Cauzele accidentelor aviatice din Constanţa, explicate de MApN: «Un cumul de factori»

Ultima actualizare:

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a transmis miercuri, 23 martie, prin intermediul unui comunicat de presă, concluziile preliminare legate de cauzele accidentelor aviatice recente, din judeţul Constanţa.

Cauzele accidentelor aviatice din Constanţa, explicate de MApN Foto: Arhivă
Cauzele accidentelor aviatice din Constanţa, explicate de MApN Foto: Arhivă

Ministerul Apărării Naţionale a transmis concluziile preliminare în legătură cu accidentele aviatice din judeţul Constanţa, de la începutul acestei luni. În urma acestora, și-au pierdut viața 8 militari.

MApN, despre cauzele accidentelor aviatice din Constanţa

Deși la început nu erau cunoscute cu exactitate cauzele care au dus la prăbușirea aeronavelor, MApN a explicat în prezent că ambele evenimente s-au produs, cel mai probabil „din cauza unui cumul de factori umani şi de mediu”. 

Comisiile de investigare tehnică au formulat concluziile preliminare cu privire la cauzele probabile care au dus la prăbuşirea unui avion MiG-21 LanceR şi a unui elicopter IAR-330, la data de 2 martie, în judeţul Constanţa, evenimente care au cauzat decesul a opt militari.

Din informaţiile obţinute în urma măsurătorilor şi a evaluărilor efectuate, analizei datelor extrase din sistemul de înregistrare a parametrilor de zbor şi de funcţionare de la bordul aeronavelor, audierii convorbirilor radio, examinării stării epavelor aeronavelor, studierii hărţilor sinoptice şi a condiţiilor meteorologice existente în zonele de impact la momentele producerii celor două catastrofe aeriene, comisiile au concluzionat că ambele evenimente s-au produs, cel mai probabil, din cauza unui cumul de factori umani şi de mediu, a căror pondere urmează să fie stabilită la finalizarea procedurilor de investigare.”, se arată în comunicatul anterior menționat.

Citește și: Avion MiG 21 Lancer, dispărut de pe radar în județul Constanța. Elicopterul plecat în căutarea lui a dispărut și el

Cercetările pentru stabilirea cauzelor şi concluziilor finale continuă însă, sub coordonarea Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. De asemenea, reprezentanții ministerului au explicat că zborurile cu aeronavele MiG-21 LanceR şi IAR-330 vor fi reluate.

Conform procedurilor referitoare la exploatarea aeronavelor militare, pe baza concluziilor preliminare, Statul Major al Forţelor Aeriene a luat măsurile necesare în vederea reluării misiunilor de zbor cu aceste aeronave: au fost revăzute şi actualizate procedurile de operare, au fost parcurse module de pregătire teoretică şi practică cu toate categoriile de personal aeronautic care operează aceste aeronave şi s-au executat verificări tehnice la toate aeronavele de tip MiG-21 LanceR şi IAR-330, toate variantele. În urma aplicării acestor măsuri, a fost autorizată reluarea misiunilor de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR şi IAR-330, toate variantele.”, a mai explicat sursa citată.

Citește și: Alertă cu bombă la bordul unui avion Wizz Air. Aeronava a fost escortată de avioane de vânătoare românești

Ambele aeronave s-au prăbușit în mod misterios

Amintim că în data de 2 martie, o aeronavă de tip MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriană, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, prăbuşindu-se în zona localităţii Cogealac.

În urma ei a fost trimis un elicopter militar IAR-330 al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, care a plecat în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG-21 LanceR. În aceeași manieră, elicopterul a pierdut legătura radio cu baza la scurt timp şi s-a prăbuşit în zona localităţii Gura Dobrogei, judeţul Constanţa, la aproximativ 11 km de aerodrom. În urma celor două accidenete şi-au pierdut viaţa pilotul avionului MiG-21 LanceR şi cei şapte membri ai echipajului elicopterului IAR-330.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net