Cel mai bătrân bucureştean a împlinit 111 ani. Ce poveste de viaţă impresionantă are!

image
Bucureşteanul Dumitru Comănescu a fost premiat ieri de autorităţile locale cu ocazia Zilei Internaţionale a persoanelor vârstniceFoto: CSMB

Pentru el viaţa e un lung şir de momente şi amintiri, care s-au pierdut peste vreme. Dumitru Comănescu are 111 ani şi a fost declarat cel mai vârstnic om care locuieşte în Capitală. Bucureşteanul a fost premiat ieri de autorităţile locale cu ocazia Zilei Internaţionale a persoanelor vârstnice, celebrată an de an pe 1 octombrie.

Viața fiecărui om este o poveste. Dar cu cât trăiește mai mult cu atât experiențele sale sunt mai savuroase. Este şi cazul lui  Dumitru Comănescu, care a văzut lumina zilei la 8 noiembrie 1908 la Proviţa de Jos, din judeţul Prahova. A prins regi şi războaie şi a ratat la mustaţă Răscoala ţărănească din 21 februarie 1907.

Când s-a născut Dumitru, ţara era condusă de regele Carol I, copil fiind l-a prins şi pe Ferdinand I, dar avea 19 ani când Regele Mihai a urcat pe tron.

De aceea putem spune despre Dumitru Comănescu că este o legendă vie de la care avem încă multe de învăţat. Ne spune senin că secretul longevităţii sale a fost şi este dragostea pe care i-o oferă familia, fiii, cei trei nepoţi şi doi strănepoţi.

”Cele mai frumoase amintiri pe care le am sunt din vremea Marii Uniri de la 1918. Pe atunci eram elev”, îşi aminteşte cel mai vârstnic locuitor al Bucureştiului, potrivit Centrului pentru Seniori al Muncipiului Bucureşti (CSMB).

Acesta a fost inginer agronom şi unul dintre cei mai valoroşi fitopatologi, fiind discipolul fondatorului Institutului de Cercetări Agronomice, Gheorghe Ionescu Siseşti. Iniţial, s-a înscris la Facultatea de Matematică şi l-a avut profesor pe Gheorghe Ţiţeica, unul dintre cei mai mari matematicieni, dar şi-a dat seama că de fapt iubeşte plantele.

A absolvit facultatea în 1933 şi a lucrat 70 ani: în 2003 făcea ultima expertiză fitopatolgică. Pe când avea 86 de ani, Dumitru a participat la un concurs pentru experţi agricoli.

S-a apucat de învăţat şi, din zeci de candidaţi, a luat locul 5 pe ţară, aşa încât şi-a prelungit activitatea.

La cei aproape 111 ani, cu greu mai iese din casă. Ieri, când CSMB  i-a omagiat pe vârstnicii Capitalei, Dumitru Comănescu a transmis un mesaj video şi a trimis familia să-i ridice premiul de excelenţă pentru cel mai vârstnic bucureştean.

Alţi patru seniori, cu vârste între 100 şi 104 ani, au primit distincţii în cadrul evenimentului ”Vieţi de poveste”.

Tot aici au fost premiate şi personalităţi, precum: cântăreaţa Corina Chiriac, compozitorul Ionel Tudor, textiera Andreea Andrei, creatoarea de modă Doina Levinţa, dar şi celebra canotoare Elisabeta Lipă.  

Ion Hristescu png
Bianca Drăgușanu alături de Gabi Bădălău
cub iosif rotaru png
BeFunky collage (22) jpg
cub andreea banica animat gif
BeFunky collage (18) jpg
Roxana, alături Liviu Guță
cub larisa iordache png
Alexandru Arșinel, înmormântare
pistolul cu bile bacau jpeg
image
image
image
image
7 front elvetianca pensiune jpg
6 baza 1 garsoniera jpg
rate banci jpg
calendar ortodox 2021 03 octombrie sf dionisie aeropagitul png
femeie însărcinată sursa FOTO Pixabay
Alexandru Arșinel, înmormântat la Bellu