CCR a decis că este neconstituțională carantinarea românilor și intervenția Parlamentului asupra Stării de Alertă


    Curtea Constituțională spune că românii nu pot fi ținuți cu forța în carantină pe actualal legislațieFoto: g4media.ro
Curtea Constituțională spune că românii nu pot fi ținuți cu forța în carantină pe actualal legislațieFoto: g4media.ro

Curtea Constituţională a României (CCR), a decis joi, ca fiind neconstituţională măsura carantinei în cazul persoanelor care vin în ţară, în contextul pandemiei de coronavirus. Judecătorii susţin de asemenea că este neconstituțional dreptul Parlamentului de a intervene în Hotărârea de Guvern privind starea de alertă.

Pe 27 mai, Avocatul Poporului a sesizat CCR privind neconstituționalitatea unor prevederi din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, din Ordonanța de Urgență 11/2020 referitoare la stocurile de urgenţă medical. Potrivit news.ro, Avocatul Poporului aprecia atunci că dispozițiile menționate sunt neconstituționale, în măsura în care permit dispunerea unor măsuri de restrângere a exercițiului libertății individuale, prin acte administrative (ordine) emise de organe administrative (ministrul Sănătății). Dispoziţiile criticate au următorul cuprins conform news.ro.

- Art.25 alin.(2) din Legea nr.95/2006: „Măsurile privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii, precum şi bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii.”;

- Art.8 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.11/2020: „(1)În cazul epidemiilor/pandemiilor sau situaţiilor de urgenţă de sănătate publică internaţionale declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dacă exista un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea Regulamentului sanitar internaţional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experţi ai Ministerului Sănătăţii, ministrul sănătăţii instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor.”

CCR a dat dreptate Avocatului Poporului dar a decis totodată că persoanele care au stat în carntină nu pot cere despăgubiri pentru această perioadă.

Parlamentul nu poate interveni în Starea de Alertă

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, joi, sesizarea Avocatului Poporului referitoare la mai multe articole din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Sesizarea a fost depusă în 3 iunie de către Avocatul Poporului. Instituţia a transmis atunci că”dispoziţiile menţionate sunt neconstituţionale, întrucât, prin aprobarea de către Parlament a unei hotărâri a Guvernului de instituire a stării de alertă, se aduce atingere principiului separaţiei puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Constituţie, deoarece o asemenea intervenţie a puterii legiuitoare în activitatea puterii executive nu are o consacrare constituţională”. De asemenea, critica de neconstituţionalitate se referă şi la nesocotirea dispoziţiilor ce reglementează raporturile Parlamentului cu Guvernul. Avocatul Poporului consideră că prin introducerea unei noi forme de control parlamentar asupra actelor Guvernului, Parlamentul a convertit natura juridică tradiţională de act administrativ normativ a hotărârii de Guvern într-un document politic ce vizează exclusiv raportul constituţional dintre Parlament şi Guvern”, se arată în motivarea depusă la curte de Avocatul Poporului

Citiți și

Ludovic Orban avertizează, după decizia CCR: ”Nu înseamnă că nu se mai dau amenzi”

Guvernul Orban 2. Calendarul învestirii. Votul, pe 24 februarie

cub bia khalifa fulgy png
horoscop 26 martie jpg
cub bia khalifa png
cub valentina pelinel png
maxresdefault jpg
calendar ortodox 2022 29 ianuarie aducere moaste sf ignatie teoforul png
Takashi Jonish romanii au talent jpg
romanii au talent 2023 flavian glont jpg
image
image
image
image
image
image
sfintii trei ierarhi 1 jpeg
calendar ortodox 2022 29 ianuarie aducere moaste sf ignatie teoforul png
Takashi Jonish romanii au talent jpg
zapada buzauB jpg
atac armat jpg
Viscol puternic în Canada și America de Nord. FOTO Profimedia