Cât este șpaga în vămile românești? La Calafat și la Sculeni șoferii erau „taxați” cu 5 euro de mașină

Ultima actualizare:

Autoritățile încearcă din nou să stârpească fenomenul șpăgii în vămi. În ultimele 48 de ore au fost percheziții la două vămi importante, Calafat din Dolj și Sculeni din Iași. Cercetările sunt făcute în dosare în care zeci de vameși și polițiști de frontieră sunt suspectați că luat mită pentru a nu controla mașini. Cât era „taxa”? Conform procurorilor din Dolj, 5 euro de mașină. 

Zeci de polițiști de frontieră reținuți la Calafat
Avocații polițiștilor de frontieră reținuți la Calafat. FOTO: adevarul.ro/Ana Popescu

La începutul săptămânii polițiști de la direcțiile anti corupție din 10 județe au fost duși cu autobuzele și dubele în mai multe locații din județul Dolj. Motivul? Cercetări într-un dosar în care mulți salariați din cadrul Sectorului de Poliție de Frontieră Calafat sunt acuzați de săvârșirea unor infracțiuni de corupție 

23 de polițiști de frontieră reținuți la Calafat 

Acuzațiile formulate sunt de luare de mită, dare de mită și abuz în serviciu, presupus a fi săvârșite, în perioada 2022-2023. Au fost efectuate 26 de percheziții și au fost reținute 23 de persoane. 

La percheziții au participat ofițeri de poliție judiciară din serviciile anticorupție din județele Dolj, Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt, Dâmbovița, Sibiu, Caraș-Severin și Hunedoara, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. 

Ce spun reprezentanții Direcției Anti Corupție din MAI 

„Cauza penală vizează săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, respectiv luare de mită, dare de mită și abuz în serviciu, presupus a fi săvârșite, în perioada 2022-2023, de către mai mulți agenți de poliție de frontieră din cadrul Sectorului de Poliție de Frontieră Calafat. În cauză se beneficiază de sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi ”Frații Buzești” Craiova”, se arată în comunicatul remis news.ro. 

Polițiștii reținuți sunt atât de mulți încât au fost împărțiți în trei loturi: în arestul IPJ Dolj, IPJ Gorj și IPJ Olt. Procurorii spun că polițiștii primeau mită începând de la cinci euro pentru fiecare autocamion care trecea vama. 

Cât era șpaga în Vama Calafat  

"În cele 26 de case, procurorii au găsit mai multe sume de bani, 140.000 de euro, 70.000 de lei, dar şi foarte multe obiecte de contrabandă, precum ţigări sau parfumuri. Reţeaua era una bine pusă la punct, astfel că fiecare agent încasa câte 5 euro pentru fiecare maşină care trecea vama.

Mai departe, împărţeau banii şi cu şefii de tură, din ce spun diferite surse, cu câte 20 de euro pentru fiecare şef de tură" a dezvăluit Cristian Dan Ciolacu, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj pentru digi24.ro.

Vama Sculeni din Iași
Vama Sculeni este cel mai punct de trecere dintre România și Moldova. Foto: reporteris.ro

Dosar de corupție și la Vama Sculeni 

Procurorii DNA, Serviciul teritorial Iași au efectuat miercuri percheziții în județ într-un dosar de corupție la Vama Sculeni. „(…) Cercetările sunt efectuate într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise de către funcționari publici în legătură exercitarea atribuțiilor de serviciu, în cursul anului 2023.  

În cursul zilei de 22 noiembrie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 7 locații situate pe raza județului Iași, din care una este sediul unei instituții publice (nr Vama Sculeni), restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice”, a explicat DNA într-un comunicat publicat de G4Media.

Primele informații din anchetă dezvăluie că scopul perchezițiilor este același ca și în dosarul deschis de procurorii din Dolj. Este vorba de un infracțiuni de mită pentru a lăsa mașinile să treacă frontiera fără a fi controlate. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net