Cât costă ouăle, carnea de pasăre şi de porc, la poarta fermelor
Este regulă în România să se scumpească mâncarea în preajma sărbătorilor. Iată că Ministerul Agriculturii ne spune cât costă, de fapt, ouăle, carnea de pasăre şi de porc, la poarta fermelor.
La fiecare sărbătoare din an, se scumpește mâncarea crescătorii de păsări și de animale se plnd că intermediarii fac, de fapt, prețurile, iar acestea urcă și mai mult când este cererea mare.
Ministerul Agriculturii ne spune cât costă, de fapt, ouăle, carnea de pasăre şi de porc, la poarta fermelor.
”Referitor la apariția în spațiul public a unor informații cu privire la scumpirea cărnii de porc și a celei de pasăre, pentru corecta informare a opiniei publice, MADR face următoarele precizări. În conformitate cu documentele emise de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, prețul cărnii de pasăre la poarta fermei a fost relativ constant pe toată perioada anului 2018 până în prezent, nefiind estimate creșteri nici pentru perioada următoare. Deși ne aflăm în perioada sărbătorilor pascale, prețul ouălor la poarta fermei a scăzut cu 15 %. Aceasta demonstrează faptul că la producători nu s-au înregistrat creșteri de prețuri. În comparație cu prețurile medii existente la nivelul UE, se poate constata că acestea sunt mai mici cu 22 % în cazul cărnii de pasăre. De asemenea, prețul la poarta fermei la ouăle de consum este mai mic cu 24% față de media europeană.”
Prețul ouălor de consum la poarta fermei conform observatorului prețurilor UE
Prețul la carnea de pasăre la poarta fermei conform observatorului prețurilor UE
Prețul mediu european la carcasa de pasăre
Sursa – Poultry Price Europa
Prețul mediu european la ouă
Sursa – Eggs Price Europa
Cât costă ouăle la poarta fermelor
”Prețurile la carnea de porc la nivel global au fost influențate de situația din China - principalul producător la nivel mondial, cu o producție de anuala de circa 400 milioane capete, țară afectată puternic de virusul Pestei porcine africane. Drept urmare, la nivel european, prețul la poarta fermei a avut o creștere de aproximativ 17 % în perioada ianuarie – aprilie 2019, în timp ce în România, în același interval, creșterea a fost de numai 8 %. În țara noastră, prețul la carnea de porc la poarta fermei în luna aprilie 2019 nu diferă semnificativ de cel din anul 2018, fiind similar cu cel din luna decembrie 2018. Conform datelor furnizate de Asociația Producătorilor de Carne de porc din România se remarcă faptul că, după o perioadă de scădere accentuată a prețului la carnea de porc, se înregistrează o revenire a acestuia, aflat și în acest moment sub cel european”, informează Ministerul Agriculturii.
Prețul mediu la carnea de porc în viu la poarta fermei în România
Sursa – Comisia de Clasificare a Carcaselor
Prețul mediu european la carcasa de porc
Sursa – Meat Market Observatory Pig
Sursa: Ministerul Agriculturii
Citește și Ce înseamnă cifrele de pe ouă. Cum să le cumperi pe cele mai proaspete
Citește și În cât timp trebuie consumate ouăle roșii de Paște