Cât îi „fură” statul de la pensie unui român cu salariu mediu. „Nu ne mai dă aceşti bani”, explică un analist

Ultima actualizare:

Cristian Păun, analist financiar și profesor la Academia de Studii Economice din București, a calculat câți bani primește un român, cu salariu mediu, la pensie, după ce contribuit o viața la sistemul de stat.

Majoritatea banilor pe care românii îi plătesc lunar la pensie rămân la stat / foto: arhivă
Majoritatea banilor pe care românii îi plătesc lunar la pensie rămân la stat / foto: arhivă

Profesorul universitar dezvăluie că un român pierde majoritatea banilor pe care i-a plătit, lună de lună, înainte să iasă la pensie. „Două treimi din banii daţi lună de lună din salariu se duc la stat şi rămân acolo” atrage atenţia analistul economic Cristian Păun.

„Legat de sistemul public de pensii, el are nişte probleme structurale pentru care cu siguranţă vor trebui găsite soluţii. Trebuiau găsite demult soluţii, pentru că nu poţi să repari probleme structurale cu nişte soluţii disperate, de peticeală, pe termen scurt.

Noi avem speranţa medie de viaţă care creşte, avem natalitatea care scade, avem migraţia, ieşirea la pensie a unui număr foarte mare de oameni şi raportul dintre angajaţi şi salariaţi care începe să scadă chiar sub raportul de 1 la 1.

Până acum, dacă ai avut salariul mediu de 4.300 de lei, primeşti un punct de pensie, ceea ce e foarte puţin, dacă ne uităm cu cât se contribuie pe un salariu mediu toată viaţa, 35-40 de ani”, a spus analistul economic Cristian Păun, la antena3.

3 milione de oameni nu contribuie la fondul de pensii

Mai mult decât atât, Cristian Păun a explicat și de ce salariații rămân doar cu o treime din banii pe care îi plătesc la pensie rămân la stat. În acest moment sunt cel puțin trei milioane de oameni care nu muncesc și, automat, nu mai cotizează la sistemul de pensii.

„Şi, apoi, tu primeşti cam o treime astăzi, pe acel raport de 1 la 1. Orice înrăutăţire a acestor lucruri face ca punctul de pensie, şi tot ceea ce primim noi în final din toată contribuţia vreme de 40 de ani la pensie, să scadă.

Astăzi primim o treime din bani. Dacă noi azi am începe să adunăm de la un salariu mediu banii cu care contribuim lună de lună şi actualizăm cu o rată de dobândă, suma finală primită pe speranţa de viaţă, cu o mică diferenţă la femei şi bărbaţi, pierdem două treimi din aceşti bani, adică statul nu ni-i mai dă într-un final. Şi, atunci, acest sistem este nesustenabil.

Avem foarte multă populaţie activă care nu munceşte, deci avem peste 8 milioane de persoane, iar dintre ei, dacă ne uităm la contractele de muncă în Revisal, muncesc vreo cinci milioane. Unde e restul?", a mai spus, potrivit sursei amintite mai sus.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
fulger meci jpg
image png
fructe pexels jpg
image png
teren agricol
donald trump kamala harris AFP jpg
algarve depositphotos jpg
iluzie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net