Ce mănânci în Postul Paștelui ca să nu te îngrași. Alimentele interzise pentru siluetă

Ultima actualizare:

    Este important ce alimente cumpărăm de la magazin în timpul postului, ca să nu ne îngrășămFoto: Shutterstock
Este important ce alimente cumpărăm de la magazin în timpul postului, ca să nu ne îngrășămFoto: Shutterstock

A început postul Paștelui, iar unii dintre cei care-l țin se gândesc să scape și de câteva kilograme în plus. Ei bine, specialiștii în nutriție atrag atenția că dacă alimentația nu este una corectă, riști să ieși din el mai gras. Iată care sunt alimentele interzise pentru siluetă!

Nu tot ce este bio este și sănătos! Atrag atenția nutriționișii, care arată faptul că sunt multe produse care dăunează grav siluetei.

În primul rând, excesul de cereale, făinoase, așa numitele produse de post ori combinațiile întâmplătoare între diversele produse de origine vegetale nu fac altceva decât să ne îngrașe.

”Dacă mâncăm cartofi prăjiți, clar nu e ce trebuie”, a punctat nutriționistul Mario Popescu, în cadrul emisiunii ”Vorbește Lumea”.

“Putem consuma la mic dejun fasole bătută, dar fără ceapă călită. Putem să facem un pate vegetal din fasole (…)  Cașcavalul vegetal ar trebui evitat pentru că are foarte multe grăsimi nesănătoase. Putem introduce în schimb în alimentația noastră soia, pentru un aport proteic de calitate”, a mai spus acesta.

Fructele consumate dimineața sau cu o jumătate de oră înainte de masă ori la două ore după sunt sănătate curată, la fel și legumele, în special cele pregătite crude, în salate, la abur, dar și năutul, fasolea și lintea ne aduc aportul necesar de vitamine și proteine atât de necesare organismului.

Este sezonul verdețurilor: leurdă, lobodă, ștevie, urzici, care pot fi gătite în diverse moduri: ciorbă sau mâncărică, la care putem pune lângă mămăligă.

Laptele de origine animală poate fi înlocuit cu cel de soia sau de migdale, iar ciupercile țin locul cărnii.

Varza și broccoli în exces dăunează sănătății

”Nu consumați varză și broccoli în exces, pentru că pot încetini metabolismul și pot declanșa chiar tulburari tiroidiene”, atrage atenția nutriționista Mihaela Bilic.  

”Postul nu este o cură de slăbire, așa că aveți grijă la cantitate dacă nu vreți să vă îngrășați. Lipsa proteinelor de origine animală face ca mâncarea de post să nu fie la fel de sățioasă, deci așteptați-vă să aveți mereu senzația că nu v-ați săturat. Încercați să vedeți postul ca pe o perioadă în care organismul să fie mai puțin solicitat pentru digestie, prin urmare evitați excesul de prajeală, dulciurile și produsele de patiserie bogate în grăsime”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Dezlegări la Pește în Postul Paștelui

Pe parcursul întregului post, de 40 de zile, există așa-numitele dezlegări la pește, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește.

Zilele când au loc dezlegările la pește sunt de Praznicul Bunei Vestiri și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui. Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.

În Săptămâna Mare se mănâncă doar seara, pâine şi se bea apă şi în Vinerea Mare se ţine post negru.

În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează

Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel în această perioadă pentrecerile sunt considerate nepotrivite.

Postul Mare este împărțit în două perioade: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii și Postul Paștelui, reprezentat de ultima săptămână, Săptămâna Mare.

În Postul Paştelui credincioşii se abţin de la anumite alimente, precum carne, ouă, pește, brânză, lapte. Totodată, adoptă o atitudine spirituală, fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească.

De asemenea, în Postul Paştelui este recomandat să nu se consume untdelemn, iar fumatul şi alcoolul nu sunt permise.

Citește și: 

Suntem în Postul Paştelui! Cum să-l ţii corect timp de 40 de zile

7 lucruri pe care nu le știai despre Postul Mare

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net