Casele românilor, controlate de Inspectoratul de Stat în Construcţii
Ați făcut lucrări în apartamente fără autorizație? Așteptați-vă la menzi mari! Inspectorii de stat în construcții vor veni în controale, începând de anul viitor.
Sunt vizați românii care stau la orașe, indiferent dacă locuiesc în case noi sau vechi.
Scapă de vizita autorităților doar cei care locuiesc în mediul rural și care au locuinţe unifamiliale cu parter.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice a elaborat un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Regulamentului privind controlul de stat al calităţii în construcţii.
Reglementările ar urma să intre în vigoare în de 60 de zile de la publicarea Hotărârii Guvernului în Monitorul Oficial al României, cel mai probabil din februarie 2017.
Inspecţiile vor viza respectarea prevederilor autorizaţiilor de construire/desfiinţare, a avizelor, acordurilor și a altor documente referitoare la construcţii, emise de autorităţi sau organe ale administraţiei publice centrale și locale, precum și de alte organe abilitate de lege, îmbunătăţirea sistemului calităţii în construcţii și a regulamentelor aferente componentelor acestuia.
Renovările făcute în casă fără autorizație de construcție îți aduc amenzi de până la 40.000 de lei.
Se va verifica și dacă sunt respectate reglementările tehnice în construcţii, certificarea performanţei și conformităţii produselor pentru construcţii, agrementele tehnice pentru produse, procedee și echipamente pentru construcţii, verificarea și expertizarea tehnică a proiectelor, verificarea calităţii lucrărilor executate, expertizarea tehnică a execuţiei construcţiilor, precum și auditul energetic al clădirilor, conceperea și implementarea sistemului de management al calităţii în construcţii; verificarea calităţii execuţiei lucrărilor pentru care se emit autorizaţii de construire/desfiinţare, prin diriginţi de șantier autorizaţi, angajaţi ai investitorilor și prin responsabili tehnici cu execuţia autorizaţi, angajaţi ai executanţilor, stabilirea de către proiectant a modului de tratare a defectelor apărute în proiectare și execuţie, la construcţiile la care trebuie să asigure nivelul de calitate corespunzător cerinţelor, precum și urmărirea aplicării pe șantier a soluţiilor adoptate, utilizarea de produse pentru construcţii certificate pentru performanţă și conformitate, funcţionarea laboratoarelor de analize și încercări în construcţii, asigurarea activităţii metrologice în construcţii, recepţia la terminarea lucrărilor, precum și recepţia finală la expirarea perioadei de garanţie, urmărirea comportării în exploatare a construcţiilor și intervenţiile în timp asupra acestora, post-utilizarea construcţiilor.