Ce a transmis Florin Cîțu românilor după scandalul facturilor mari la curent și gaze


    Florin Cîțu nu vrea să intervină asupra prețurilor la energie și dă vina pe Parlament pentru lipsa unei legislații pentru protejarea consumatorului vulnerabilFoto: Guvernul României Facebook
Florin Cîțu nu vrea să intervină asupra prețurilor la energie și dă vina pe Parlament pentru lipsa unei legislații pentru protejarea consumatorului vulnerabilFoto: Guvernul României Facebook

Premierul Florin Cîţu a anunţat că Guvernul nu va interveni pentru plafonarea preţului la energie, iar România are nevoie de independenţă energetică. Şeful Executivului a anunțat că Parlamentul este vinovat că nu a aprobat ”Legea Consumatorului Vulnerabil”, document despre care se discută din 2012.

Premierul Florin Cîțu a condus marți o ședință a principalilor responsabili de crearea unui mecanism pentru protejarea consumatorilor în fața facturilor mari la gaze și curent. Au participat miniștrii Muncii, Raluca Turcan, Energiei, Virgil Popescu și șefii ANPC, ANRE, Transelectrica, OPCOM şi Consiliului Concurenţei. Cîțu a cerut în primul rând să li se explice românilor foarte clar de ce au crescut preţurile la energie

Ce a spus Florin Cîțu despre creșterea facturilor la energie  

”Eu când am vorbit de reforma companiilor de stat am fost foarte clar – ineficienţele nu vreau să fie transferate asupra consumatorului. Nu vreau să descoperim că o parte din creşterea facturii, şi de aceea am chemat şi ANPC astăzi aici, la consumatorul final se datorează din transferul unor ineficienţe ale companiilor de stat către consumatorul final. Dacă aşa ceva se întâmplă şi găsim aşa ceva, vom lua cele mai dure măsuri”, a completat prim-ministrul.  

-(…)Vă spun din capul locului că nu vom interveni pentru a plafona preţurile. Asta ca să fie foarte clar. La ultima noastră întâlnire am înţeles problema majoră cu care ne confruntăm acum – o creştere a preţurilor peste tot în Uniunea Europeană. În acelaşi timp am înţeles problema noastră, aceea că trebuie să şi importăm energie şi nu producem exact cât avem nevoie. Să ştiţi că de la discuţia noastră m-am tot gândit şi eu sunt gata să îmi asum acest obiectiv, împreună cu dvs, dar îmi asum acest obiectiv. Este clar că avem nevoie de o independenţă energetică a României. Asta am înţeles eu din ce s-a întâmplat în această perioadă.

-A trebuit să creştem importul şi suntem dependenţi de preţul energiei în UE. Ştiu am văzut că de exemplu în Spania s-au triplat preţurile, dar noi avem resursele pentru a avea independenţa energetică a României, pentru a face această independenţă energetică şi atunci trebuie să creştem capacitatea de producţie. Avem câteva programe la care lucrăm deja, dar este important pentru această guvernare şi îmi asum acest obiectiv de a atinge independenţa energetică a României. Bineînţeles că acesta este un obiectiv pe termen mediu şi asta implică mai multe acte normative la care deja lucrăm şi în Parlamentul României, dar trebuie să rezolvăm o problemă pe termen scurt acum pentru iarnă şi de aceeaşi ne-am întâlnit iar astăzi aici, pentru a definitiva soluţiile pe care deja le-am anunţat în spaţiul public”, a spus Cîţu conform news.ro.  

Ce soluții propune Florin Cîțu după creșterea facturilor la energie

”În primul rând e vorba de o soluţie pe care am propus-o şi trebuie să vedem detaliile – de a compensa o parte din factura pentru consum în această iarnă. Acestei soluţii trebuie să îi găsim forma finală cât mai repede.

-Iarăşi un paradox – suntem în România unde producţia energetică este făcută majoritar de companii de stat. Deci companii de stat, oameni numiţi politic în funcţii şi totuşi oamenii trebuie să înţeleagă că preţul la factură pentru energie făcută în companii de stat a crescut. Deci trebuie să explicăm oamenilor de ce a crescut preţul.  

-Nu vreau să descoperim că o parte din creşterea facturii, şi de aceea am chemat şi ANPC astăzi aici, la consumatorul final se datorează din transferul unor ineficienţe ale companiilor de stat către consumatorul final. Dacă aşa ceva se întâmplă şi găsim aşa ceva, vom lua cele mai dure măsuri. Acesta este mesajul meu foarte clar – nu vreau ca nicio companie să profite de această situaţie, să îşi umfle profiturile de o situaţie conjuncturală. De aceea este astăzi şi ANPC aici, pentru a ne asigura de acest lucru. Trebuie să facem detaliile şi am chemat-o şi pe doamna ministrul al Muncii, a venit şi domnul ministru al Energiei pentru a definitiva soluţia pentru iarnă în ceea ce priveşte facturile şi cum compensăm”, a anunțat premierul conform sursei citate.

Florin Cîțu îl atacă pe Ludovic Orban în scandalul facturilor mari la energie

”În acelaşi timp avem legea consumatorului vulnerabil. Şi aici iarăşi trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Este o lege de prin 2012 care a tot fost împinsă şi niciun guvern, până la acest guvern nu a avut curajul să îşi asume această lege. Astăzi am văzut că sunt tot felul de curajoşi în spaţiul public, din toate partidele politice, cu soluţii. Această lege este din 2012 pregătită şi nu a fost până în acest moment luată în calcul. În primăvară am adoptat această lege venită de la Ministerul Muncii care a propus-o în Guvern şi am aprobat această lege, Ministerul Energiei şi ea stă în Parlament din primăvară. Toată vara am discutat despre preţurile la energie. Nimeni din Parlament, niciun preşedinte de Camera Deputaţilor (nr. Ludovic Orban) sau Senat, niciun lider politic nu a venit să spună că face sesiune extraordinară pentru a adopta mai rapid această lege. A trebuit să vin tot eu să spun că, deşi Guvernul a adoptat-o, vom trimite amendamente la Ministerul Muncii şi la cel al Energiei pentru a completa legea şi să o adoptăm mai devreme. Deci este foarte multă discuţie în spaţiul public, dar nimeni nu vrea şi atunci bineînţeles că ne asumăm noi acest lucru”, a afirmat Florin Cîţu.

ce culori sa porti in functie de zodie jpg
business 816491 1920 jpg
dog 1168663 1920 jpg
1 cheloo are iubita si doi copii jpg jpeg
fata diavol jpg
FotoJet jpg
4 printesa diana 2 jpg jpeg
Culori care aduc noroc de Craciun jpg
imelda staunton netflix jpg
Irene Cara FOTO Profimedia jpg
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 27 noiembrie sfantul mare mucenic iacob persul jpeg
FotoJet (3) jpg
dog 1168663 1920 jpg
business 816491 1920 jpg
Culori care aduc noroc de Craciun jpg
fata diavol jpg