«Capcanele» cardurilor sociale. Pensionarii omiși din sistem

Ultima actualizare:

Ajunse de puţin timp la beneficiari, cardurile sociale prin care cei mai nevoiaşi primesc câte 250 de lei o dată la două luni se pot bloca dacă nu sunt folosite doar pentru a cumpăra alimente. Conform adevarul.ro, multe sunt cazurile când posesorii au încercat să le valorifice fraudulos. 

Domnul Stelian a fost la un pas să rămână fără card. FOTO: Iulian Bunilă
Domnul Stelian a fost la un pas să rămână fără card. FOTO: Iulian Bunilă

Unii au vrut să le vândă cu un preţ mai mic decât valoarea încărcată de stat, alţii au încercat să cumpere produse interzise, adică alcool şi tutun, aşa că, până în prezent, mii de carduri sociale au fost deja blocate. Domnul Stelian Petre, un bătrân din Mărăcineni, judeţul Buzău, ne mărturiseşte cum a fost la un pas să comită o abatere fără să ştie, dar în urma căreia putea pierde dreptul la cei 250 de lei viraţi din două în două luni pe cardul social.

Am mers la magazin să iau două pungi de copane de pui, trei kilograme adică, am luat vreo nouă sticle de ulei, am luat zahăr, făină, mălai, detergent şi, am mai zis eu atunci, hai să iau şi două sticle de bere. Zice vânzătoarea, bre, du berea îndărăt, că alcool şi ţigări nu se dau pe asta. Bine, tataie, eu nu am furat nimic”, a declarat domnul Stelian Petre pentru Adevărul.

Domnul Stelian s-a convins deja, pe pielea lui, că alcoolul şi ţigările nu pot fi cumpărate cu aceste carduri. A auzit însă că mulţi alţii din sat încearcă să le ofere în schimbul banilor, pe sume mai mici, doar ca să-şi poată satisface viciile.

„E bun cardul, dar numai pentru alimente a fost făcut. Nu băuturi şi ţigări, clar, m-am convins. Avem mulţi la ajutorul social care au primit aceste carduri şi le vând la alţi proşti, ca să ia banu’, să poată să bea, să fumeze. Pe card nu le dă băutură şi ţigări, înţelegeţi dumneavoastră”, spune bătrânul. 

Conform spuselor Danei Enache, vânzătoare la un magazin din centrul comunei Mărăcineni, multă lume ar vrea să cumpere ţigări şi băutură cu banii de pe card. Lucru imposibil. „Sunt şi anumite persoane care întreabă dacă putem da pe cardurile respective băuturi şi ţigări, dar le explicăm destul de clar că nu putem da aşa ceva deoarece în momentul în care se vede alcool scris pe bon, sau tutun, cardul riscă să se blocheze”, a explicat ea pentru sursa citată.

Potrivit unei statistici, foarte mulţi români au încercat să valorifice fraudulos cardurile sociale cu ajutoare de la stat. Pentru că nu au respectat legea, cardurile pe care primeau ajutorul de la stat le-au fost imediat blocate.

Cea mai mare parte a beneficiarilor cardurilor sociale sunt pensionarii cu pensii nete de maximum 1.500 de lei.

Există şi pensionari omişi de sistem

FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

În judeţul Vrancea, zeci de bătrâni nu au primit încă tichetele sociale cu valoare de 250 de lei, pentru a-şi cumpăra alimente, deşi se încadrează în limitele legii şi au fost declaraţi eligibili, informează adevarul.ro.

Focşăneanul Constantin U., în vârstă de 81 de ani, deşi a muncit o viaţă primeşte o pensie de doar 1.259 de lei. Drept urmare, avea dreptul la sprijinul de 250 de lei care se acordă o dată la două luni. Numai că, în timp ce vecini de-ai săi au primit prin poştă cardul, a aşteptat degeaba, pentru că a fost omis. De atunci, pentru el a început un adevărat calvar.

A făcut o petiţie la Casa Naţională de Pensii, numai că cei de acolo au redirecţionat-o spre Casa Judeţeană de Pensii. După cum informează adevarul.ro, la Focşani, funcţionarii au verificat fişierele trimise de la nivel central şi au aflat că bătrânul figurează ca eligibil pentru a beneficia de sprijinul material, numai că de la Ministerul Muncii i-a venit un răspuns în care nu i se spunea nimic, aşa că situaţia a rămas la fel. Drept urmare, bărbatul e decis să se adreseze instanţei pentru a-şi obţine dreptul lui.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net