Cum iau şpagă vameşii pentru "vapoarele morţii"

Ultima actualizare:

    Radu Hristovici, trimis în judecată  fiindcă a luat bani de la  doi oameni de afaceri arabi
Radu Hristovici, trimis în judecată fiindcă a luat bani de la doi oameni de afaceri arabi

Începe procesul! Radu Hristovici, controlor vamal superior la Constanţa, e trimis în judecată pentru luare de mită. Vameşul e acuzat că în mai 2018 a primit bani de la doi cetăţeni arabi cu afaceri în exportul de animale în România, pentru a rezolva mai repede actele. Astfel, vapoarele cu oi au plecat din Portul Midia în aceeaşi zi în care animalele au fost încărcate.

Şpagă dată chiar în biroul vamal! Dialogul dintre vameşul Radu Ioan Hristovici şi mituitori apare în interceptările realizate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Din rechizitoriul procurorilor reiese că în Portul Midia ar fi un „obicei“ să se ofere bani angajaţilor care trebuie să efectueze controale la ieşirea mărfii din ţară. 

Vameşul recunoaşte că, „pentru ca activitatea de vămuire să decurgă fără probleme, persoanele care se ocupă de exportul animalelor plătesc în mod regulat, pentru fiecare navă, între 2.000 şi 5.000 de euro“. Mita ajunge la funcţionarii tuturor instituţiilor implicate. În Portul Midia, exportul animalelor vii trebuie verificat de mai multe instituţii: Direcţia Sanitară Veterinară, Biroul Vamal, Poliţia de Frontieră şi Căpitănia Portului. Lunar, de aici pleacă aproximativ 15 nave încărcate cu animale, în special spre ţările arabe. România exportă într-un an peste un milion de oi pe cale maritimă. Dacă am pleca de la media şpăgii/per vapor indicată în rechizitoriul DNA, ajungem la peste 600.000 euro/an mită încasată de funcţionari în port, scrie adevarul.ro.

Vameșul Radu Hristovici, interceptat de două ori

Vameşul Radu Hristovici a fost interceptat în două situaţii în care a primit mită. Primul caz s-a petrecut în noaptea de 5 spre 6 mai 2018, când Hristovici a încasat suma de 3.000 de lei de la Nasreddin Aswad, cetăţean sirian, proprietarul unei firme româneşti specializată în creşterea şi exportul oilor - SC Bălana Expres. 

Potrivit procurorilor, după primirea mitei, animalele au fost băgate pe culoarul portocaliu de îmbarcare în vas, culoar unde se verifică doar documentele, nu şi marfa fizică. Apoi vaporul a putut pleca din Portul Midia. Al doilea caz de luare de mită, interceptat de procurori, a fost pe 12 mai 2018. Reprezentatul a două firme exportatoare de animale a apelat la „ajutorul“ vameşului Radu Hristovici. Naim Jabanou, cetăţean arab cu drept de şedere în România, s-a prezentat în Portul Midia în numele acestor firme care exportau în acea zi 15.000 de oi. Pentru a urgenta actele vamale, el a dat mită 2.500 de lei. Deşi între actele vamale şi realitatea din teren era o diferenţă de 900 de oi (lucru care apare pe interceptări), nava pleacă din Portul Midia la timp, fără să verifice cineva numărul animalelor.

Oile erau încărcate  fără a se mai  verifica numărul lor
Oile erau încărcate fără a se mai verifica numărul lor

Naim Jabanou a declarat că „se cunoaşte faptul că vameşii vor cere bani. Nu este o regulă în sensul de a căuta un anumit vameş, ci care se nimereşte“. În timpul anchetei, Nasreddin Aswad şi Naim Jabanou au recunoscut că au dat mită şi au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Tribunalul Constanţa i-a condamnat la câte un an şi 6 luni de închisoare cu suspendare. „Am dat banii mai departe şefului direct, nepăstrând nici o parte dintre ei“, a declarat Hristovici în faţa judecătorilor de Cameră Preliminară, cerând ca încadrarea faptelor sale să fie complicitate la luare de mită, nu luare de mită. 

Pe nava «Queen Hind» erau mai multe oi nedeclarate

Bietele animale  s-au înecat  când nava a eșuat  în Portul Midia
Bietele animale s-au înecat când nava a eșuat în Portul Midia

Procesul vameşului Radu Hristovici începe la scurt timp după scufundarea în Portul Midia a navei “Queen Hind” (sub pavilionul statului Palau), care avea la bord 14.600 de oi vii, număr indicat de exportatori, dintre care au fost salvate doar 180. Reprezentanţii companiei Grup Servicii Petroliere SA, care se ocupă de aducerea pe linia de plutire a epavei, spun că au găsit punţi nedeclarate în acte, iar pe navă erau cu mult mai multe oi decât în documentele oficiale. 

Stenograma mitei: «Unde p..a mea să ascund banii?»

Nasreddin: Cât trebuie să-ţi dau?

Hristovici: Eu zic 35.

N.: Acum nu am decât 20 de milioane (n.r. – 2.000 de lei). Ia 25, e bine?

H.: 30!

N.: OK. Ţine!

H.: Thank you!

N.: O să colaborăm foarte bine! Să dea Dumnezeu!

H.: Să dea! Putem să ne mai întâlnim să mai vorbim de business-uri sau să vă dau ponturi. Vai ce bine îmi pare că v-am cunoscut, domnule Naser“.

După plecarea sirianului, rămas singur cu banii în mână, agentul vamal se întreabă, potrivit înregistrării DNA, în timp ce căuta prin mobilierul biroului: „Unde p..a mea să-i ascund?“.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bazilica Sfântul Petru (© Pixabay)
building 7935883 1280 jpg
ceaiuri pentru fiere din plante medicinale jpeg
creanga si eminescu jpg
bancomat jpeg
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net