Ce-i a╚Öteapt─â pe elevi dup─â aceast─â vacan╚Ť─â. Lista scenariilor pentru ├«nceperea ╚Öcolii

image
To╚Ťi elevii, mai pu╚Ťin cei din ani terminali, ├«ncep miercuri ╚ÖcoalaFoto: Shutterstock

ÔÇ×A venit vacan╚Ťa cu trenul din Fran╚Ťa!ÔÇŁ. Dup─â trei s─âpt─âm├óni de emo╚Ťii ╚Öi stres, elevii au ├«ncheiat mediile pe primul semestru ╚Öi au intrat ├«ntr-o binemeritat─â pauz─â. Bucuro╚Öi, cu mic, cu mare, cei mai mul╚Ťi au luat cu asalt p├órtiile de la munte. ├Än tot acest timp, oficialii din Educa╚Ťie ╚Öi S─ân─âtate preg─âtesc scenariile pentru ├«nceperea ╚Öcolii ├«n format fizic, din 8 februarie.

A fost aglomera╚Ťie de nedescris weekendul care a trecut, pe p├órtiile de pe Valea Prahovei. Copiii ╚Öi p─ârin╚Ťii nu au vrut s─â rateze nici m─âcar o zi de vacan╚Ť─â, astfel c─â au pornit la drum ├«nc─â de vineri sau de s├ómb─ât─â. Ca de obicei, s-au format cozi interminabile at├ót pe ╚Öosele, c├ót ╚Öi la telecabine. 

image
Sute de turi╚Öti, printre care mul╚Ťi copii, au stat weekendul acesta la coad─â la telecabin─â pentru a schia ├«n masivul Post─âvaru din Poiana Bra╚Öov Foto: Mediafax

P├órtiile au r─âsunat de chiote ╚Öi de r├ósete de copii, z─âpada a fost din bel╚Öug, perfect─â pentru s─âniu╚Ö, iar cine a vrut instructor de schi a trebuit s─â-╚Öi fac─â ├«n avans programare. ÔÇ×S-au f─âcut rezerv─âri dinaintea vacan╚Ťei, lucr─âm de diminea╚Ťa p├ón─â searaÔÇŁ, a declarat la PRO TV Andrei Nov─âceanu, instructor de schi. Chiar dac─â turi╚Ötii de weekend s-au ├«ntors duminic─â sear─â acas─â, copiii ╚Öi p─ârin╚Ťii au r─âmas pentru toat─â s─âpt─âm├óna, c├ót dureaz─â vacan╚Ťa intersemestrial─â. 

4 scenarii, ├«n func╚Ťie de evolu╚Ťia pandemiei┬á

Din 8 februarie re├«ncepe ╚Öcoala, cel mai probabil ├«n format fizic, sper─â autorit─â╚Ťile. O decizie final─â va fi luat─â azi, 2 februarie. Se va p─âstra sistemul descentralizat, care ╚Ťine cont de evolu╚Ťia pandemiei din fiecare localitate, dar ÔÇ×semaforulÔÇŁ celor trei scenarii (ro╚Öu, galben ╚Öi verde) va avea reguli noi. Ministrul Educa╚Ťiei, Sorin C├«mpeanu, a precizat c─â se renun╚Ť─â total la sistemul hibrid din scenariul galben, ├«n care jum─âtate dintre elevii unei clase ├«nv─â╚Ťau acas─â ╚Öi jum─âtate la ╚Öcoal─â: ÔÇ×Sistemul hibrid dispare complet. Experien╚Ťele din educa╚Ťie mi-au ar─âtat c─â nu este eficientÔÇŁ, a spus ministrul. Vor fi 4 scenarii posibile: 

  • Scenariul verde: localit─â╚Ťile au o rat─â de infectare de p├ón─â la 1/1.000 de locuitori - to╚Ťi elevii merg fizic la ╚Öcoal─â. 

