Ce comisioane bancare au dispărut în ianuarie 2018
Luna ianuarie a adus modificări în ceea ce privește taxarea operațiunilor bancare. O serie de comisioane percepute de bănci au fost eliminate printr-o lege aprobată de guvern în decembrie 2017. Prevederile Legii 258/2017, privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, au intrat în vigoare la 27 ianuarie 2018. Iată ce comisioane nu mai plătești în 2018 la tranzacțiile bancare.
Românii care dețin conturi bancare în țară nu vor mai plăti comisioanele care până acum erau percepute la deschierea și închiderea acestora, dar și la retragerea de bani de la bancomat și la fiecare interogare a soldului. Românii cu venituri mici sunt scutiți, însă, și de alte comisioane, în funcție de venitul pe care îl înregistrează.
Situația 1. Românii, persoane fizice, cu venituri lunare aflate sub plafonul de 60% din câștigul salarial mediu brut pe țară (în acest moment fiind 4.162 lei) nu vor plăti nici un comision pentru deschiderea și închiderea unui cont bancar, pentru interogare sold și la retragerea de bani de la bancomat. Beneficiază de gratuitate și pentru administrarea contului bancar, la depunerea de bani în cont și la efectuarea de plăți (plăți cu cardul la agenți economici, debite directe și transferuri de credit). Tot pentru persoanele din această categorie vor fi gratuite primele zece operațiuni lunare de plată pe teritoriu UE (plăți cu cardul la agenți economici, debite directe și transferuri de credit).
Situația 2. Persoanele fizice care înregistrează un venit lunar peste 60% din câștigul salarial mediu brut (adică cel puțin 2.497 de lei, în acest moment) nu vor mai plăti comisioane la deschiderea și închiderea unui cont de plăți, la interogarea soldului, pentru retragerile de numerar pe teritoriul UE dintr-un cont de plăți, la ghișee sau la ATM-uri, în timpul sau în afara programului de lucru al băncilor.
Deschiderea, administrarea și închidere a contului, depunerea de fonduri, retragerile de numerar și plăți (debitări directe, plăți cu cardul, transferuri de credit) sunt considerate servicii de bază aferente unui cont bancar. Legea prevede sancțiuni aspre pentru instituțiile bancare care nu respectă drepturile clienților și vor percepe comisioane serviciile conturilor de bază. Amenzile sunt între 10.000 şi 50.000 de lei. Instituţiile bancare sancționate vor putea fi obligate să restituie banii încasaţi ilegal, altfel vor primi noi amenzi, cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei. Constatarea încălcării prevederilor acestei legi intră în sarcina inspectorilor OPC, la sesizarea clienților. De asemenea, comisariatele pentru protecția consumatorilor se pot autosesiza din oficiu.