Ce l-a ajutat pe medicul Radu Zamfir să supravieţuiască în Apuseni: "A preluat leziunile mele"
Mai bine de trei ani s-au scurs de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion şi-au pierdut viaţa. Au fost răniţi copilotul şi mai mulţi medici, între care şi dr.Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni. Într-un interviu recent, chirurgul a povestit cât de important este echipamentul de protecţie şi cât de mult l-a ajutat pe el.
Chirurgului Radu Zamfir i se spune „eroul din Apuseni”. A fost unul dintre pasagerii avionului, pilotat de Adrian Iovan, care s-a prăbușit în munți, în ianuarie 2014. Doctorul Zamfir a fost primul care a alertat autoritățile și a încercat să-și ajute colegii în orele lungi în care au stat în frig și zăpadă, așteptând să fie găsiți de salvatori. După accident, la scurt timp, și-a reluat activitatea și a continuat să salveze vieți, dar şi să facă plimbări lungi cu motocileta. Pasionat de bijuteriile pe două roţi, medicul s-a dus până la Valencia la un congres de chirurgie şi a călătorit cu motorul. A mers 6000 de kilometri dus-întors, dar nu a simţit nici cel mai mic disconfort, nici măcar din cauza echipamentului extrem de călduros. Într-un interviu recent pentru revista Auto Test, doctorul şi-a amintit coşmarul prin care a trecut în Apuseni, dar şi ce l-a ajutat să reziste.
"Chiar și acum port geaca pe care am avut-o în ziua aceea. A preluat multe dintre leziunile care altfel ar fi fost ale mele. Uite, are o gaură cu diametrul de aproape un centimetru. Nu vreau să-mi imaginez ce s-ar fi întâmplat dacă nu eram îmbrăcat cu această geacă. Pot să spun că m-a ţinut în viaţă. Sunt niște amintiri amare, extrem de neplăcute, de care încerc să mă îndepărtez. Îți dai seama… să ai senzația de moarte iminentă, nu-i de ici de colo. Să realizezi că nu poți să faci nimic, că ești un simplu spectator, nu ai timp nici să ai emoții. Pur și simplu, vezi ce se întâmplă și nu poți face nimic! Nu am avut timp să-mi treacă nimic prin minte decât că mi se întâmplă un lucru foarte rău. Îi mulțumesc… (arată cu ochii spre cer) că am ajuns teafăr la familia mea", a declarat medicul.
În ianuarie 2014, Aeronava Britten Norman Islander BN 2A-27, singura de acest tip ce se mai afla în dotarea Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, s-a prăbuşit pe muntele Petreasa din Munţii Apuseni, la peste 1.400 de metri altitudine, într-o pădure de la limita dintre judeţele Alba şi Cluj. În avion se mai aflau copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sfânta Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor. Echipa medicală mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral. Femeia care urma să primească ficatul de la donatorul din Oradea a decedat ulterior.