Cel mai bun agent. Voc, spaima traficanților de țăgări

Ultima actualizare:
Câinele caută țigări de contrabandă și alte produse ilegale prin bagajele pasagerilor
Câinele caută țigări de contrabandă și alte produse ilegale prin bagajele pasagerilor

Are doi ani și trei luni, îl cheamă Voc și este spaima contrabandiștilor. Misiunea lui este să descopere țigările ascunse în bagaje, pe Aeroportul Otopeni. Este vorba despre unul dintre câinii aflați în dotarea Poliției de Frontieră, antrenați pentru a găsi țigări și tutun de contrabandă. Și este unul dintre cei mai buni. Doar anul acesta, Voc a descoperit zeci de mii de pachete de țigări.

Voc este polițist de frontieră din 2017. Avea 6 luni când puiul de Ciobănesc German  a venit la București de la Centrul Chinologic de la Sibiu și fost preluat de agentul șef adjunct Marinică Ioniță. De atunci, cei doi sunt cei mai buni prieteni. În fiecare zi s-au antrenat, apoi s-au jucat, apoi iar s-au antrenat. 

”Este primul meu câine. Misiunile sale sunt de fapt turele noastre de se serviciu. Mergem și controlăm bagajele. De la începutul anului până acum am descoperit împreună peste 35.000 de pachete de țigări de contrabandă. Este foarte bun”, a declarat pentru Click! agentul șef adjunct Marinică Ioniță (48 de ani), conductorul lui Voc.

Voc și Marinică Ioniță se antenează în fiecare zi
Voc și Marinică Ioniță se antenează în fiecare zi

De fapt, apropierea dintre cei doi se poate simți și vedea. Câinele are încredere în conductorul său și îl ascultă, iar agentul Marinică Ioniță știe că se poate baza oricând pe simțurile colegului său.

O zi din viața lui Voc

Marinică și Voc se întâlnesc de obicei pe la ora 7.00 dimineața. 

”Se bucură foarte mult. Sare pe mine, ne îmbrățișăm, ne jucăm, facem antrenament, apoi ne pregătim de serviciu. Suntem ca într-o familie. Îl iubesc foarte mult. Și el mă iubește și îmi arată acest lucru în fiecare zi. Știu că dacă Voc merge direct la un bagaj, acolo voi găsi țigări.”, a mai povestit Marinică Ioniță.

Câinii se antrenează la Centrul Chinologic de la Sibiu
Câinii se antrenează la Centrul Chinologic de la Sibiu

Însă sunt și momente în care cei doi iau pauză de la activitățile polițienești. De multe ori iau prânzul împreună, ori se joacă în aer liber. Apoi își văd din nou de treabă.

În dotarea Poliției de Frontieră sunt, în acest moment aproximativ 300 de câini. Aceștia sunt antrenați pentru găsirea țigărilor și tutunului, dar și a drogurilor sau chiar a armelor.


    Câinii se antrenează la Centrul Chinologic de la Sibiufoto: captura Facebook
Câinii se antrenează la Centrul Chinologic de la Sibiufoto: captura Facebook

Cinci pensionari la Frontieră

La începutul anului, cinci câini polițiști au ieșit la pensie. Labradorul Ocem, de şapte ani, şi ciobăneştii germani Puda, Nefa, Nika şi Pobala, care au vârste între şase şi nouă ani, au ajuns deja la finalul carierei. Ei sunt cei care i-au ajutat de polițiștii de frontieră din vestul țării să descopere cantități impresionate de droguri și țigări de contrabandă, au prins infractori și au ajutat la salvarea unor vieți.

Puda şi Nefa, care au fost folosiţi la Vama Moraviţa, şi-au găsit deja stăpân. Este vorba chiar de poliţistul care îi avea în grijă. Ceilați urmează să fie deți spre adopție în cadrul unei licitații.  

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara are  73 de câini, care se află în punctele de la trecere în Serbia şi Ungaria, de pe raza judeţelor Mehedinţi, Caraş-Severin şi Timiş.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
carol i ziua regelui jpeg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net