Decizie istorică: CCR cere renumărarea voturilor de la alegerile prezidențiale din România
Judecătorii CCR au decis să ceară renumărarea tuturor voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică. Decizia a fost luată la finalul unei ședinte de două ore, în urma contestației depuse de Cristian Terheș, care acuza fraude privind voturile Elenei Lasconi. Ședința CCR de astăzi a fost încheiată după două ore, iar discuțiile se vor relua mâine, vineri, 29 noiembrie.
UPDATE ORA 15:40. Curtea Constituțională a decis, joi cu unanimitate de voturi, să ceară Biroului Electoral Central renumărarea tuturor buletinelor de vot valabil exprimate și cele nule la primul tur al alegerilor prezidențiale.
Daniel fenechiu, candidat PNL pentru Senat, a declarat în direct la Digi24 că deciziile CCR sunt obligatorii, ceea ce înseamnă că BEC nu poate respinge cererea de renumărare, cum a spus reprezentantul USR Ionuț Moșteanu. Liberalul a spus că nu înțelege decizia CCR și că, din cauza că renumărarea va lua timp, probabil se va ieși din calendarul aprobat pentru alegeri.
UPDATE ORA 14.50. Comunicatul Curții Constituționale:
„În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00. În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central. Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”
UPDATE 14.45
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat că AEP va respecta fără ezitare orice decizie a Curții Constituționale, subliniind că instituția va acționa imediat ce va primi o notificare oficială din partea CCR. Drept urmare AEP va dispune renumărarea voturilor.
„Toată lumea trebuie să respecte deciziile CCR. Noi nu am fost sesizați cu ceva anume, nu am primit de la Curte nimic până acum. Când vom primi, analizăm și ne conformăm”, a afirmat Greblă, pentru adevărul.ro.
UPDATE ORA 14:36
Curtea Constituțională cere Biroului Electoral Central renumărarea voturilor la primul tur prezidențial.
Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu nu a dorit să comenteze cererea Curţii Constituţionale a României (CCR) de a renumăra voturile la primul tur al scrutinului. „Este decizia unei instituţii, nu o comentăm”, a transmis echipa de campanie a lui Georgescu.
Traian Băsescu a reacționat și el după decizia Curții Constituționale: „Se încearcă anularea alegerilor. Ne trebuie o decizie a justiției care să constate frauda pentru a putea anula alegerile!".
UPDATE ORA 13:40
Reacția lui Marcel Ciolacu, după decizia CCR: „Eu nu-mi doresc nimic. Eu i-am felicitat pe candidații din turul 2”.
Potrivit rezultatelor BEC, Terheș care a candidat la prezidențiale din partea Partidului Național Conservator Român a obținut 1,04% din voturi, iar Sebastian Popescu susținut de Partidul Noua Românie a obținut 0,16% din voturi.
Rezultatul alegerilor de duminica trecută a fost stabilit în urma unei fraude comise de Călin Georgescu, „prin finanţare ilegală a întregii campanii electorale, având susţinere din afara graniţelor ţării, din partea unor entităţi statale cu scopul de a destabiliza România”, acuză Sebastian Popescu, în contestația depusă la CCR.
Care sunt acuzațiile împotriva lui Călin Georgescu aduse de Sebastian Popescu
Popescu mai spune că Georgescu a manipulat românii, prin tehnici de dezinformare care au inclus „videoclipuri și postări realizate într-un stil deliberat modest, pentru a simula autenticitatea și spontaneitatea fanilor și rețele bine organizate de distribuire, care demonstrează o coordonare centralizată. Aceasta este în contradicție cu declarațiile financiare oficiale și cu caracterul pretins spontan al campaniei”.
El mai spune că Georgescu „este omul sistemului” și „a primit finanțare masivă pentru a-și susține campania manipulatoare și înșelătoare din mediul online, în timp ce se prezenta drept un candidat independent curat, transparent, nesusținut de nimeni”.
Acesta a adăugat că acea campanie „de promovare a lui Călin Georgescu a fost sub eticheta #echilibrușiverticalitate și a mizat pe ideea unui președinte care crede în neutralitate, vertical, reciclând practic mesajele lui Georgescu din campania de pe TikTok. Majoritatea videoclipurilor cu Călin Georgescu nu se găsesc neapărat doar pe contul lui de TikTok, ci într-o rețea de conturi care nu face decât să amplifice mesajele: repostează și redistribuie aceleași clipuri, poate cu mici schimbări la editare”
Ce acuzații aduce Cristian Terheș
La rândul său, Cristian Terheș susține că „propaganda electorală” în favoarea Elenei Lasconi a fost de natură să influențeze ordinea candidaților care s-au calificat pentru turul II, ceea ce ar putea fi un motiv pentru CCR să invalideze alegerile.
Candidatul Partidului Național Conservator Român a mai invocat ieşirile publice, inclusiv live-uri pe Facebook, ale mai multor „reprezentanţi de marcă ai USR” care au îndemnat românii din America să o voteze pe Elena Lasconi. El i-a enumerat pe Cătălin Drulă şi Vlad Voiculescu şi a spus că postările acestora au avut mii de like-uri şi de distribuiri.
Ce prevede legea
Terheş a remarcat că diferenţa dintre candidatul clasat pe locul al doilea, Elena Lasconi, şi cel clasat pe locul al treilea este foarte mică. În cazul lui Călin Georgescu, Cristian Terheş a susţinut că au existat „o serie de boţi care continuu chemau oamenii să iasă la vot şi să voteze cu un anumit candidat, atât în preziua votului, lucru interzis, cât şi în ziua votului”.
Ce prevede legea Potrivit Legii 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, CCR „anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin”.
Cauzele în care se pot anula alegerile
„În această situaţie, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”, mai spune legea. Cererea de anulare a alegerilor poate fi făcută de către partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale și de candidații care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării, iar cererea trebuie motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază, potrivit legii menționate mai sus.
„Soluționarea cererii de către Curtea Constituțională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoștința publică a rezultatului alegerilor”, mai arată legislația în vigoare. Curtea Constituțională validează rezultatul din primul tur, după ce soluționează cererile de anulare a alegerilor.