Cât mai costă școala în România. Taxele uriașe pe care trebuie să le plătească studenții la facultăți

Universitățile din România își măresc taxele. Studenții care vor fi pe locurile cu taxă vor fi nevoiți să scoată din buzunare chiar și câteva mii de lei în plus pentru studii. În prezent, prețul pentru un an de studiu variază de la o facultate la alta, în funcție de specialitate, dar și orașul în care se află.

Taxele pentru facultăți au crescut Foto: Pixabay.com
Taxele pentru facultăți au crescut Foto: Pixabay.com

Studenții care vor intra pe locurile cu taxă în cadrul facultăților din România vor plăti mai mulți bani pentru studii. Facultățile anunță că taxele vor fi mărite. Dacă unele dintre ele vor majora tariful doar cu 300 de lei pe an, la altele taxele pot crește și cu 1500 de lei. 

Cei mai mulţi dintre tineri îşi doresc un loc la o facultate de stat, pentru a reduce costurile în mod semnificativ. Pe de altă parte, cei care nu prind un loc la o facultate de stat şi ajung în privat, trebuie să se aştepte să scoată anual destul de mulţi bani din buzunar.

Este vorba despre costuri care pornesc de la cel puţin 2.500 sau 3.000 de lei pe an şi pot ajunge până la cel puţin 8.000 de lei pe an, pentru Facultatea de Medicină sau Facultatea de Medicină Dentară.

Costurile la facultăți pot ajunge la 15.000 de lei 

Costul pentru un an de studii la Facultatea de Medicină diferă în funcţie de mai multe detalii, însă în cele mai multe dintre cazuri, porneşte de la cel puţin 8.000 de lei şi poate să ajungă chiar la 15.000 de lei.

Anumite unităţi de învăţământ din România caută să mizeze inclusiv pe studii exclusiv în limba engleză, caz în care ajungem şi la costuri de multe mii de euro pentru un an de studiu. 

Un an de studii la Facultatea de Drept costă mai puţin decât un an de studii la Facultatea de Medicină. În cele mai multe dintre cazuri vorbim de costuri cu 50% mai mici. Tinerii primesc un discount semnificativ dacă se înscriu la două facultăţi în acelaşi timp, astfel că putem să vorbim de o reducere a costurilor chiar şi cu câteva mii de lei. Chiar şi aşa, mulţi tineri se văd obligaţi să se angajeze, măcar part-time, pentru a putea să-şi acopere costurile.

Cât te costă dacă vrei să studiezi în străinătate

Pentru Uniunea Europeană, specialiştii vorbesc despre necesitatea de a avea un buget anual de cel puţin 15.000 de euro, mai ales pentru a acoperi cheltuielile de zi cu zi.

Facultatea costă și mai mult în Statele Unite ale Americii, unde costul pentru un an de studiu ajunge la 50.000-100.000 de dolari. Suma poate fi redusă prin obţinerea de burse. 

Un tânăr din trei de la sat se teme că nu are bani de facultate

Academia de poliție și cea militară, Medicina, Informatica, Dreptul și Psihologia sunt în topul facultăților la care aspiră mulți dintre tinerii care locuiesc la țară, o arată un sondaj realizat de fundația World Vision România. Lipsa banilor este, însă principala piedică în fața studiilor universitare. 

80% dintre adolescenții de la sate și alte comunități dezavantajate își doresc să ajungă la facultate, însă unu din trei este îngrijorat că familia nu-l va putea susține financiar.

Alți 14% se tem că nu vor găsi un loc în cămin, iar costurile unei chirii ar fi mult prea mari pentru bugetele lor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image png
caini avion jpg
ion antonescu jpg
image png
index (22) jpg
aterizare de urgenta jpg
banner iosif rotariu webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net