eleva scoala shutter jpeg
Autorit─â╚Ťile sper─â ca din 8 februarie majoritatea elevilor s─â revin─â ├«n b─ânci
  • Scenariul galben: rata de infectare e ├«ntre 1 ╚Öi 3 la mia de locuitori ÔÇô merg la ╚Öcoal─â copiii de gr─âdini╚Ť─â, cei din ciclul primar ╚Öi elevii din ani terminali (clasele a VIII-a ╚Öi a XII-a). To╚Ťi ceilal╚Ťi ÔÇô online. 
  • Scenariul ro╚Öu: rata de infectare e de peste 3 la mie ÔÇô noutatea este c─â vor merge ├«n continuare ├«n institu╚Ťiile de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt copii de gr─âdini╚Ť─â ╚Öi cei din ciclul primar. Restul, stau acas─â. ÔÇ×La ├«nceput r─âm├ón acas─â copiii din clasele V-VIII ╚Öi liceele, dar continu─â s─â mearg─â gr─âdini╚Ťele ╚Öi clasele primareÔÇŁ, a spus pre╚Öedintele Klaus Iohannis, citat de edupedu.ro. 
  • Scenariul 100% online: atunci c├ónd rata de infectare dep─â╚Öe╚Öte 6 la mie. Localitatea se carantineaz─â ╚Öi absolut to╚Ťi copiii stau acas─â, ╚Öcolile se ├«nchid ╚Öi se revine la online. 

5 situa╚Ťii ├«n care se pot face cursuri online┬á┬á

Chiar dac─â o scoal─â este ├«n scenariul verde, exist─â c├óteva situa╚Ťii ├«n care elevii ╚Öi profesorii pot face ├«n continuare cursuri online, a transmis ministrul Educa╚Ťiei la Digi24. 

  • Elevii vulnerabili, care au contraindica╚Ťii medicale pentru prezen╚Ť─â fizic─â, vor face ├«n continuare cursuri online, la cerere. 

image
Unii copii vor putea opta pentru școala onlineFoto: Shutterstock
  • Elevii care au ├«n familie persoane cu vulnerabilit─â╚Ťi medicale, certificate ca atare, pot face ╚Öcoala de acas─â. 
  • ├Än situa╚Ťia ├«n care elevii prezint─â simptome, recomandarea ÔÇ×ap─âsat─âÔÇŁ a ministerelor S─ân─ât─â╚Ťii ╚Öi Educa╚Ťiei este s─â r─âm├ón─â acas─â. 
  • Dac─â profesorul prezint─â vulnerabilit─â╚Ťi certificate de medic, acesta va sta acas─â, iar predarea se va face online.  
  • Dac─â profesorul prezint─â simptome specifice COVID-19.

Astfel, vor fi situa╚Ťii ├«n care unul sau mai mul╚Ťi elevi dintr-o clas─â vor face ├«n continuare ╚Öcoal─â online, ├«n timp ce restul colegilor merg fizic la ore. ÔÇ×Pentru asta, trebuie videocamere. ├Än data de 4 februarie vor fi deja disponibile 60.000 de laptopuri, plus un num─âr important de videocamere pentru a sus╚Ťine acest proces de predare-├«nv─â╚Ťare online. Dac─â un profesor are contraindica╚Ťii, conducerea ╚Öcolii este datoare s─â asigure un program orar prin care orele acelui dasc─âl s─â fie grupate ├«ntr-o singur─â zi, ├«n a╚Öa fel ├«nc├ót elevii s─â poat─â ├«nv─â╚Ťa online, de acas─â, ├«ntr-o zi pe s─âpt─âm├ón─â, la disciplina acelui sau acelor profesori care au contraindica╚Ťii pentru prezen╚Ť─â fizic─â. Concret, profesorul de matematic─â ce are interdic╚Ťie de a veni fizic la ╚Öcoal─â ├«╚Öi va ╚Ťine orele de matematic─â grupate ├«n aceea╚Öi zi a s─âpt─âm├ónii, pentru a nu fi pu╚Öi elevii ├«n situa╚Ťia de a avea ora online de la 8 la 9 ╚Öi apoi celelalte ore la ╚Öcoal─â", a explicat ministrul Sorin C├«mpeanu. Inclusiv ├«nv─â╚Ť─âtorii vor avea dreptul s─â solicite s─â stea acas─â, dac─â au contraindica╚Ťii, doar c─â ei, spre deosebire de elevi, trebuie s─â fie certifica╚Ťi de un examen de medicin─â a muncii. ├Än acest caz, toat─â clasa va r─âm├óne acas─â s─â fac─â ore online. 

