Canonizarea lui Arsenie Boca: adevărul despre decizia Bisericii Ortodoxe
Canonizarea lui Arsenie Boca este intens discutată în presă. Chiar dacă milioane de români cer din ce în ce mai insistent ca părintele să fie canonizat, Biserica nu grăbește acest proces. Mai marii bisericii au precizat că va dura câțiva ani. Cu toate acestea, mulți credincioși spun că îl văd ca pe un sfânt, care ar trebui recunoscut în mod oficial.
Mii de credincioși au cerut canonizarea lui Arsenie Boca, într-o petiție online, iar dorința lor pare să prindă contur. Procesul este de lungă durată și se desfășoară în mai multe etape. Mai întâi, episcopia Devei și a Hunedoarei trebuie să strângă informații despre viața părintelui. Sute de credincioși trec zilnic pe la Mănăstirea Prislop, locul unde Arsenie Boca și-a petrecut mare parte din viață.
Canonizarea lui Arsenie Boca: ce spune Biserica
Un criteriu important în canoizarea lui Arsenia Boca este evlavia populației. Pentru multă lume, părintele este un sfânt al zilelor noastre. Biserica Ortodoxă Română, un proces de canonizare începe în teritoriu. Așadar, Episcopia Devei și Hunedoarei, dar și Mitropolia Ardealului, vor aduna dovezi care să certifice sfințenia vieții lui Arsenie Boca. O comisie specială îi va analiza faptele, credința, viața, sfârșitul vieții, scrierile, faptele și minunile.
Canonizarea lui Arsenie Boca: cine a fost părintele
Canonizarea lui Arsenie Boga este un subiect aprins. Mii de credincioși îl văd ca pe un sfânt, dar puțini știu detalii despre viața părintelui. El a fost ieromonah, teolog și pictor ortodox român. S-a născut la 29 septembrie 1910, la Vața de Sus, judeţul Hunedoara. A fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus după care, a fost ales stareţ la Mănăstirea Prislop.
Canonizarea lui Arsenie Boca: viaţa părintelui în timpul comunismului
Canonizarea lui Arsenie Boca ar putea fi posibilă, având în vedere că mii de credincioși cer Bisericii Ortodoxe să grăbească procesul. Se pare că părintele avea puteri tămăduitoare și era foarte respectat. Datorită darului său de văzător cu duhul, mulți oameni veneau să îi ceară sfaturi şi să-l asculte. Din acelaşi motiv, a fost hărțuit de Securitatea bolşevică, fiind închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. Începând cu 1959, i s-a interzis activitatea preoţească până la moarte, însă a survenit la 28 noiembrie 1989.
Canonizarea lui Arsenie Boca: mormântul Părintelui
Cei care l-au cunoscut au spus că este un om trimis de Dumnezeu pentru a face bine credincioșilor. Nu e de mirare că mii de oameni vor canonizarea lui Arsenie Boca. La mormântul lui, de la Mănăstirea Prislop, din Țara Hațegului, zilnic merg să se roage sute de pelerini. La sărbătorile aniversare, zeci de mii de credincioşi din întreaga ţară, care atestă prin mărturiile lor minunile săvârşite de Părintele Arsenie Boca, merg să se roage sau să-i mulţumească lui Arsenie Boca.
Pentru că sutele de minuni vorbesc de la sine prin argumentele celor aflaţi în suferinţă, creştinii au cerut Patriarhiei Române şi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să înceapă demersurile fireşti pentru canonizarea lui Arsenie Boca.
Părintele a avut o cultură bogată. A cunoscut la nivel academic medicina, matematica, fizica, filosofia. Stareţul Ghelasie a mărturisit că Arsenie Boca se putea învălui într-o mantie invizibilă, atunci când nu dorea să fie văzut. Părintele se arăta numai unora, chiar dacă toţi se uitau la dânsul.De exemplu, stareţul a povestit că i s-a întâmplat acelaşi lucru când se afla la înmormântarea mitropolitului Mladin.