Cât de periculoase sunt electricele și electrocasnicele vechi ținute în casă. Atacă organe vitale

Ultima actualizare:

    Mulți români încă păstrează în casă aparatura veche Foto: revistacariere.ro
Mulți români încă păstrează în casă aparatura veche Foto: revistacariere.ro

Păstrăm aparate vechi în casă fără să știm cât sunt de periculoase pentru sănătate. Acestea conțin substanțe toxice care sunt eliberate în aer. Pentru a ne curăța casa, suntem sfătuiți să le reciclăm gratuit. Iar pentru acest lucru avem la dizpoziție mai multe modalități simple.

O mare parte din populația României încă păstrează în casă deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), ori le aruncă la gunoi sau în natură.

“Conform statisticilor, 75% din electronicele vechi, nefolosite, se află încă în locuințele oamenilor. Acestea conțin substanțe periculoase, precum plumb, mercur, crom și cadmiu, metale grele și substanțe toxice inflamabile, ce pot deveni un mare pericol pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător dacă sunt aruncate necorespunzător în natură. Mulți oameni ori se atașează de aceste echipamente vechi și nefolosite ori nu știu cum să le ofere spre reciclare”, este de părere Cristian Pocol, președintele Asociației Respo Deee.

Comanzi plicul sau cutia pentru aparatura veche și îți sunt ridicate de acasă

Pentru a încuraja reciclarea, acesta a gândit două modalități simple de ridicare a aparturii de la adresa persoanei: fie într-un plic, atunci când vorbim despre telefon, aparat foto, periuță de dinți electrică, mouse, consolă, kindle sau într-o cutie, atunci când vorbim despre electrice și electronice mai voluminoase, precum tablete, laptopuri, electrocasnice mici, produse electrice de îngrijire personală.


    Cutii gratuite pentru reciclarea aparaturii care nu este voluminoasă
Cutii gratuite pentru reciclarea aparaturii care nu este voluminoasă

Acestea se pot comanda gratuit de pe www.respo.ro sau se pot lua din librăriile Humanitas din București- Kretzulescu, Cișmigiu și Auchan.

Pentru a fi ridicate, trebuie să suni la numărul de telefon inscripționat pe plic, iar un curier Glovo va ajunge la adresa ta pentru a-l lua și a-l duce la centrul de reciclare.

În cazul cutiilor, acestea fie sunt ridicate de un colector, fie le duci la cel mai apropiat centru de colectare, găsit pe același site.

Simona Pătruleasa a reciclat la cutie

Vedete și influenceri din mediul online au salutat inițiativa Asociației Respo Deee și au adus de acasă spre reciclare deșeuri de echipamente electrice și electronice. Andreea Marin, Simona Pătruleasa, Cătălin Botezatu, Amalia Enache, Elisabeta Lipă, Carmen Negoiță, Teodora Tompea, Andreea Perju, Adina Halas, Lorena Buhnici, Alina Tănasă, Aura Cercel, Ilinca Obădescu, Mirela Bucovicean, Diana Cosmin, Elena Gemini și Bianca Iordache au colectat echipamentele pe care nu le mai foloseau, le-au introdus în cutia Respo și le-au predat spre reciclare, încurajând astfel economia circulară.

Planeta este sufocată de aparatură veche

Electricele și electrocasnicele vechi reprezintă în acest moment cea mai mare cantitate din toate deșeurile care sunt produse la nivel global. 53,6 milioane de tone au fost generate în 2019 în întreaga lume.

Conform estimărilor, acestea vor ajunge la 74,7 miliarde de tone în 2030. 75% din electronicele vechi, nefolosite, se află încă în locuințele oamenilor.


    Simona Pătruleasa a adus la centru cutia plină cu aparatură veche, pentru a o recicla responsabil
Simona Pătruleasa a adus la centru cutia plină cu aparatură veche, pentru a o recicla responsabil

Statisticile mai arată că doar 20% din deșeurile electrice și electronice sunt reciclate corect la nivel global. Restul de 80% sunt ori abandonate în mediul înconjurător, ori arse, afectând, în toate situațiile, solul, aerul și apa și, implicit, sănătatea oamenilor.

România, codașa Europei la capitolul reciclare de electrice și electrocasnice

În plus, prin reciclarea corectă a acestora, vom putea susține economia circulară. Toate deșeurile de acest tip conțin materii prime ce pot fi reciclate și reintroduse în procesul de producție ca materii prime.

Doar în 2019, valoarea materiilor prime din echipamentele electrice și electronice generate a fost de 50,8 miliarde de euro.

Reciclarea corectă a DEEE-urilor va reduce considerabil emisiile de dioxid de carbon generate de exploatarea minereurilor pentru materii prime noi.

În 2019, 15 tone de CO2 au fost împiedicate să ajungă în atmosferă, doar prin reciclarea corectă a fierului, aluminiului și cuprului din totalul de deșeuri de echipamente electrice și electronice produse global.

Din păcate, situația în România nu este încă una exemplară. Studiile realizate în 2017 spun că rata de colectare a DEEE-urilor în țara noastră a fost de doar 23%, România clasându-se pe penultimul loc în Europa la acest capitol.

Metalele grele atacă organele vitale

Metalele grele sunt inamicii invizibili care ne atacă săntatea chiar din farfurie, prin alimentele pe care le consumam, prin apa pe care o bem sau prin aerul pe care-l respiram. Se acumulează în organism în timp, iar eliminarea lor este lentă și dificilă.

Marele pericol consta în faptul că metalele grele nu au miros, gust, culoare și de aceea nu ne putem da seama de prezența lor. Ele se depun zilnic în țesuturi și organele vitale, declanșând, în timp, probleme de sănătate. Intoxicația este foarte greu de depistat, deoarece manifestarile sunt asemănătoare cu cele ale altor boli. Fiecare metal greu atacă alt organ: poate fi afectat sistemul digestiv și atunci apar grețuri, vărsături, dureri abdominale; poate fi afectat sistemul muscular și atunci apar stări de slăbiciune, oboseală musculara, lipsă de energie.

Metalele grele care cauzează cel mai frecvent probleme de sănătate sunt mercurul, plumbul, arsenicul, cadmiu și fierul. Alte metale periculoase sunt: aluminiu, antimoniu, crom, cobalt, cupru, mangan, seleniu, staniu, taliu și uraniu.

Citește și: 

A apărut aplicația care îți permite să faci bani din deșeurile reciclabile

Scandal pe Programul Rabla pentru Electrocasnice. ”Dăunează mediului înconjurător, iar statul nu educă populația să recicleze”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net