Ce prevede Ordinul cu privire la protocolul în cazul persoanelor decedate de COVID-19. Cum se face înmormântarea


    Pacienţii în stare gravă au ocupat aproape toate paturile de la Terapie Intensivă Foto: EPA - EFE
Pacienţii în stare gravă au ocupat aproape toate paturile de la Terapie Intensivă Foto: EPA - EFE

Ordinul care reglementează mai multe măsuri şi reguli ce sunt luate în cazul decesului pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 sau cei internaţi în stare gravă în spitale a fost publicat, sâmbătă, 10 aprilie, în Monitorul Oficial.

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a semnat vineri acest ordin, care schimbă protocolul specific privind decesele pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, dar și accesul clericilor și familiei în spitale.

Ordinul cu privire la protocolul în cazul persoanelor decedate de COVID, publicat în Monitorul Oficial

Conform noilor reglementări, familia/reprezentantul legal va pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului și sicriul în care se așază acesta, iar înhumarea/incinerarea se va efectua cu sicriul sigilat, în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând normele prevăzute de lege.

Bolnavii pot beneficia, la cerere, de asistență religioasă, potrivit specificului cultului din care fac parte și cu acordul medicului curant. De asemenea, pe perioada internării în unitatea sanitară, pacientul infectat cu SARS-CoV-2 şi care prezintă simptome severe de boală poate beneficia, la cerere, de vizita unui membru al familiei sau a reprezentantului legal, cu acordul medicului curant.

În ordin se mai precizează că persoanele decedate, contaminate ca urmare a infecţiei cu SARS-CoV-2, confirmată prin teste specifice de laborator, şi care au fost autopsiate, nu se îmbălsămează, ci doar se igienizează la suprafaţă cu produs biocid de tip TP2. Aceşti decedaţi se igienizează şi se îmbracă înainte de a fi introduşi în sac, informează news.ro.

Înhumarea decedatului confirmat cu infecţie cu SARS-CoV-2 se va face în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinţei familiei decedatului şi a ritualurilor cultului de care aparţine, respectând normele prevăzute de lege. După fiecare serviciu religios, spaţiul se va aerisi şi se va dezinfecta conform recomandărilor în vigoare. 

Mihaela Borcea 9 jpg
8 boca arsenie  jpeg
FotoJet jpg
cub ioana ilie nastase png
cub theo rose anghel damian png
mihai voropchievici jpg
transylvania 3902156 1920 jpg
eticheta alimente jpg
Rica Raducanu
Virgi Iantu, FOTO TVR IMG 1444 jpg
image
image
image
image
16 foto 1   case antipirati jpg
FotoJet (1) jpg
romania 1894741 1920 jpg
transylvania 3902156 1920 jpg
8 boca arsenie  jpeg
calendar ortodox 2021 27 noiembrie sfantul mare mucenic iacob persul jpeg