Ce meserii au avut primele doamne ale României

9 aprilie 2019
image
Elena Ceau╚Öescu a fost la c├órma ╚Ť─ârii al─âturi de Nicolae Ceau╚Öescu ├«ntre anii 1965 ╚Öi 1989

Ce profesii au avut Elena Ceau╚Öescu, Nina Iliescu, Nadia Constantinescu, Maria B─âsescu? Cu excep╚Ťia lui Carmen Iohannis c─âreia ├«i cunoa╚Ötem parcursul profesional, despre celelalte prime doamne ale Rom├óniei se cunosc prea pu╚Ťine am─ânunte. Iat─â ce meserii au avut primele doamne ale Rom├óniei!

├Än ultimii 53 de ani, Rom├ónia a avut cinci pre╚Öedin╚Ťi, cu tot at├ótea prime doamne la bra╚Ť. Despre Elena Ceau╚Öescu se ╚Ötie c─â a terminat patru clase, dar c├ónd a murit, pe 25 decembrie 1989, era academician, doctor inginer, savant─â de renume mondial, doctor ├«n chimie, autor de studii de specilitate.

Despre celelalte prime doamne se ╚Ötiu foarte pu╚Ťine am─ânunte pentru c─â acestea au preferat s─â fie discrete, ca s─â nu fie comparate cu Elena Ceau╚Öescu care ├«╚Öi b─âga nasul peste tot.

Elena Ceausescu, 70 de ani

I se spunea ÔÇŁCabinetul 2ÔÇŁ pentru c─â Elena Ceau╚Öescu decidea lucruri importante ├«n ╚Ťara noastr─â.

nina iliescu ion iliescu jpeg
Nina și Ion Iliescu s-au cunoscut pe băncile liceului și s-au căsătorit în 1951

A fost la c├órma ╚Ť─ârii al─âturi de Nicolae Ceau╚Öescu ├«ntre anii 1965 ╚Öi 1989.  Se ╚Ötie c─â dup─â ce a absolvit patru clase primare s-a mutat la Bucuresti, la fratele ei. Primul ei serviciu a fost ca muncitoare necalificat─â ├«ntr-o fabric─â de produse farmaceutice, iar apoi a lucrat ca muncitoare textilist─â. La 20 de ani, devine membru PCR ╚Öi ├«l ├«nt├ólne╚Öte pe Nicolae Ceau╚Öescu. Cei doi se c─âs─âtoresc ├«n 1947. Unele surse istorice spun c─â Elena Ceau╚Öescu a absolvit Institutul Politehnic, Facultatea de Chimie Industrial─â, ├«ns─â avea un regim special ┼či mergea la ore c├ónd dorea. 

P├ón─â la alegera lui Nicolae Ceau╚Öescu ├«n func╚Ťia de secretar general al PCR, Elena Ceau╚Öescu a ocupat posturi modeste. Apoi, a ├«nceput s─â urce de la directorul Institutului de Cercetare Chimic─â, la conducerea Partidului Comunist. C├ónd a fost ├«mpu╚Öcat─â, pe 25 decembrie 1989, era academician, inginer doctor ╚Öi savant de renume mondial.

Nina Iliescu, 89 de ani

A fost o prim─â doamn─â discret─â, ├«ntre anii 1990 ÔÇô 1996 ╚Öi 2000 ÔÇô 2004.

image
Emil ╚Öi Nadia Constantinescu s-au c─âs─âtorit ├«n anul 1963, pe c├ónd erau colegi la Facultatea de Drept a Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti

Nina ╚Öi Ion Iliescu s-au cunoscut pe b─âncile liceului, dup─â cum a povestit fostul pre╚Öedinte Ion Iliescu. Au urmat apoi anii de studen╚Ťie la Moscova, petrecu╚Ťi ├«mpreun─â, lucru ce i-a apropiat ╚Öi mai tare. Au f─âcut o nunt─â modest─â, ├«n 1951. Nina Iliescu a pierdut trei sarcini ╚Öi nu a avut copii. Nina Iliescu este de profesie inginer, cercet─âtor ╚Ötiin╚Ťific ├«n domeniul coroziunii metalelor.

