Catedrala de buzunar din București. Iată cel mai mic lăcaș de cult catolic din lume
Cu patru luni înainte de sosirea papei Francisc în România, Click! vă spune povestea celei mai mici catedrale catolice din lume, aflată pe o stradă din Bucureşti. Este vorba de biserica greco-catolică “Sfântul Vasile cel Mare”, ridicată în 1909.
Există locuri şi clădiri necunoscute în Bucureşti, deşi reprezintă pagini de istorie. Catedrala greco-catolică “Sfântul Vasile cel Mare” este un monument istoric aflat pe strada Polonă la nr 50. O zonă foarte liniştită, din centrul oraşului, a fost ales drept casă pentru acest lăcaş de cult în care cu greu încap 150 de persoane. Preotul Andrei Mărcuş ne-a povestit că, potrivit arhivelor, biserica a fost ridicată în urmă cu 110 ani de Raymund Netzhammer, arhiepiscop latin de Bucureşti, pentru credincioşii români stabiliţi în Vechiul Regat.
Biserica a fost obiectul unui proces
Lucrarea a fost încredinţată arhitectului Nicolae Ghika-Budeşti, cel mai bun specialist în arhitectură moldovenească al epocii lui Ştefan cel Mare şi Petru Rareş. De împodobirea şi pictarea bisericii s-au apucat mai mulţi pictori germani. Primul slujitor al bisericii a fost Demetriu Radu, ce fusese parohul comunităţii greco-catolicilor ardeleni din Bucureşti şi cumpărase în 1892 terenul pe care s-a construit bisericuţa. A murit în 1920 în urma atentatului cu bombă din Senatul României, fiind prima victimă dintr-un lung şir de jertfe ale preoţilor care au slujit aici. Toţi cei care au urmat au sfârşit în închisorile comuniste, iar acum, în alte vremuri, catedrala încearcă să-şi regăsească importanţa. “În perioada 1948-2007, catedrala a fost folosită drept biserică ortodoxă, fiind creată o parohie specială. Asta, cu toate că în acte a rămas a cultului greco-catolic”, ne-a povestit preotul Andrei Mărcuş. În cele din urmă, cele două culte s-au judecat, iar catedrala a revenit deţinătorului iniţial. Acum, nu doar că şi-a recăpătat rolul iniţial şi istorie, dar deţine şi un record mondial.