CCR respinge alegerile locale în două tururi


    Jurnalistul Liviu Avram a atacat la CCR legea alegerilor locale
Jurnalistul Liviu Avram a atacat la CCR legea alegerilor locale

Alegerile locale vor avea loc într-un singur tur de scrutin, nu în două, a decis, astăzi, Curtea Constituțională relatează digi24.ro. Astfel judecătorii au respins toate cele 52 de sesizări ale partidelor și jurnalistului Liviu Avram

Judecătorii au luat această decizie după ce au analizat peste 50 de dosare prin care partide mici, dar și independenți, cereau mai puține semnături pentru depunerea candidaturii, dar și alegeri în două tururi.

Săptămâna trecută, CCR a decis într-un dosar că nu este de competența judecătorilor constituționali să decidă de câte semnături este nevoie pentru depunerea unei candidaturi, de altfel, fiind tardiv să se mai depună candidaturii.

Jurnalistul Liviu Avram, spera ca măcar de această dată, Curtea Constituțională să ia îndiscuție două tururi de scrutin și să decidă în favoarea celor care susțin că două tururi ar fi mai bune, după ce săptămâna trecută i-a fost respinsă cererea. Acesta explica că a inițiat acest demers deoarece alegerile într-un singur tur împiedică cetățenii să aibă un primar „reprezentativ”.

De asemenea, șeful CCR a subliniat că a primit 60 de noi sesizări privind neconstituționalitatea articolului care prevede alegerea primarului într-un singur tur de scrutin. 

„Legea spune că e un singur tur, nu știu dacă se va modifica, deși după acest dosar am mai primit 60 de sesizări cu acelaşi conţinut. Azi am mai semnat 5 dosare. Ne vom strădui să le dăm înainte de alegeri. Dacă lumea ar citi practica CCR ar putea să ştie povestea asta cu un tur sau două tururi. Am zis ziariştilor de la inceput, când se cerea premierului să dea ordonanță de urgență. am zis că Constituția nu prevede un tur sau 2. Constituția prevede ca alegerile să fie libere, periodice și corecte. Constituţia nu face distincție, ci spune de organele reprezentative. Puterea se exercită de popor prin organele sale reprezentative. Modul de alegere este o altă problemă”, a spus Augustin Zegrean. 

De asemenea, șeful CCR a spus că nu contează dacă alegerile se fac într-un tur sau două ci ca aleșii să își facă treaba. 

„Am fost la toate alegerile de până acum și când s-a votat într-un tur și când s-a votat în două tururi. Nu am simţit nicio îmbunătăţire. Nu e deosebire. Problema ca cei aleşi să-şi facă treaba. Oameni trebuie să ceară altceva de la aleşii lor”, a subliniat Augustin Zegrean

FotoJet (3) jpg
Oana Roman si Isa jpg
FotoJet (2) jpg
cub maurice munteanu razvan ciobanu png
oana zavoranu si sotul
Viscol puternic în Canada și America de Nord. FOTO Profimedia
calendar ortodox 2022 28 ianuarie Sfantul Efrem Sirul gabriel toma chituc jpg
image
image
image
image
image
image
Viscol puternic în Canada și America de Nord. FOTO Profimedia
calendar ortodox 2022 28 ianuarie Sfantul Efrem Sirul gabriel toma chituc jpg
femeie frig casa jpeg
Terminator jpg
Bryan Johnson jpg
Mașini blocate în trafic de ninsoare - vremea - meteo - ninge FOTO Shutterstock