Profesorii, sup─âra╚Ťi c─â le-a fost am├ónat─â vaccinarea┬á

image
P├ón─â acum au fost imunizate 20.000 de persoane din ├«nv─â╚Ť─âm├óntfoto: AFP

De╚Öi s-a dorit vaccinarea cu prioritate a profesorilor, ├«nainte de ├«nceperea ╚Öcolii, p├ón─â acum doar 20.000 de persoane au fost imunizate cu prima doz─â. Al╚Ťi peste 100.000 sunt programa╚Ťi pe platform─â, dar am├óna╚Ťi, ├«n contextul ├«n care avem deficit de doze. ÔÇ×Personalul din ├«nv─â╚Ť─âm├ónt este de 340.000 de persoane. Dintre ace╚Ötia, cei care intr─â ├«n contact nemijlocit cu elevii sunt 126.000. La ora la care vorbim, sunt 113.000 de program─âri ├«n platform─â ╚Öi 20.000 de persoane vaccinate. Acum, num─ârul dozelor disponibile este singurul factor limitativ. De ├«ndat─â ce acest factor va putea fi gestionat, r─âm├óne ├«n picioare angajamentul de prioritate acordat─â personalului din ├«nv─â╚Ť─âm├óntÔÇŁ, a explicat la Digi24 ministrul Educa╚Ťiei, Sorin C├«mpeanu. Lucr─âtorii din domeniile esen╚Ťiale, programa╚Ťi la vaccinare pentru zilele acestea, au fost anun╚Ťa╚Ťi c─â vor fi am├óna╚Ťi cu dou─â s─âpt─âm├óni. Iar noi program─âri vor mai putea fi f─âcute abia din martie. ÔÇ×Eu mi-am pierdut de cur├ónd un coleg de doar 35 de ani. A murit de Covid, f─âr─â s─â ╚Ötie c─â are vreo alt─â boal─â. A╚Öteptam s─â ne vaccin─âm, sunt de-a dreptul ├«ngrozit─â. M─â voi ├«ntoarce ├«ntre elevi ╚Öi ├«ntre colegii meiÔÇŁ, a povestit la PRO TV Ioana, o profesoar─â.  

85% din ╚Öcoli nu au autoriza╚Ťie pentru securitate la incendiu┬á

Potrivit unui raport citat de ministrul Educa╚Ťiei, pu╚Ťin peste 15% dintre cele 26.471 de cl─âdiri ├«n care func╚Ťioneaz─â ╚Öcoli, c─âmine, cantine ╚Öi s─âli de sport au autoriza╚Ťie pentru securitate la incendiu. Aproape 20% sunt ├«n curs de ob╚Ťinere a autoriza╚Ťiei, circa 50%, conform legii, nu necesit─â autoriza╚Ťie, iar 15% sunt cl─âdiri care necesit─â autoriza╚Ťie ╚Öi nu au. Mai exact, acestea din urm─â sunt ├«n num─âr de 3.970.  ÔÇ×Autorit─â╚Ťile locale sunt titularele avizelor sau autoriza╚Ťiilor pentru securitate la incendiuÔÇŁ, a declarat Sorin C├«mpeanu. Ministrul a promis c─â pe parcursul acestei s─âpt─âm├óni va organiza videoconferin╚Ťe pe aceast─â tem─â cu inspectoratele ╚Öcolare jude╚Ťene din toat─â ╚Ťara, care sunt ├«n leg─âtur─â cu autorit─â╚Ťile locale.  

5 carmen iohannis prima zi de scoala 4 jpg jpeg
Fulgy, fiul Vioricăi, s a certat cu vânzătoarele jpeg
image png
alina ilan laufer jpeg
plaje largite mamaia jpeg
Vladimir Putin FOTO AFP
https   www cancan ro wp content uploads 2022 06 A03I5577 scaled webp
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
protest carburant 30 iunie 2022 (6) jpeg
William ┼či Harry
Vladimir Putin FOTO AFP
plaje largite mamaia jpeg
6 front masini electrice poza mare jpg
5 carmen iohannis prima zi de scoala 4 jpg jpeg