Carantina, redusă la 5 zile pentru cei fără certificat verde

Ultima actualizare:

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis luni, 31 ianuarie, să reducă de la 10 la 5 zile perioada de carantină pentru persoanele care sosesc în România din alte state și nu prezintă certificat digital COVID, care să ateste vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală. Tot la 5 zile se reduce carantina și în cazul contacților direcți ai unei persoane confirmate pozitiv. Măsura intră în vigoare de la 1 februarie.

image

Se renunță la împărțirea statelor în funcție de riscul epidemiologic

CNSU a decis să renunțe la împărțirea statelor în funcție de riscul epidemiologic, instituind măsura carantinei de 5 zile pentru orice persoană care sosește în România și e nevaccinată, netestată și netrecută prin boală în ultimele 6 luni. „Prin măsurile adoptate şi aprobate prin Hotărârea CNSU nr. 6 care se emite astăzi, se elimină terminologia de state aflate sub o anumită culoare în funcţie de riscul epidemiologic şi o să fie o regulă generală care precizează următorul lucru: se instituie măsura carantinei cu o durată de cinci zile pentru persoanele care sosesc în România şi nu prezintă certificatul digital al Uniunii Europene sau alte documente compatibile cu acesta care să ateste vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înainte. Asta este regula de acum”, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat luni, la finalul şedinţei CNSU. A explicat că s-a renunţat la clasificarea ţărilor în funcţie de incidenţa COVID-19 „nu neapărat” din motive medicale, ci pentru că „este o abordare mai unitară şi mai uşor de urmărit pentru populaţie”, mai ales că în prezent puţine ţări europene se află în zona verde. 

Carantină de 5 zile pentru cei fără certificat verde, la intrarea în țară

Astfel, primul articol al hotărârii CNSU arată că „se instituie măsura carantinei cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificatului digital al UE privind COVID-19 sau, în cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 ori documente compatibile cu aceste certificate, dovada pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată Pagina 2 din 4 cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii)”.

Sunt exceptați de la măsura carantinei copiii mai mici de 12 ani, persoanele aflate în tranzit, care părăsesc România în cel mult 24 de ore, șoferii de transport marfă/persoane, piloții de aeronave și personalul navigant etc.

5 zile de carantină și pentru nevaccinații care intră în contact direct cu un bolnav

Până acum, persoanele nevaccinate sau netrecute prin boală stăteau tot 10 zile în carantină dacă intrau în contact direct cu o persoană confirmată pozitiv. De la 1 februarie, și în acest caz carantina se reduce la 5 zile. „Se instituie măsura carantinei pentru o durată de 5 zile pentru contacții direcți ai unei persoane confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Fac excepție persoanele aflate în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2”, se mai arată în hotărârea CNSU.

Pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare cum ar fi afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică în program de hemodializă, fără a se limita la acestea, preschimbare documente de identitate, părăsirea țării, prezentarea la centrul de vaccinare conform programării în vederea vaccinării ș.a., poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative. Decizia trebuie emisă de DSP.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net