Caz incredibil la Iași! O studentă la medicină cu o tumoare pe creier, salvată în ultimul moment de medici. Acum merge la cursuri

Ultima actualizare:

    Dr. Lucian Eva lângă pacienta sa, Maria Marici, după operațieFOTO: captură Facebook/ Spitalul de Neurochirurgie Iași
Dr. Lucian Eva lângă pacienta sa, Maria Marici, după operațieFOTO: captură Facebook/ Spitalul de Neurochirurgie Iași

O poveste incredibilă s-a întâmplat la Iași, unde o studentă de 19 ani la Facultatea de Medicină dentară a fost salvată de medicii de la Spitalul ”Nicolae Oblu”. Fata a fost operată de o tumoră pe creier. Deși șansele de supraviețuire și recuperare erau minime la momentul operației, studenta este acum pe picioarele ei și merge la cursuri.

Povestea a început pe 9 aprilie, când Mariei Marici (19 ani) i s-a făcut brusc rău și a intrat în comă profundă. A fost chemat un elicoper SURD și a fost dusă la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Acolo, medicii au descoperit că avea o tumoră la nivelul trunchiului cerebral, situată între creier și măduvă, un chist tumoral de 4 cenimetri. Acest tip de tumoră este extrem de rar iar intervenția chirurgicală a durat aproximativ trei ore, conform Monitorul de Iași.

Îngerii păzitori ai tineri studente: ”Maria este dovada că minunile există”

Echipa medicală condusă de către Doctor în Neurochirurgie, Șef Lucrări, dr. Lucian EVA, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași a reușit să o readucă la viață pe Maria, iar astăzi tânăra se poate bucura din nou de viață, participând chiar și la cursurile Facultății de Stomatologie din Iași, se atară într-o postare pe pagina oficială de Facebook a Spitalului Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iași.  Medicul precizează că ”Maria este dovada vie a faptului că minunile există” .


    Medicii în timpul operațieiFOTO captura Facebook/ Spitalul de Neurochirurgie din Iași
Medicii în timpul operațieiFOTO captura Facebook/ Spitalul de Neurochirurgie din Iași

Povestea operației care a salvat-o pe tânăra de 19 ani. ”Nu i-am dat prea multe șanse”

Neurochirurgul Lucian Eva a precizat, imediat după operație, cum a decurs totul. ”Am intrat cu ea în sală pe baza unui examen la computerul tomograf. Bănuiam ce are, dar nu am putut face RMN din cauză că tânăra avea un aparat dentar.

Operația a decurs bine, post operator a fost două zile paralizată, dar s-a recuperat și merge spre bine. Starea ei este stabilă acum. Împreună cu echipa medicală am reușit să eliminăm complet tumora, lucru care a dus la o nouă șansă la viață pentru tânăra de 19 ani”, a spus medicul pentru Monitorul de Iași.

De asemenea, medicul a povestit pentru BZI ca la acel moment medicii erau rezervați cu privire la șansele de recuperare. ”Nu i-am dat prea multe șanse, pentru că atunci când a venit la noi, momentul intervenției a durat câteva ore, dar, din fericire, și-a revenit. Maria și-a revenit destul de bine. A doua zi după operație era conștientă, cu deficit motor, era paralizată de la gât în jos, mâini și picioare și avea o stare de mutism, nu comunica cu noi. Încet, încet și-a revenit. Tot ce s-a făcut anterior, explorări, i-am scos aparatul dentar, s-a făcut RMN, s-a constatat că tumora a fost eliminată în integralitatea ei și și-a revenit”, a mai precizat neurochirurgul Lucian Eva.

Familia a trecut prin clipe grele

Acum tânăra spune că este bine.

”Vreau să îi mulțumesc domnului doctor Lucian Eva pentru că m-a operat și mi-a salvat viața și o să îi fiu recunoscătoare pentru totdeauna. Cu ajutorul domnului doctor și al echipei sale m-am trezit chiar foarte repede. Nu se așteptau să mă trezesc așa de repede, dar m-am trezit în trei zile și totul a fost bine”, a spus Maria Marici.


    Maria Marici și-a revenit miraculos după operația pe creierFOTO captura Facebook/ Spitalul de Neurochirurgie din Iași
Maria Marici și-a revenit miraculos după operația pe creierFOTO captura Facebook/ Spitalul de Neurochirurgie din Iași

Familia a trecut prin clipe grele până și-au văzut fata bine, sănătoasă, acasă. Părinții luptă în continuare pentru ca Maria să își revină complet și să revină la activitatea normală de dinaintea tragicului eveniment. Marian Marici, tatăl fetei, este recunoscător medicilor care au reușită să îi salveze copilul.

„Chiar a fost o reușită! Am vrea să mulțumim domnului doctor și întregii echipe care a făcut acest lucru posibil, ca ea să fie bine acum. A trecut prin clipe grele, era după un stop cardio-respirator, a fost resuscitată, după care a urmat coma. A fost operată de urgență și, din fericire, este un copil normal și sănătos acum. De o lună este acasă, merge singură, noi facem în continuare demersuri pentru însănătoșire. Vin medici acasă pentru ea și face kinetoterapie, pentru recuperare. Este studentă în anul I la tehnică dentară, are doar 19 ani și toată viața înainte”, a precizat Marian Marici, tatăl fetei operate.

Acesta nu este singurul succes al echipei de medici de la Iași. La începutlunii mai, specialiștii neurochirurgi ai Spitalului de Neurochirurgie Iași au reușit să salveze viața unei fete de doar 12 ani din județul Botoșani. Copilul a ajuns în unitatea de primiri urgențe în stare gravă, cu dureri de cap groznice și vărsături, în umra analizelor, neurochirurgii descoperind o tumoră cerebrală extrem de rară. Operația a durat câteva ore și fost un real succes.

Citește și: Premieră în România! Un copil de 12 ani a fost operat pe creier în timp ce vorbea

Operată pe creier în timp ce gătea o mâncare de măsline

A vorbit şi a desenat în timp de era operată pe creier la Spitalul Colentina

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net