Nadia Ileana Constantinescu, 70 de ani

Emil Constantinescu a fost cel de-al treilea președinte al României, între anii 1996 și 2000.

So╚Ťia sa, Nadia Ileana, n─âscut─â Bogorin, a fost v─âzut─â ├«n public doar la votare ╚Öi ├«n vizite oficiale. 

image
Maria și Traian Băsescu s-au căsătorit în anul 1975

Cei doi s-au c─âs─âtorit ├«n anul 1963, pe c├ónd erau colegi la Facultatea de Drept a Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti.  Nadia Constantinescu a devenit jurist, iar Emil Constantinescu a fost judec─âtor stagiar la Tribunalul Regional Pite╚Öti, sec╚Ťia economic─â, dar ├«n 1961 devine student la Facultatea de Geologie ÔÇô Geografie pe care a absolvit-o ├«n anul 1966. Cei doi au doi copii, Drago╚Ö Constantinescu ╚Öi Norina, c─âs─âtorit─â Boru.

Maria B─âsescu, 67 de ani

So╚Ťia pre╚Öedintelui Traian B─âsescu a fost o prezen╚Ť─â rezervat─â pe perioada c├ónd so╚Ťul ei a fost primul om ├«n stat (2004 ÔÇô 2014).

image
Carmen și Klaus Iohannis s-au căsătorit în 1989

La 23 de ani, Maria B─âsescu lucra ca receptioner─â la un motel de l├óng─â Suceava. Mai t├órziu, a g─âsit un alt loc de munc─â, tot ├«n domeniul turismului, la Constan╚Ťa. Acolo l-a cunoscut pe Traian B─âsescu c─âruia i-a devenit so╚Ťie ├«n 1975. C├ónd au venit pe lume Ioana ╚Öi Elena, a fost nevoit─â s─â r─âm├ón─â acas─â s─â ├«╚Öi creasc─â cele dou─â fete. A povestit c─â era mai mult singur─â cu cele dou─â fiice, ├«ntruc├ót so╚Ťul ei era mai mult plecat pe mare, fiind comandant de nav─â. ├Än ultimii ani, Maria B─âsescu apare ca administrator al fermei de la Nana.

Carmen Iohannis, 58 de ani

Actuala prim─â doamn─â, Carmen Iohannis, este profesoar─â ╚Öi pred─â limba englez─â la Colegiul ÔÇ×Gheorghe Laz─ârÔÇŁ din Sibiu.

image
Carmen și Klaus Iohannis s-au căsătorit în 1989FOTO: Click!

Carmen ╚Öi Klaus Iohannis s-au c─âs─âtorit ├«n 1989, dar nu au copii. Spre deosebire de precedentele so╚Ťii de pre╚Öedinte, Carmen Iohannis este prezent─â public, la evenimente, merge ├«n delega╚Ťii oficiale al─âturi de so╚Ťul ei, particip─â la diverse activit─â╚Ťi cu elevii. S-a f─âcut remarcat─â ca o femeie cochet─â, elegant─â, mereu asortat─â ╚Öi cu rochi╚Ťe scurte.

banica vicoveanca jpeg
Screenshot 2022 05 27 211225 png
irina fodor asia express jpg
cris ciobanasu vlad gherman png
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg
3 helen mirren jpg jpeg
9 brad pitt si jennifer aniston 1 jpg jpeg
cub nicoleta luciu png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
FotoJet (2) jpg
kate middleton si printul william foto profimedia 11 jpeg
Catedrala Mântuirii Neamului   București (Ianuarie 2022) jpg
calendar ortodox 2021 28 mai sfantul ierarh nichita marturisitorul episcopul calcedonului png
BeFunky collage (7) jpg
spital ploiesti png