Cât va mai dura criza energetică și care va fi evoluția prețurilor? Iată ce spune un cunoscut expert

Ultima actualizare:

Criza energetică cu care se confruntă la acest moment România ar putea dura cel puțin încă trei ani de acum încolo. Potrivit analistului Andrei Ilaș prețurile ar putea cu toate acestea să scadă, începând de anul viitor. Iată cum ar putea să evolueze sectorul energetic. 

Criza energetica curent gaze energie FOTO Shutterstock jpg

În principiu, iarna asta e asigurată, n-o să fie atât de dificilă pentru că stocajul e destul de mare, e destul gaz, mai vine în continuare. Plus că e partea asta de recesiune care va face să mai scadă cererea, deci eu cred că în iarna aceasta nu vor fi probleme mari în Europa. Dar apoi trebuie refăcute stocurile, din martie anul viitor. Cum cantitatea importată de regulă din Rusia nu va mai fi disponibilă având în vedere relațiile care există la ora actuală, va trebui achiziționată de pe piețele internaționale. Acolo va fi cerere mare, iar prețurile vor reflecta această cerere adițională din Europa”, a declarat expertul pentru Adevarul.ro. 

Specialistul Andrei Ilaș susține că prețurile la energie vor continua să oscileze dacă criza energetică va dura între trei și cinci ani. 

E jocul ăsta al cererii și al ofertei. Dacă cererea scade, economia intră în recesiune, cel mai probabil nu o să trebuiască să luăm 60 de miliarde de metri cubi de gaz (bcm) la nivel european, ci doar vreo 30. Datele arată că iarna trecută au fost importați în total 62 de bcm. În 2022-2023 s-a ajuns 19, deci 40 de bcm au lipsit din Rusia și a crescut importul de energie cu 20 și ceva din alte surse, plus a mai scăzut cererea industrială. La anul, dacă Rusia reduce la zero livrările, ar mai fi 20 de bcm pe care trebuie să îi mai importăm. Doi - trei ani o să fie scump pentru că fiecare moleculă adițională pe care o cumperi din piețele internaționale pune presiune pe prețul gazului și îl duce sus. Pe de altă parte, cererea a scăzut. Față de anul trecut, când era 327 de miliarde de metri cubi în Uniunea Europeană, acum e estimată să fie 282”, a mai adăugta acesta. 

Citește toată știrea pe Adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
reallygreatsite com 8 2 1536x864 jpg
strada trandafirilor jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net