Ce este pensia ocupațională și cine o plătește

24 februarie 2020
article img
Angajatorul îi poate plăti salariatului pensia ocupațională

Românii au la dispoziție o nouă schemă de pensie privată. Este vorba despre pensia ocupațioanlă. Click! îți spune ce este și cine o plătește, pentru a avea bătrâneți liniștite.

Pensia de la stat nu mai este o sursă sigură de venit pentru o bătrânețe liniștită. Astfel că pe lângă pensia obligatorie și cea facultativă, începând din această lună există și pensia ocupațională.

Legea a fost promulgată de președintele țării Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial la începutul acestui an. Actul stabilește cadrul legal pentru înființarea schemelor și fondurilor acestor pensii suplimentare, care pot fi plătite pentru salariați de către angajatori.

Din 7 februarie 2020, aceștia au posibilitatea de a le acorda salariaților pensii ocupaționale.

”Se creează premisele pentru asigurarea unei surse suplimentare de venit din pensii și se dorește stimularea și cultivarea spiritului de economisire pentru bătrânețe al fiecărui cetățean”, se arata în expunerea de motive.

În fapt, actul normativ transpune în legislația națională o directivă europeană.

Ce este pensia ocupațională și cine poate beneficia de ea

 • este o pensie suplimentară, care se adaugă pensiei de la stat și celei private;
 • este facultativă, schema fiind stabilită de fiecare angajator care vrea și are capacitatea financiară să ofere astfel de beneficii salariaților;
 • un astfel de fond de pensii se poate organiza doar la inițiativa unui administrator autorizat;
 • la un astfel de fond pot participa angajații unei singure firme sau ai mai multora;
 • contribuțiile la fondul de pensii ocupaționale au două componente: cea a angajatorului și cea a salariatului;
 • angajatorul care decide să se implice într-o astfel de schemă este obligat să ofere beneficiul tuturor salariaților săi;
 • angajatorul poate stabili însa contribuții diferite pentru angajați, în funcție de diferite criterii (vechime, cuantumul salariului etc.);
 • dacă angajatorul e obligat să vireze contribuțiile, angajatul poate să opteze să nu contribuie la fondul de pensii ocupaționale;
 • angajatorul poate reține bani pentru contribuțiile salariatilor la un astfel de fond de pensii doar cu acordul scris al acestora;
 • evidența banilor vărsați la un fond de pensii ocupationale se face pe conturi individuale, ceea ce permite transferul oricărui participant la un alt fond de pensii ocupaționale sau facultative, fără a i se impune penalități.

Autorizarea pensiilor ocupaționale

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a pus de curând în dezbatere publică patru proiecte de acte normative care au legătură cu pensiile ocupaționale.  

Ele stabilesc modul în care se face autorizarea fondului de pensii ocupaționale și a administratorilor de fonduri de pensii ocupaționale, precum și detalii despre prospectul fondului de pensii ocupaționale, precum capitalul social al administratorului de fonduri de pensii ocupaționale.

Ca sa intre în vigoare, acestea trebuie să fie semnate de președintele ASF și publicate în Monitorul Oficial.

Cine poate administra fondurile de pensii ocupaționale

Potrivit propunerii legislative, pot administra fonduri de pensii ocupaționale societățile de pensii constituite în baza Legii nr. 1/2020. Mai exact:

 • societățile de pensii;
 • societățile de administrare a investițiilor și societățile de asigurare de viață care sunt autorizate să administreze fonduri de pensii facultative și/sau fonduri de pensii administrate privat;
 • societățile de administrare a investițiilor;
 • societățile de asigurare de viață;

Ce capital trebuie să aibă administratorii pensiilor ocupaționale

Nivelul capitalului social minim necesar pentru desfășurarea activității de administrare a fondurilor de pensii ocupaționale trebuie să fie echivalentul în lei al 1,5 milioane euro, calculat la cursul de schimb al BNR, la data constituiri.

De asemenea, pe toata durată de funcționare, valoarea capitalului social trebuie să se mențina la nivelul existent la momentul autorizarii, cu posibilitatea reăntregirii acestuia în termen de maximum șase luni de la data în care a înregistrat o valoare mai mică decat cea legală.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/pilonul-ii-de-pensii-private-2020-cati-bani-au-strans-romanii-conturi

https://www.click.ro/news/national/cum-si-cand-poti-intra-posesia-pensiei-private

https://www.click.ro/news/national/iata-cati-romani-au-renuntat-la-pilonul-ii-de-pensii-private

https://www.click.ro/news/national/totul-despre-pensiile-private-obligatorii