Ce se reciclează, ce nu se reciclează! Iată care e procedura în cazul cutiilor de pizza

Ultima actualizare:
Avem coșuri de gunoi pentru colectarea selectivă, însă prea puțini le folosesc corespunzător
Avem coșuri de gunoi pentru colectarea selectivă, însă prea puțini le folosesc corespunzător

Protejăm mediul, economisim energie și reducem consumul de resurse naturale. Acestea sunt principalele avantaje ale reciclării. Din păcate, prea puțini români respectă recomandările, iar reciclarea e ultima lor grijă. Asta în condițiile în care toate statele civilizate își reciclează masiv gunoiul, pentru cetățenii lor fiind ceva normal, natural și ușor. Ar putea fi și pentru noi, dacă ne informăm mai bine și învățăm ce se reciclează, ce nu se reciclează.

România, pe ultimele locuri în Europa

Normele UE obligau România să ajungă la un grad de reciclare a deșeurilor municipale de minimum 50% până în 2020, altfel, riscă amenzi. Autoritățile au luat măsuri, au oferit subvenții la taxele pe gunoi ale locatarilor care reciclează și tot mai multe administrații de bloc au organizat spații speciale pentru depozitarea deșeurilor. Cu toate acestea, nu a fost suficient. Oficial, reciclăm doar 13% și ne situăm pe ultimele locuri printre țările europene. Germania, de pildă, reciclează în proporție de 67%, Slovenia 58%, Austria 57%, Olanda 55%, Belgia 54% și Lituania 52% (potrivit datelor Eurostat din 2017) „Din păcate, nu vom atinge ținta de 50% la sfârșitul lui 2020. Avem o pasiune pentru păduri, dar nu vreau să vă ascund că am fost la diverse gropi de gunoi unde am văzut depozite imense de PET-uri care în mod normal ar putea fi reciclate”, avertiza la începutul anului ministrul Mediului, Costel Alexe.

Groapă de gunoi plină de obiecte din plastic
Groapă de gunoi plină de obiecte din plastic

Zilele acestea, Ministerul Mediului ne-a reamintit să reciclăm, postând pe Facebook un ghid al lucrurilor pe care trebuie să le aruncăm selectiv la coșul de gunoi. „Curățarea ambalajelor înainte de aruncare (cel puțin printr-o simplă clătire cu apă) este întotdeauna binevenită!”, spun autoritățile.

Plasticul (în containerul galben)

Se reciclează: PET-ul, folia de plastic (de exemplu, de la baxurile de apă), găletușele de iaurt sau smântână, lăzile și navetele, caserole transparente, pungi alimentare, sticle de lapte, sticle de detergent și balsam pentru rufe, sticle de șampon și balsam, ambalaje tetra pack — cutii de lapte sau suc care arată ca hârtia.

Nu se reciclează: Recipiente colorate - caserolele negre sau mate, recipiente de plastic în care au fost substanțe chimice, folia alimentară subțire transparentă de plastic, pungile de plastic;

Toate ambalajele din plastic conțin un marcaj care indică din ce tip de plastic sunt fabricate:

  • PET sau PETE (polietilen tereftalat) - acceptat de majoritatea centrelor de reciclare;
  • HDPE (polietilenă de înaltă densitate) — acceptată de obicei în centrele de reciclare;
  • PVC (clorură de polivinil) — nu este acceptat de centrele de reciclare și este rareori reciclat;
  • LDPE (polietilenă de densitate mică) — nu întotdeauna reciclabilă;
  • PP (polipropilenă) — reciclabil;
  • PS (polistiren) — neacceptat de majoritatea centrelor de reciclare;
  • Altele — în mod normal nu sunt reciclabile, doar unele centre acceptă selectiv anumite deseuri.

Sticla (în containerul verde)

Se reciclează: borcane (fără capac), produse cosmetice din sticlă, sticle de vin și alte bauturi, alte ambalaje din sticlă.

Nu se primesc pentru reciclare: oglinzi, geamuri, parbrize, produse din porțelan, ceramică, cristal, vase rezistente la căldură, ambalaje medicamentoase și cosmetice cu conținut periculos (vopsea, lac de unghii), becuri (predate ca sticlă).

Hârtia & cartonul (în containerul albastru)

Se reciclează: ziare, reviste, caiete, cărți, plicuri, cartoane de ouă, cutii, cutii de pizza curate, pungi de hârtie, cutii de cereale.

Nu se reciclează: pahare de hârtie plastifiată, cutii sau foi de carton murdare, șervețele folosite, hârtie igienică și prosoape de hârtie, hârtia cerată, hârtia plastifiată, cutii de pizza murdare.

Metalul (în containerul galben)

Se reciclează: doze de bere și suc, cutii de conserve, capace de borcane, recipiente alimentare, tuburi de deodorante sau alte sprayuri, folie de aluminiu curată.

Nu se primesc pentru reciclare: recipiente de metal contaminate cu materiale grele, intarite (gen materiale de constructii), butoaie metalice care contin substante chimice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dureri de cap jpg
casa pacific palisades profimedia (1) jpg
test cancer prostata jpg
Alejandro Mayorkas intalnire cu ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru Foto Ambasada României in SUA jpg
casatorie shutterstock jpg
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net