Ce mai face Cătălin Hădăr, meșteșugarul care a realizat scaunul pentru Papa Francisc. Copilul său care părea că îi va călca pe urme are autism

Ultima actualizare:

    Cătălin Hădăr face lucruri minunateFOTO: Facebook/Cătălin Hădăr
Cătălin Hădăr face lucruri minunateFOTO: Facebook/Cătălin Hădăr

Cătălin Hădăr, meșteșugarul care a realizat scaunul pe care a stat Papa Francisc atunci când a vizitat Iașul, în 2019, lucrează în continuare în atelierul lui lucruri minunate. Are 48 de ani și un fiu în clasa a XII-a care i-ar fi călcat pe urme însă, din nefericire acest lucru nu se poate întâmpla. Copilul este bolnav de autism.

Toate obiectele realizate pentru evenimentul care a avut loc în urmă cu doi ani stau acum la loc de cinste în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regina”, din Iași, scrie BZI.ro. Puțină lume îi cunoaște, însă, povestea meșterului din Răducăneni.

Bărbatul spune că ar fi dorit să-i lase moștenire fiului său meșteșugul care l-a făcut celebru.

„Am un fiu, dar nu prea îmi mai calcă pe urme. A avut o înclinație când era mai mic. El are și niște probleme de sănătate. Băiatul are autism. Este în clasa a XII-a, face școala profesională de bucătari. Până acum câțiva ani îi plăcea lemnul, îi plăcea să lucreze cu mine în atelier, dar, acum, nu mai vrea deloc. Când era mic, se ducea și stătea numai în atelier. Acum – nimic, acum face doar bucătărie. Mi-ar fi plăcut să îmi calce pe urme, ca orice tată. Mi-ar fi plăcut să îmi ducă munca mai departe, însă e bine și așa. Pentru că sculptura și atelierul sunt foarte periculoase pentru el. Nu ar fi putut lucra niciodată într-o tâmplărie, pentru că nu ar conștientiza în totalitate pericolul. Voi mai lucra eu cât voi putea și cât voi fi sănătos”, a spus meșterul pentru BZI.

Hădăr a mai spus că și-ar dori să facă sculpturi unice, să picteze, însă ar muri de foame dacă s-ar ocupa numai de asta.”Tâmplăria și sculptura – meseria mea este principalul venit al nostru. Și așa oamenii nu mai aleg să cumpere de la meseriași uși sau alte obiecte, deoarece sunt foarte scumpe. Materialul e foarte scump și oamenii preferă o ușă din magazin, la 400 de lei, nu o ușă de calitate, la 2.000 de lei, de la un tâmplar”, spune Cătălin Hădăr.

”Nu cred că vreodată voi mai face ceva la fel de frumos”

Cătălin Hădăr nu a câștigat niciun ban de pe lucrările realizate pentru Papa Francisc. ”M-a surprins că le-a plăcut din prima tot ce am făcut. Pe lângă scaunul pe care a stat Papa Francisc, eu am realizat și suportul de icoană și tot ce a fost pe scenă. Totul mi-a luat 3 luni. A durat 3 luni să duc lucrarea la capăt. Toate au fost făcute din stejar. După eveniment, din câte știu eu, scaunul a rămas în catedrală, la fel și suportul de icoană, care este montant în fața altarului, însă pupitrul nu știu exact unde mai este acum, dar cu siguranță toate au fost puse la loc de cinste.

Am fost onorat ca eu să fac aceste lucrări pentru unul dintre cei mai importanți oameni ai lumii. Au fost cele mai speciale lucrări făcute de mine, dar nu vreau să mă laud cu asta. În sufletul meu înseamnă foarte mult. Lumea a mai vorbit după acest eveniment, au mai râs de mine, dar așa sunt oamenii câteodată… Nu cred că o să fac vreodată ceva mai bun și mai frumos de atât. Nu am câștigat niciun ban din lucrările pe care le-am făcut pentru evenimentul la care a participat Papa Francisc, la Iași. Am făcut o donație, așa am vrut eu. Pot dovedi printr-un document scris că a fost donație. Au mai contribuit și alții cu ce au putut, pentru că – vă dați seama – au fost foarte multe cheltuieli”, adaugă Cătălin Hădăr.

Principalul venit al ieșeanului provine din lucrările pe care reușeste să le vândă.

Citește și:

VIDEO Pictorul fără mâini, lecție de viață la „Românii au talent”

El e pompierul – pictor de biserici

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Deportări staliniste din Basarabia   „A fost noaptea de marți spre miercuri când ne au ridicat  Mama frământa pâinea, iar tata plângea” jpeg
image
image
image
image
image
image
mihaela bilic facebook jpg
stadion jpeg
240430 ukraine 98 woman mb 0911 8acfbf webp
cimitir ecologic1 jpg
zbor1 jpg
mona lisa gioconda leonardo da vinci foto afp jpg
eliza petrachescu captura video jpg
Jogging miscare sport exercitii FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net