Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină

7 decembrie 2020
article img
Sursă foto: Shutterstock

Achiziționarea unei mașini este un pas important, de aceea este necesar să nu iei decizii pripite și să analizezi cu atenție ofertele.

Pentru că atunci când alegi o mașină, siguranța joacă un rol important, iar considerentele financiare reprezintă un factor decisiv, procesul trebuie să fie unul în care să cercetezi toate aspectele ce țin de achiziționarea unui vehicul: de la ofertele cele mai avantajoase din punct de vedere economic până la caracteristicile pe care vrei să le aibă modelul ales.

Iată ce ar trebui să faci pentru a lua cea mai bună decizie:

Hotărăște-te ce îți dorești de la o mașină

O mașină de familie și un model sport se comportă diferit în trafic. De aceea, când decizi că vrei să investești într-o mașină, trebuie mai întâi să te hotărăști ce caracteristici de bază vrei să aibă. În plus, este esențial să îți stabilești încă de la început bugetul pe care vrei să îl aloci pentru o astfel de achiziție. Astfel, vei reuși să faci o selecție mai rapidă a modelelor existente pe piața auto.

Cercetează piața

Piața auto este foarte bine dezvoltată în prezent, opțiunile fiind numeroase, iar documentarea este un pas esențial în momentul în care iei decizia să achiziționezi o mașină. Recenziile altor utilizatori îți pot fi de folos pentru a-ți face o idee în privința costurilor pe care le implică un anumit model, precum și în ceea ce privește caracteristicile care se potrivesc nevoilor tale. Indiferent dacă vrei o mașină nouă sau un model second-hand, este important să cunoști foarte bine specificațiile tehnice ale vehiculului, precum și rezultatele obținute la testele auto. Verifică site-urile cu masini de vanzare, vorbește cu prietenii sau cunoștințele care au sau au avut același model pe care îl ai și tu în vedere și cere părerea unui mecanic auto, înainte de a face pasul cel mare.

Nu lăsa sentimentele să te influențeze

De multe ori, poți fi atras de aspectul unei mașini și influențat de reclamele de la TV sau de pe panourile publicitare. Deși nu este greșit să alegi o mașină ținând cont de considerente estetice, este mult mai important să te ghidezi după aspectele practice ale vehiculului. În caz contrar, în timp, ai putea să regreți investiția făcută, cu atât mai mult cu cât piața auto este într-o continuă schimbare, drept urmare modele noi și atractive apar constant. Așadar, nu lăsa sentimentele să îți influențeze opțiunile și urmărește, mai degrabă, caracteristicile care îți satisfac nevoile în trafic.

Cere un test drive înainte de a lua o decizie

Felul în care te simţi la volanul unei maşini, siguranţa pe care ţi-o conferă și ușurința cu care o conduci sunt aspecte importante de care să ții cont când achiziționezi un vehicul. Motiv pentru care este esențial să soliciți un test drive înainte de a semna actele de vânzare-cumpărare. Această acțiune este necesară indiferent de tipul de mașină pe care vrei să îl achiziționezi, nou sau second-hand. Este recomandat ca un test drive să aibă loc atât pe drum drept, unde poți verifica viteza pe care o poate atinge o mașină, cât și pe șosele în pantă și în zone aglomerate. De asemenea, în cazul mașinilor second-hand, este esențial ca ele să fie verificate de un mecanic autorizat, care poate constata funcționalitatea acestora.

O mașină reprezintă un bun de care ar trebui să te folosești pentru o perioadă îndelungată de timp, de aceea, înainte de a achiziționa modelul preferat, este necesar să cercetezi foarte bine piața. Astfel, șansele de a regreta investiția făcută sunt mai mici.