Cappuccino, espresso sau cafea cu lapte? Ce conţine băutura ta preferată
Ce poate fi mai delicios, dis-de-dimineaţă, decât o cafea aburindă, amăruie şi cu multă spumă pe care s-o pregăteşti rapid la aparat? Unii preferă espresso, alţii Cappuccino, cafea cu lapte, ciocolată, caramel sau cu alte diferite arome. Dar ştii ce conţin aceste capsule pe care le foloseşti zilnic? Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, îţi spune tot ce trebuie să ştii!
Latte Macchiato cu caramel
Este un preparat concentrat, care conţine cafea prăjită şi măcinată, îndulcitori pe bază de lapte, concentrat din lapte ultrafiltrat cu un conţinut redus de lactoză şi minerale, apă, sare, corector de aciditate E 339, acizi graşi saturaţi, arome, zahăr, glucide, fibre şi proteine.
Ce zice Menci: „Preparatul concentrat înseamnă, de fapt, extract de cafea solubilă. În ceea ce priveşte îndulcitorii pe bază de lapte, este vorba despre lactoză, iar unele persoane pot avea intoleranţă.
Acizii graşi saturaţi nu sunt recomandaţi pentru sănătate, la fel şi zahărul. Atenţie şi la sare! Doza maximă admisă pe zi pentru un adult este de 5-6 grame. În cazul de faţă, nu este specificată cantitatea de sodiu (sare), deci este posibil să depăşim doza recomandată având în vedere faptul că în aceeaşi zi consumăm şi alte alimente care conţin sare (sodiu) ascunsă. Glucidele nu sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet, iar în ceea ce priveşte aromele, dacă sunt sintetice, cresc riscul apariţiei alergiilor alimentare.
Cafea cu aromă de alune
Conţine cafea măcinată şi arome.Ce zice Menci: „Aromele sunt la fel de importante ca şi E-urile şi ingredientele pe care le conţine un produs alimentar. Potrivit legislaţiei Uniunii Europene, ele sunt reglementate separat de aditivii alimentari. Dacă vorbim despre arome sintetice, atunci trebuie luat în calcul un risc al apariţiei de alergii alimentare.
Chococino
Produsul conţine lapte praf integral, zahăr, emulgator lecitină din soia, pudră de ciocolată, aromă scorţişoară.
Ce zice Menci: „Laptele praf integral nu are cine ştie ce valoare nutritivă, zahărul nu este recomandat pentru sănătate şi, în cazul de faţă, eticheta nu ne spune şi despre ce cantitate de zahăr este vorba. Lecitina din soia nu prezintă vreun pericol pentru organism, cu condiţia ca soia să nu fie modificată genetic. În cazul pudrei de ciocolată, ar trebui să ştim care este compoziţia acesteia, lucru pe care eticheta nu ni-l spune".
Cappuccino
Unul dintre sortimentele pe care le-am găsit în magazine, la raft, conţine cafea arabica, lapte praf, zahăr, lapte praf degresat, zaharuri, lapte, grăsimi vegetale hidrogenate, sirop glucoză, extract cafea, E339 stabilizatori, agent antiaglomerant E 341, aromă.
Ce zice Menci: „Grăsimile vegetale hidrogenate sunt periculoase pentru sănătate şi nu le recomand. Ele cresc riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi a cancerului. Persoanele care suferă de diabet şi cele supraponderale ar trebui să aibă grijă la siropul de glocoză. Stabilizatorii păstrează emulsia între grăsimile din cafea şi partea apoasă, nu sunt periculoşi pentru organism. La fel, nici agentul antiaglomerant care previne conglomerarea granulelor de cafea şi ajută ca aceasta să fie solubilă.
Espresso Macchiato
Este un preparat îndulcit pe bază de lapte concentrat din lapte ultrafiltrat cu conţinut de lactoză şi minerale, apă, zahăr, sare, corector de aciditate E331.Ce zice Menci: „Eticheta nu spune care sunt cantităţile de zahăr şi sare, drept urmare este posibil să depăsim doza zilnică recomandată. Sarea (sodiu) este luată din foarte multe alimente pe care le consumăm şi, în plus, o mai luăm şi din cafea. La fel procedăm şi cu zahărul. Doza zilnică este de 20 g, zahărul fiind luat din toate alimentele şi băuturile pe care le consumăm în cele 24 de ore.
Gheorghe Mencinicopschi ne recomandă să consumăm cafea pregătită la ibric sau la filtru. „Cumpără boabe de cafea de la magazin, macină-le la tine acasă şi prepară o cafea la filtru sau la ibric. Este mult mai sănătoasă decât sortimentele care se găsesc la capsulă sau pliculeţe. Practic, evităm zaharurile, grăsimile vegetale hidrogenate şi sarea. Dacă eşti un mare iubitor de Cappuccino, cafea cu lapte, ciocolată cu lapte sau espresso, atunci alege produsele după ce citeşti cu mare atenţie eticheta!"