,80 lei. Plus accesoriile pe care trebuie să le achiziţionezi la începutul verii şi am ajuns la 1.500 de lei.

«Gheaţa s-a topit pe sâni în 10 secunde»

Gheaţa e singura care topeşte arşiţa, iar Rodica o ştie foarte bine. Ca să se răcorească, la cele 36 de grade care au fost ieri în Capitală, tânăra de 22 de ani a lăsat deoparte ruşinea şi a aruncat tricoul.

A luat un pumn de cuburi şi le-a pus pe corp. "Ce bine e, păcat că gheaţa s-a topit pe sâni în 10 secunde", a spus Fata de la Pagina 3. Azi şi mâine, temperaturile vor fi de 31-38 de grade, în toată ţara.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net