Ce pensii au foștii președinți. Câți bani încasează la bătrânețe Constantinescu, Băsescu şi Iliescu

Ultima actualizare:

    Ce pensii au foștii președinți. Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu iau pensii uriașeFOTO: adevarul.ro
Ce pensii au foștii președinți. Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu iau pensii uriașeFOTO: adevarul.ro

Pensiile au mai crescut și urmează să se majoreze punctul de pensie, dar tot sunt mici. Nu își pun probleme foștii președinți au României pentru că ei sunt norocoși: primesc sume uriașe. Uite câți bani încasează la bătrânețe Emil Constantinescu, Traian Băsescu şi Ion Iliescu!

Sunt 5,2 milioane de pensionari în România care trăiesc cu pensii între 673 de lei și 1.376 de lei și numără fiecare bănuț din portofel. Însă, sunt și pensionari fericiți și fără griji. Click! l-a vizitat pe Gheorghe Bălășoiu care are cea mai mare pensie din România, 34.700 lei “în mână”.

Foștii președinți își trăiesc bătrânețea liniștiți pentru că primesc sume uriașe în fiecare lună, sume ce nu se pot compara cu pensiile de rând.

Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu sunt acum pensionari. Aceştia primesc pe lângă pensia pentru mandatele deţinute la Palatul Cotroceni şi una pentru activitatea profesională. Odată cu neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei și creșterea punctului de pensie, foștii locatari de la Cotroceni primesc pensii și mai mari cu câteva sute de lei.

Traian Băsescu, pensie de 24.000 de lei

Fostul președinte Traian Băsescu (67 de ani) a comentat sistemul pensiilor speciale. ”Un fost preşedinte are o pensie mai mică decât un torţionar. Eu am ieşit cu 2.980 de lei pensie, torționarul Ion Ficior avea 5.500 de lei”, s-a plâns fostul președinte în octombrie 2018. A spus că este nemulțumit pentru că a fost zece ani președinte, vreo 10 ani ministru și 12 ani comandant de navă și o vechime în muncă de 44 de ani și șase luni, la stat.

Cea mai mare omisiune a lui Traian Băsescu este că nu a pomenit și de faptul că beneficiază şi de o indemnizaţie pe care o primeşte fiecare fost preşedinte al României şi care are o valoare de 75 % din salariul preşedintelui în funcţie, adică 8.367 de lei.

De la fostul ministrul al muncii, Olguța Vasilescu, aflăm că pensia lunară a lui Traian Băsescu este acum de 4.800 de lei, iar din declarația de avere știm că salariul de senator este de 10.840 de lei, iar indemnizația de fost președinte este de 8.367. În total, Traian Băsescu primește lunar 24.000 de lei.

Ion Iliescu, pensie de circa 18.000 de lei

Pensia fostului preşedinte Ion Iliescu (89 de ani) a fost de 3.916 lei lunar, dar aceasta a crescut, cu 5,3% de la 1 aprilie 2018, apoi cu majorarea punctului de pensie, de la 1.000 de lei, la 1.100  de lei de la 1 iulie 2018. Este pensia pe care o primește pentru ce a muncit înainte de 1989. Mai primește și pensia specială pentru un mandat de deputat și trei mandate de senator, cel puțin 4.600 de lei (suma nu apare pe pagina Senatului).  Însă, cea mai mare contribuție la venitul lunar este indemnizația de fost președinte care este 75 % din salariul preşedintelui în funcţie, adică 8.367 de lei. În total, circa 18.000 de lei.

Emil Constantinescu, pensie de circa 13.000 de lei

Emil Constantinescu (79 de ani) realizează, prin aplicarea cumului de pensii, venituri totale de peste 13.000 de lei pe lună: o pensie lunară de circa 5.000 de lei pentru activitatea sa de profesor universitar şi rector al Universităţii Bucureşti, la care se adaugă indemnizaţia pentru mandatul de la Cotroceni, 8.367 de lei lunar.

Cea mai mare pensie o ia un magistrat

Cea mai mare pensie de serviciu, de 40.000 lei, este plătită unui fost magistrat, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), scrie Profit.ro. În topul primelor zece cele mai mari pensii se mai află nouă foști aviatori.

Potrivit CNPP, cele mai mari zece pensii din magistratură sunt cuprinse între 23.000 și 40.000 lei.

image
image
image
image
image
image
maidanez caini agresivi caine foto gheorghe florin 8 1170x644 jpeg
Masini pe autostrada in Austria FOTO Shutterstock
6 front Carmina Dragomir jpg
refugiati Chilieni FOTO Flotrentina Peria agerpres jpeg
beneficii consum oua 790x460 jpg
politie jpg