Ce scumpiri ne aduce prăbuşirea leului

Ultima actualizare:
Ratele la creditele în euro au crescut cu 40 de lei în ultimul an
Ratele la creditele în euro au crescut cu 40 de lei în ultimul an

Prăbuşirea leului a continuat de la o zi la alta, astfel încât ieri a ajuns la un nou record: 4,7081 lei. Ai rate la bancă sau ai o maşină de alimentat? Vei simţi scumpirea euro direct în portofel.

De miercuri, 9 ianuarie, euro bate record după record. Atunci a atins pragul de 4,6722 lei, care a depăşit precedentul record, de 4,6695 lei, stabilit în 21 iunie 2018. După care, euro şi-a continuat ascensiunea şi a ajuns la 4,6890 lei - joi, 4,6975 lei – vineri şi 4,7081 lei – luni. Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut de la 4,1192 lei la 4,1377 lei. Acesta este cel mai mare nivel din 13 noiembrie 2018, când a fost 4,1469 lei. Doar lira sterlină a scăzut de la 5,3305 lei la 5,3199 lei. 

Deprecierea accentuată a leului din ultimele două săptămâni i-a băgat, însă, în sperieţi pe români, care se aşteaptă acum la preţuri majorate în toate domeniile. “Orice fluctuaţie în curs se vede în preţurile pentru bunurile de consum, în special pentru bunurile de bază, şi atunci evident că vom fi cu toţii afectaţi”, afirmă Andreea Gheorghe, specialist fiscal, citat de stirileprotv.ro.


    Ratele la creditele în euro au crescut cu 40 de lei în ultimul an
Ratele la creditele în euro au crescut cu 40 de lei în ultimul an
  • Alimentele din import. Scăderea leului în faţa principalelor valute înseamnă scumpirea bunurilor importate şi în special a alimentelor.
  • De asemenea, înseamnă că românii vor plăti mai mult la ratele pentru creditele în euro, pentru chirii sau pentru abonamentele la telefonie, care sunt listate în euro de către companii. De exemplu, la un credit de 50.000 euro pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară este de 258 de euro. Dacă acum un an, în ianuarie 2018, aveai de plată 1.183 de lei, luna aceasta vei avea de achitat la casieria băncii tale 1.225 de lei, cu 42 de lei mai mult, adică tai 3 kilograme de carne din meniul familiei pe luna respectivă.
  • Carburanţii. De partea cealaltă, deprecierea în faţa dolarului se traduce prin scumpirea carburanţilor, deoarece cotaţiile internaţionale ale acestora depind de dolar şi de barilul de ţiţei, care e tranzacţionat tot în dolari. Deja, carburanţii s-au scumpit la începutul anului din cauza creşterii accizelor şi a faptului că a crescut conţinutul de biocombustibil din carburanţi. De la acciză creşterea a fost de 7 bani, iar de la biocombustibil încă 10 bani pe litru. Astfel, dacă benzina scăzuse sub 5 lei în decembrie, acum a ajuns să se vândă cu 5,17-5,20 lei/litru.
  • Electronicele şi hainele. Concomitent, un dolar mai puternic înseamnă şi scumpirea electronicelor şi hainelor importate din Asia, acestea fiind tranzacţionate tot în dolari. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net