Ceauşescu se uita la filme pentru adulţi: «Sunt multe lucruri inedite, care n-au fost difuzate niciodată!»

Ultima actualizare:

    Nicolae Ceauşescu era un cinefil înrăit
Nicolae Ceauşescu era un cinefil înrăit

Descoperire senzaţională! Ştefan Chiriac, un angajat al Studiourilor Buftea, a găsit recent colecţia de filme a lui Nicolae Ceauşescu, preşedintele Republicii Socialiste România. Pe lângă producţii faimoase de la Hollywood şi din Europa de Vest, în filmoteca dictatorului se află şi pelicule pentru adulţi.

În timp ce românii aveau parte, la televizor, de numai două ore de program zilnic, printre care poezii patriotice şi reportaje despre recordurile de grâu la hectar, iar filmele occidentale abia mai ajungeau în sălile de cinema, Nicolae Ceauşescu era la curent cu toate peliculele celebre. Cinefil înrăit, ctitorul Epocii de Aur nu doar că obişnuia să vizioneze toate filmele autohtone, dar era şi un mare admirator al producţiilor realizate la Hollywood, pe care le vedea în sala de proiecţie a reşedinţei sale din bulevardulul Primăverii. 

De-a lungul anilor în care românii tremurau în case şi stăteau la cozi interminabile pentru un pachet de unt, liderul comunist a adunat o colecţie impresionantă de videocasete cu filme occidentale. Aceasta a fost descoperită din întâmplare de Ştefan Chiriac, angajat al Studiourilor Buftea, scrie adevarul.ro. „Imediat după Revoluţie, aparatura şi casetele din colecţia lui Ceauşescu au fost transferate în magaziile studiourilor cinematografice de stat şi au rămas într-un subsol”, dezvăluie Chiriac. „Timp de 30 de ani, nimeni nu s-a mai interesat de soarta lor. Noi am descoperit un volum uriaş de casete, pitite prin cotloane. N-am aruncat nimic“, povesteşte angajatul de la Buftea. 


    Ştefan Chiriac
Ştefan Chiriac

„Pentru a putea viziona această «comoară» a trebuit să investesc o sumă deloc de neglijat în aparatură, pentru că n-am găsit doar VHS-uri, ci şi formate mai puţin folosite, cum ar fi U-matic. Am găsit un player funcţional în Germania – are 25 de kilograme. Am mai luat şi un Betamax, tot din aceeaşi perioadă, care m-a uimit prin claritatea cu care redă casete vechi de 40 de ani“, arată el. Ştefan Chiriac povesteşte că, printre titlurile preferate de secretarul general al PCR, se numărau producţii precum „Mad Max“, „Ben-Hur“, „Taxi Driver“ sau „Toţi oamenii preşedintelui“. Angajatul de la Buftea spune că în colecţie se află şi filme din seria James Bond şi pelicule franţuzeşti cu Alain Delon sau Jean-Paul Belmondo.


    Aşa arată o parte din filmoteca dictatorului
Aşa arată o parte din filmoteca dictatorului

„Tot în filmotecă există mult cabaret franţuzesc, muzică imperialistă cu videoclipuri gen MTV. Probabil i-au aparţinut lui Nicu Ceauşescu, ca şi casetele pentru adulţi, pentru că s-au găsit şi asemenea filme. La capitolul muzică autohtonă, am regăsit în special muzică populară, romanţe cântate de Ioana Radu şi o melodie care se repetă obsesiv, «Radu mamii», care se spune că era preferata lui Nicolae Ceauşescu“, completează Ştefan Chiriac. În colecţie se află şi casete omagiale realizate special pentru  Nicolae şi Elena Ceauşescu, dar care n-au fost niciodată vizionate de cuplul dictatorial.

Click! spune

După ce a văzut peliculele omagiale dedicate cuplului prezidenţial, Ştefan Chiriac a decis să le folosească. „Sunt multe lucruri inedite, care n-au fost difuzate niciodată. Mi-am propus să realizez un film documentar, însă au ieşit în cele din urmă trei lungmetraje, dintre care unul cu imagini din Coreea de Nord“, încheie el.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
tunelul daniela jpg
vreme furtuna png
image
actualitate.net
image
actualitate.net